VAKNA, ZLATAN

Han berättar om hjärn-
skakningen: Det enda jag minns är att jag försökte nicka bollen mot mål - därefter är det svart

1 av 5
ETT - Zlatan nickar in bollen, men knockas samtidigt av Ungerns målvakt. Medan keepern tillsammans med försvararen ser bollen segla in i mål, rasar Zlatan omtöcknad ihop på marken.
FOTBOLL

Hans föreställning var blek, men sortin höll världsklass.

En nick in.

En knock out.

- Därefter är det svart, säger Zlatan.

Kvällen var mörk när Sveriges målhjälte kom ut från Råsunda, först av alla som spelat. Han var mer lättad än skakad, mer glad än bister, och han skämtade med vakterna som eskorterade honom ut.

Han skrev några autografer innan han satte sig i en förbundsbil tillsammans med Dick Last och åkte iväg.

I går kväll undersöktes han av läkare, mest som en rutinåtgärd.

- Smällen tog på min vänstra kind och jag blev yr, jag har nu en svullnad i ansiktet och en liten fläskläpp och är svullen. Men Anders Valentin (landslagsläkaren) menar att inget är brutet i kinden, hälsade Zlatan i ett pressmeddelande.

Medan några av spelarna avslutade kvällen på innekrogen Laroy tog han det lugnt på hotellet.

- Jag mår bättre och kommer att kunna vara med spelarna och ledarna när de äter middag ikväll. Anders Valentin anser att jag fått en lätt hjärnskakning, sa Zlatan. Nu kommer jag att ta det lugnt, och om inget oförutsett inträffar ska inte detta förhindra att jag kan medverka i träningarna före och i matchen mot Portugal på onsdag.

Och även om ansiktet värkte så fanns det en enkel smärtstillare att ta till - målet, det som han aldrig fick se live. För det som hände på Råsunda efter 75 minuter och 8 sekunder gjorde svensk fotbolls framtid mycket ljusare.

En otäck scen

Mattias Jonson slog ett inlägg från högerkanten, och vid målområdesgränsen, i höjd med första stolpen slogs två män om bollen.

Zlatans huvud träffade bollen.

Gabor Király träffade Zlatans huvud.

Målvaktens vilda sving träffade Zlatan mitt på hans vänstra kind, när svensken föll till marken förlorade han medvetandet. Måljubel blandades med oro, det var en otäck scen.

Men för Zlatan var den bara svart.

- Det enda jag minns från målsituationen är att Mattias Jonson slår ett inlägg, bollen är på väg mot mål och jag som försöker nicka mot mål, säger Zlatan.

- Därefter är det svart, och nästa gång jag har minnesbild är när läkare Valentin och Peter Wahlbom kommer fram till mig. Mer minns jag inte. Det innebär att jag varit helt borta i cirka tio sekunder.

En artists sorti

Sjukgymnasten Wahlbom tecknade omedelbart till bänken; Zlatan måste byta. Några sekunder senare förstod Zlatan varför alla skrek.

Han hade gjort 1-1.

Medan han bars ut på bår ropade publiken hans namn, och Zlatan lyfte händerna från ansiktet och applåderade dem.

En artists sorti.

I några sekunder var det Zlatan Ibrahimovics match, men de där sekunderna var i klar minoritet under de 4611 sekunder som Ajax-stjärnan fanns på planen. I den tänkta uppställningen skulle han spela tillsammans med Fredrik Ljungberg på topp, men Ljungbergs överambition tvingade honom djupt ner i planen - och längst fram blev Zlatan kvar, ensam.

Det var inte lätt, när han väl fick bollen hade han svårt att hålla i den. När han inte fick bollen var han frustrerad.

Geniet märktes bara momentant. En läcker kombination med Fredrik Ljungberg efter en halvtimme, en tvåtouchs frispelning av Ljungberg någon minut senare och en fenomenal klackskarv till Anders Svensson som kunde lett till något mer.

Sparkade i stolpen

Regnet föll över Råsunda, planen var ojämn, folk började vissla och det blev allt mörkare. Sveriges spel blev bättre efter paus, men det verkade som att det krävdes öppet mål för att Sverige skulle kunna få in bollen.

Och inte ens det hjälpte.

Efter 57 minuter lyfte Andreas Andersson in ett vänsterinlägg, som Anders Svensson avslutade med ett skott. Gabor Király räddade, men bollen spelades vidare till Zlatan som bara skulle slå den in i det öppna målet. En svag avslutning och en ungersk tå senare (den satt på Péter Lipcsei) så försvann bollen högt över målet.

Då exploderade Zlatan.

Besvikelsen över missen var tvungen att ta vägen någonstans, det fick bli den högra stolpen som fick ta smällen. Zlatan sparkade till den stenhårt, så att hela målställningen lyfte sig.

20 minuter senare fick han själv en lika hård smäll.

Men då låg bollen i det ungerska målet.

Här är Zlatans kval - minut för minut

Simon Bank