Nu får proffsen ”oväntat besök”

Lagerbäck och Söderberg föreläser i England - och kollar in sina spelare

FOTBOLL

LONDON

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck är i England och föreläser för engelska tränare - och för att se några av sina spelare.

Tommy Söderberg ser en stor skillnad mellan svensk och engelsk fotboll.

- De har så otroligt mycket större resurser, säger han.

Foto: PETER KJELLERÅS
HMM, VEM SKA VI SE FÖRST? Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck är i England för att lära – och lära ut. Samt titta till sina Englands-proffs.

När stormen efter det tv-sända bänksnacket under VM bedarrat har både Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg åkt till England och Bolton - en sedan lämna planerad resa.

Det är landslagets fysiolog och matchanalytiker Paul Balsom, som sedan i somras även jobbar i Premier Leauge-klubben Bolton, som är länken.

- Bolton hade en delegation i Göteborg när vi mötte Portugal, nu har vi kommit hit. Internationaliseringen inom fotbollen leder till öppenhet, man försöker hjälpa varandra, säger Tommy Söderberg till Sportbladet.

I Bolton pratar Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg på en kurs för engelska tränare som ska få en "pro-license" och möjlighet att träna ett professionellt lag.

Utbyter tankar

- Det är ett slags fortbildning, precis om vi har hemma. Då har vi haft engelska tränare hos oss och nu är vi här, säger Tommy.

Vad har ni lärt er i Bolton?

- Vi sitter och pratar med managern, tränarna. Utbyter tankar och idéer.

Jämför svensk och engelsk fotboll.

- De har så otroligt mycket större resurser. Det är en mycket starkare internationell influens i engelsk fotboll. Men det är kopplat till ekonomiska möjligheter.

- Det är uppbyggt på ett helt annat sätt. Man har fina camper, fina planer, mycket fotbollsteori, jobbar otroligt mycket med matchanalyser. Det innebär att de har en stor stab runt ett lag som vi inte är i närheten av i Sverige.

Samtidigt ska förbundskaptenerna titta på några av sina spelare.

- På lördag ska vi se Liverpool-Aston Villa och Middlesbrough-Southampton och så på söndag ser vi Birmingham-Arsenal.

Det innebär att förbundskaptenerna kan få träffa Marcus Allbäck, den spelare som det blev mest snack om i de inspelade VM-samtalen.

- De har ringt och sagt att de kommer och tittar, men vi har inte pratat om att träffas, säger Marcus.

Tommy Söderberg är osäker på om de kan träffa någon av spelarna.

På lördag ska de se två matcher med ett hyggligt geografiskt avstånd.

- Vi får se om vi träffar någon, vi ska ju förflytta oss. Men vi kommer ju att snacka med dom i telefon.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM