"Stå mot Ungern - inga problem"

Nu är Isaksson redo att ta Hedmans roll i Blågult

FOTBOLL

BANGKOK

Först gjorde Andreas Isaksson en utmärkt landskamp - sedan skickade han en hälsning via Sportbladet.

Adress: Magnus Hedman.

- Hoppas att det inte är så farligt med knät. Jag känner för Magnus, han har haft en hemsk otur.

Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN
ljusen i öst Stockholmstrion Stefan Ishizaki (AIK), Andreas Isaksson (Djurgården) och Kennedy Bakircioglü (Hammarby) får ladda för final i King"s Cup.

Medan Sveriges nummer ett våndades i kalla Glasgow stod hans arvtagare utanför ett spartanskt omklädningsrum i ett svettigt Bangkok.

Andreas Isaksson fick få frågor om att Sverige gått till final i King"s Cup (mot Nordkorea i morgon).

Han fick prata om EM-kvalet.

Och om Magnus Hedman.

- Är det allvarligt? Det är synd om honom, säger han.

Landslagsledningen följer naturligtvis utvecklingen kring Hedmans skada med oro, men i går fick de i alla fall två meter ångestdämpande medicin.

Andreas Isaksson är i form.

Mot Thailand gjorde han inte ett enda misstag på 90 minuter, och även om motståndet var snällt som bumbibjörnar så fick han göra ett par bra räddningar:

Efter 51 minuter, när det stod 1-0, tippade han en hård, välplacerad frispark till hörna.

Efter 53 minuter sköt Norongchai Vachiraban ett kanonskott från 22-23 meter, som Isaksson sträckte ut och tippade utanför stolpen.

Efter 85 minuter kom ett nytt vänsterskott från Vasuntra, som han höll hur säkert som helst.

- Första matchen här var så där, nu känns det bättre. Jag börjar komma igång, säger Andreas Isaksson. I dag är jag nöjd med mitt spel, det stämde bra.

Bästa matchen hittills

Det gjorde hela lagets spel. Matchen var den överlägset bästa Sverige spelat i Thailand. I första halvlek spelade man ett tillbakadraget försvarsspel för att komma rätt och spara krafter. När man vann bollen var spelet fint, passningsskickligt, men lite för omständligt. Efter paus lossnade allt med fyra snabba mål. Kennedy Bakircioglü slog ett inlägg, som Johan Elmander hetsade den thailändske målvakten att boxa på en back och in i mål. Elmander själv kombinationsspelade med den smarte Andreas Johansson och sprang in med 2-0. Alexander Farnerud dunkade in en vänsterkanon från 30 meter och Daniel Majstorovic avslutade med att skjuta in 4-0 med skallen på en hörna.

- Det var väldigt fina mål allihop, men vi får inte glömma att Andreas Isaksson gör en jättefin räddning när det står 1-0, säger Lars Lagerbäck.

Han - och alla andra - såg ett par spelare imponera i värmen. Daniel Majstorovic var lysande, Johan Elmander var stark igen. Andreas Isaksson släppte till slut in ett skott från 20 meter - han var chanslös - men han gav ett skönt besked.

Om Magnus Hedman missar den blytunga matchen mot Ungern den 2 april så finns en vice-målvakt som gärna ställer upp. Isaksson har aldrig spelat på mäktiga Nepstadion i Budapest - men han darrar inte.

- Nej, jag har stått riktiga landskamper förut. Det skulle bara vara kul, säger han. Jag stod mot Ungern hemma, så det skulle inte vara några problem.

Han har många tillgångar som målvakt, men rutin är inte en av dem. Där ligger Hedman långt före.

- Visst är det så, han har varit med längre. Samtidigt så gjorde jag en bra säsong i fjol, och rutin får man inte om man inte får spela.

Om du får stå mot Ungern, skulle du se det som en chans att ta över förstaplatsen i landslaget?

- Varje gång jag får spela så är det en chans. Det gäller att ta den, och det tänker jag göra om jag får spela.

Isakssons fina facit

Andreas Isaksson hade en närmast fläckfri insats mot Thailand.

Simon Bank