En rolig match – men det tycker nog inte kaptenerna

FOTBOLL

GÖTEBORG

En annorlunda fotbollsmatch. En riktigt rolig match.

En kväll att må bra av efteråt – trots att Portugal vann med 3–2, och att Sverige nu bara vunnit en av de senaste 14 landskamperna.

Men jag inte bara anar utan kan till och med se det på våra förbundskapteners ansiktsuttryck och minspel, att dom två inte tycker det var lika roligt.

Mot Tjeckien borta 20 november har vi nog fyrbackslinjen tillbaka. Tyvärr.

Tyvärr – för ska svensk fotboll utvecklas är detta förmodligen rätt väg, då man vågar utnyttja våra spelares offensiva egenskaper och inte bara förlitar sig till disciplin och hårt arbete bakåt. Tommy Söderberg lär direkt i tv i helgen ha sagt, att vi i vårt samhälle är för mycket resultatfixerade.

Nåväl, deppa då inte för mycket över 2–3, även om det naturligtvis var synd att ni förlorade, och att det är rent taffligt att tappa en 2–0-ledning!

Efter det beryktade 3–5–2-fiaskot med 1–5 mot Sovjet som inledde Laban Arnessons förbundskaptensperiod 1980 hade Aftonbladet rubriken:

”Ryck upp dig, Laban! Det är för tidigt att dödförklara din fotbollsfilosofi”.

Bara att travestera, alltså: Ryck upp er, Söderberg och Lagerbäck! Det är för tidigt att dödförklara er fotbollsfilosofi.

Om det nu verkligen är herrarnas fotbollsfilosofi. Laguttagningen den här gången verkade mer ”härtill nödd och tvungen” än en mer genomtänkt strategi.

Försöket var på både gott och ont, både upp och ner; ungefär som kantspelarna ska springa.

En väl genomförd första halvlek även om laget läckte fruktansvärt på vänsterkanten, där Conceicao, Capucho och Romeu effektivt utnyttjade de fria ytor som bildades mellan Mattias Jonson och Andreas Jakobsson.

Niclas skapade inget framåt

Det var en av Jonsons bästa landskamper framåt, samtidigt hans sämsta bakåt.

På andra kanten tätade paret Olof Mellberg – Niclas Alexandersson till ordentligt, och ”Alex” fick beröm efteråt.

– En kanonmatch, betygsatte Lasse Lagerbäck.

Visst, bakåt. Men vad åstadkom Alexandersson framåt?

Skvatt ingenting – förutom den raka passning till Marcus Allbäck som via Anders Svensson, Jörgen Pettersson och Quim i portugisiska målet ledde till Allbäcks 1–0.

Helt klart passar det här systemet i alla fall Niclas, ett fullgott alternativ till höger. Gäller nu bara att hitta ett motsvarande till vänster.

Framåt flöt spelet under första halvlek bättre än på länge. Jörgen Pettersson var en injektion och skåningen satte även fart på Marcus Allbäck.

Andreas Isaksson bäst av målvakter, medan Dick Lasts landslagsdebut 33 år gammal – den äldste landslagsdebutanten sen Landskrona-backen Fritz Lindfors vid 34 års ålder gjorde sin första och enda landskamp 1929 (Estland 4–1) – ter sig alltmer märklig.

Jag kan bara se den som en följd av att Söderberg/Lagerbäck inför VM utsåg Öis-aren till ”reserv på hemmaplan” och i de skadade målvakternas tidevarv kände nån sorts skyldighet att nu ta ut Last i stället för att ta ännu en målvakt för framtiden.

Oskyldig var han till Rui Costas prickskytte i krysset till 3–2, däremot direkt ansvarig för serveringen till 2–2-målet.

Michael Svensson började virrigt men spelade upp sig och ju mer pressad backlinjen blev ju bättre passade hans kämpatag.

I övrigt: Kim Källström behövde som vanligt en kvart för att komma in i matchen, tillhörde de bättre under resten av halvleken för att falla tillbaka helt i andra. Ändå nyttigt för lagets yngste att få 90 minuter mot världsmotstånd.

Kan bli ännu värre mot Tjeckien

Onsdagsresultatet spelade ingen roll, och inte heller mot Tjeckien om en månad är resultatet speciellt viktigt.

Då lär det bli ännu värre åka av. Tjeckien slog på onsdagen Vitryssland med 2–0, nationens 15:e raka i EM-kval i tidernas längsta segersvit. Tappat poäng har man inte gjort sen 1–1 borta mot Norge 16 augusti 1995.

Det är dessa tjecker Sverige ställs mot nästa gång – Pavel Nedved, Milan Baros, Jan Koller, Tomas Rosicky... – och det kanske ändå inte är riktigt förståndigt att spela 3–5–2. Möjligen 5–3–2...

Å andra sidan ska man kanske inte fundera för mycket på sånt. Eller som det tjeckiska ordspråket lyder: ”För mycken visdom stärker inte modet”.

Tre insläppta mål är förresten det mesta ett Söderberg/Lagerbäck-lag släppt till sen den olycksaliga 0–4-matchen mot Spanien i mars 1998.

Tror faktiskt inte Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck vågar ta nya risker mot Tjeckien.

Tillbaka alltså till en rak fyrbackslinje.

Tyvärr.

Lasse Sandlin