Allbäck äntligen en målskytt igen

”Viktigt för själv- förtroendet”

FOTBOLL

GÖTEBORG

Efter sju mållösa landskamper hittade Marcus Allbäck, 29, rätt igen.

- Skönt, det är viktigt för självförtroendet, säger han.

Foto: PETER WIDING
Allbäck gjorde Sveriges 2-0 på en målvaktsretur.

Aston Villaanfallaren visade stundtals upp den rörlighet och målfarlighet som gjorde honom till hyllad hjälte under kvalet till VM.

För efter målet i VM-genrepet mot Japan (1-1) i Tokyo i somras har det gått tyngre för Allbäck.

Mot Portugal fick han, och Jörgen Pettersson, den start det nykomponerade anfallsparet behövde.

Allbäck nickskarvade målvakten Andreas Isakssons undanrensning vidare till Jörgen Pettersson som iskallt placerade in 1-0.

Vackert anfall

- Jag och Jörgen kom överens i början av matchen att jag skulle söka mig ut mot deras högerback eftersom vi tyckte att han verkade lite svag. Det fungerade perfekt vid första målet, säger Allbäck.

2-0 kom efter ett vackert anfall där Anders Svensson passade Jörgen Pettersson, som sköt och där Marcus Allbäck tryckte in returen från portugisiske målvakten Quim.

- Det visade hur det kan fungera med 3-5-2 när de offensiva mittfältarna ger understöd till oss anfallare. I den första halvleken fungerade det bra med djupledslöpningarna från Anders (Svensson) och Kim (Källström). Då drog vi isär deras försvar, säger Allbäck.

Match mot polarna

Hur viktigt var det för dig att göra mål igen?

- Det är alltid skönt och bra för självförtroendet. Det var viktigt för mig att få en 90-minutersmatch, att se att jag orkade.

- Det ska bli kul att träna i helgen. Det är en rolig match på måndag när vi möter Anders Svenssons och Micke Svenssons Southampton.

Mot Portugal hade Allbäck ett par tuffa närkamper med Lazios Fernando Couto, som spelade fult vid flera tillfällen.

På måndag kanske du får känna på Michael Svensson...?

- Ja, och han är nog hårdare än Couto (skratt). Jag har aldrig upplevt en spelare med en sådan inställning. Jag tror han kommer gå in ännu tuffare om han spelar mot mig, säger Marcus Allbäck.

Michael Wagner