Titta – Zlatan ler igen

”Smällen har gjort mig mycket roligare, jag var ju så tråkig i tisdags”

FOTBOLL

Blåtiran var ny, men han var lätt att känna igen.

Den gamle Zlatan.

Med sitt gamla leende.

– Smällen har gjort mig mycket roligare. Jag var ju så tråkig i tisdags?, sa Zlatan.

Foto: PETER KJELLERÅS
Zlatan är tillbaka. I går kände man igen honom igen, möjligen med undantag för blåtiran under vänstra ögat. ”Va fan, jag är 21 år. Jag ska klara en smäll”, sa han.

Knappt 20 timmar efter smällen på Råsunda sjönk Zlatan Ibrahimovic djupt ner i en blå fåtölj på spelarhotellet i Stockholm.

Dags för audiens med pressen.

Och dags för skratt.

– Snyggt vet jag inte om det är. Lite sexigt, kanske?, sa han om blåtiran under sitt vänstra öga.

Den uttråkade/arrogante Zlatan från förra veckan hade alltså lämnat plats för en charmig entertainer med en big-bang-stor glimt i ögonvrån.

– Jag ville vara med laget på middagen efter matchen. Tydligen var jag på någon fest också, sa han och syftade på en tidningsrubrik som han inte gillade.

Var inte på fest

Han festade inte i lördags, efter matchen åt han middag tillsammans med laget på en restaurang i Nacka. Sedan åkte han till hotellet medan andra spelare fortsatte ut i nattvimlet kring Stureplan.

Zlatan var nöjd ändå.

– Det känns bra nu, men de (läkarna) säger att jag ska vila, säger han. Men man vill ändå spela för svenska folket, och jag har aldrig spelat någon landskamp i Göteborg.

Men mest pratade Zlatan om hur stolt han var. Stolt över målet, stolt över att bära landslagströjan, stolt över att publiken skrek hans namn.

”Jag var så stolt”

– Det var 35 000 på läktarna, det gjorde mig stolt att komma in på Råsunda. Det var extra pirrigt eftersom det var min första tävlingsmatch från start på hemmaplan. Jag var så stolt, jag kände mig stor också.

Hur kände du dig när du fick smällen?

– Jag vet inte hur jag kände mig, men jag klappade till supportrarna. Jag var otroligt glad, fast jag inte visste vem jag var?

– Kim (Källström) kom först, han sa ”upp med dig, vi har gjort mål”. ”Vem har gjort mål” sa jag. Då sa han ”du”. Jag fattade ingenting.

Hann du bli rädd?

– Jag tänkte inte ens så, jag hörde bara publiken skrika. Jag ville gå ut, men de ville att jag skulle ligga kvar på båren.

Senast Zlatan blev knockad på en fotbollsplan var han 15 år gammal, men då smällde det inte alls lika mycket som när den ungerske målvakten Gábor Kiraly sänkte honom i lördags.

– Jag har bara sett det på tv-bilderna, jag kommer inte ihåg någonting från när det hände på planen, säger Zlatan.

Det som hände var att han nickade in målet som räddade Sveriges EM-dröm. 1–1 mot Ungern var inte bra, men inte heller katastrofalt.

Zlatan såg slutet av matchen i omklädningsrummet.

– Ja, det fanns en tv där. Jag såg de sista fem minuterna. Det var solklar straff när de fällde Kim, det såg jag fast allt var suddigt?

Men Zlatan kunde gjort, borde gjort ett mål till.

Målet var öppet efter ett Anders Svensson-inlägg, men avslutet gick via en ungrare till hörna.

– Jag fick för mycket tid på mig i straffområdet, det ska vara mål där. Jag vill inte bortförklara det, det blev inte mål.

Koeman var orolig

I går pratade både landslagsläkaren Magnus Forssblad och Zlatan själv med representanter för Ajax.

– De var lite oroliga, så jag fick förklara så gott jag kunde. Men de har pratat med Forssblad, och de litar på honom, säger han.

På onsdag möter Sverige Portugal på Nya Ullevi. 28 000 biljetter är sålda, men publiken ska inte räkna med att få se Zlatan Ibrahimovic spela.

– Han har haft lite huvudvärk, är i princip symptomfri, men man ska alltid vila ett par dygn, säger Forssblad.

Under tiden sitter Zlatan och ger tv- och radiointervjuer.

Då och då skrattar han högt. När han rör vid sitt ömma öga smattrar fotografernas kameror som kulsprutor – och Zlatan garvar stort igen.

Sedan analyserar han matchen.

Försöket med dig och Fredrik Ljungberg på topp – hur ser du på det?

– Hade ni sett träningen i fredags så hade ni sett att det funkade riktigt bra. Nu fick vi inte upp laget i banan och så får vi ett tidigt baklängesmål.

I går åkte landslaget till Göteborg.

Med Zlatan ombord.

– Jag känner att jag är lite yr. Men vad fan, jag är 21 år. Jag ska klara en smäll?

Säger han från sin blå fåtölj.

Och skrattar.

Zlatans vecka

Simon Bank