En applåd för att ni vågar något nytt...

De svenska stjärnorna saknas - ändå är jag nyfiken på dagens anrättning

FOTBOLL

Är det tillåtet att komma med ett stillsamt "Bravo!" inför kvällens match mot Portugal?

Jag överser gärna med att det var ett 0-1-underläge som tvingade fram trebackslinjen med 23 minuter kvar mot Ungern i lördags.

Liksom jag inser att det främst är skador och den knappa tillgången på spelare som gör att man nu vågar satsa på en trebackslinje från start.

Trots det: en applåd för att våra kaptener vågar sig på något nytt, 3-5-2.

Foto: PETER KJELLERÅS
Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck startar med en trebackslinje.

Av Sveriges 13 senaste landskamper har bara en slutat med seger, och om detta märkliga förhållande vid 22-tiden i kväll skulle ha ändrats till en seger på de 14 senaste, så gör detta ingenting...

Bara det hänt något med spelet.

"Nyfikenheten är livets krydda" som Joachim Vogel sa i tisdagens tv-"Go´kväll", innan han drog till Andorra.

Jag är mycket nyfiken på dagens anrättning, trots att så många svenska stjärnor saknas.

Det är en sak att, som i lördags mot Ungern, tvingas chansspela mot en nation som försvarar en uddamålsledning. En helt annan att, som i kväll, gå ut med 3-5-2 från start mot en likvärdig motståndare.

Det talas mest om backarna, men styrkan i systemet är mera det rörliga anfallsspel man kan få med fler spelare inblandade.

Hur många gånger har man inte retat upp sig på överflödet av sysslolösa svenska backar i matcher, där spelet förs på motståndarnas planhalva. Som mot Lettland nyligen.

Söderberg och Lagerbäck är ingalunda först av svenska kaptener med dessa tankar, och jag minns vad Nic Åslund skrev här i Aftonbladet, sen Laban Arnesson inlett sin tid med 3-5-2 mot Sovjet i Malmö i april 1980 - och 1-5:

"Hur en förbundskapten än vänder sig, har han ändan bak...".

Många har testat 3-5-2

Den gången bestod trebackslinjen av Östers Håkan Arvidsson, Norrköpings Eine Fredriksson och Malmös Kent Jönsson, och redan veckan därpå mot Danmark blev det en fyrbackslinje igen.

Efter Olle Nordins misslyckade VM -90 spelade Nisse Andersson med trebackslinje i alla sina fyra landskamper. Totalt använde han sju man: Magnus Erlingmark, Roger Ljung, Janne Eriksson, Jean-Paul Vonderburg, Glenn Hysén, Peter Larsson och Sulo Vaattovaara.

Sen kom Tommy Svensson, och han testade 3-5-2 i två omgångar:

Dels premiäråret 1991 då han började med Mikael Nilsson som mittenman mellan Mats Gren och "Champa" Vonderburg, sedan mellan Janne Eriksson och Peter Larsson.

Dels efter ett misslyckat EM-kval då han på hösten 1995 spelade 3-5-2 mot Skottland, lyckat 2-0, och mot Turkiet, mindre lyckat 2-2 (Teddy Lucic - Patrik Andersson - Jocke Björklund).

Kolla namnen - nog tycker jag att dagens trio Olof Mellberg - Michael Svensson - Andreas Jakobsson står sig bra i den konkurrensen. Eftersom det viktigaste i systemet ändå är kantspelarna, så kan det också vara intressant att se vilka som användes där.

1980: Tord Holmgren till höger och Ingemar Erlandsson till vänster.

1990: Leif Engkvist/Roland Nilsson och Jens Fjellström/Stefan Schwarz.

1991: Magnus Erlingmark och Roger Ljung.

1995: Niclas Alexandersson och Mikael Nilsson/Christer Fursth.

Notera då dessa positiva rader av krönikör Sandlin om en ännu i dag aktuell spelare: "Det svenska kantspelet tog sig så småningom, och ingen på plan sprang så mycket och spelade lika vårdat som Niclas Alexandersson där längst ut till höger; en njutning att skåda."

Visserligen sju år sen - men tänk att få köra en önskerepris i morgon...

Som väntat inga poängavdrag för Djurgården - tack för det och tack för att allsvenskan får avgöras ute på plan ! Lugnast så.

I stället 40 000 var i böter för Djurgården och Hammarby, ett högt bötesbelopp och en signal till att nya krafttag måste tas för att få ordning på läktarna. Järnkaminerna skramlar ihop Djurgårdens 40 000, och vad gäller Hammarby så är ju den störste syndaren identifierad och borde väl kunna avkrävas på ett belopp även han.

Så här ska Sverige spela mot Portugal

Anders Svensson.

13 matcher - bara en seger

Lasse Sandlin