Katastrof för Magnus - inte för landslaget

Simon Bank: Isaksson
det självklara valet

FOTBOLL

BANGKOK

Magnus Hedman illa skadad igen - det är naturligtvis en fullständig katastrof.

För Magnus Hedman.

För landslaget innebär det bara att marginalerna krymper.

Lars Lagerbäck är inte den slösaktiga typen, typen som slänger kyssar, göteborgsvitsar eller svordomar omkring sig.

Men när han hörde om Hedman svor han.

- Vilken jävla otur, sa Lagerbäck.

Norrländskt och sanningsenligt.

Magnus Hedman har verkligen en jävla otur.

På det personliga planet är det alltid en tragedi när en professionell fotbollsspelare kämpar sig tillbaka efter en svår skada, bara för att få nästa skada som en Ivanisevic-smash på nästippen. Fotbollsspelare är fotbollsspelare, även om de tjänar miljoner. De vill ha bekräftelse och uppskattning och uppmärksamhet, och det får de inte när de sitter och trampar på en testcykel på gymmet. När Magnus Hedmans knä viker sig på träning är det illa för Celtic och fruktansvärt för Magnus själv.

Men landslaget klarar sig.

Jag är säker på det nu, för jag har sett Andreas Isaksson glänsa.

Isaksson självklart val

Isaksson är, måste vara, det självklara förstavalet till ödesmatchen i Budapest. Jag har alltid haft lite svårt för honom som målvaktstyp; till skillnad från den koordinerade och stabile Hedman har Isaksson varit" ja, lite valpig. Han har gått ut ur sitt mål och det har varit ben och armar och flera meter tentakler som stått ut åt alla håll. Där Hedman har sett stabil ut men gett sig ut på irrfärder på inlägg har Isaksson sett fladdrig ut men räddat.

- Det är svårt att beskriva sin egen stil, men jag är bra på frilägen, att göra mig stor. Närskott. Men det finns mycket som kan bli bättre, som mitt spel i luften och med fötterna, sa Andreas när jag pratade med honom i somras.

Sedan gick han hem och ordnade just det.

Det senaste året har den valpige Djurgårds-Goofy slipat sina kanter och arbetat bort sina svagheter. Nu är han lika bra på fötterna som vilken målvakt som helst, han har lagt på sig muskler och blivit hårdare i luften och hans psyke är starkare än någonsin. Efter VM blev han petad av Rami Shaaban, och lärde sig mycket av det - dagens Andreas Isaksson är en säkrare, tryggare och mer pålitlig målvakt.

Jag litar på honom.

Mycket bra i Bangkok

Här i Bangkok har han bevisat sin kapacitet i två gånger 90 minuter. Han var matchotränad och hade inte rört en boll sedan i november, men mot Qatar och Thailand har han varit dundersäker.

Och om EM-kvalet sa han exakt rätt saker.

- Jag har stått riktiga landskamper förut. Det skulle bara vara kul. Jag stod mot Ungern hemma, så det skulle inte vara några problem, sa han.

- Rutin får man inte om man inte får spela, sa han.

- Jag tänker ta chansen om jag får den, sa han.

Det lät så bra.

Sanningen är att Sverige måste ta minst en poäng på Nepstadion den 2 april, och Lagerbäck/Söderberg har förfärligt mycket att oroa sig över.

Här har kaptenerna problem

Anfallsspelets kramptillstånd håller i sig, men det kan lösas upp av en färsking som skimrar av självförtroende. Johan Elmander är min man i Ungern.

Matchoträningen på Johan Mjällby och Patrik Andersson känns som ett marginellt problem. Här finns alternativ så det räcker för tre landslag till: Andreas Jakobsson, Olof Mellberg (jo, han KAN även spela mittback), Mördarn, Teddy Lucic och faktiskt även Daniel Majstorovic, som varit superb i Thailand.

Fredrik Ljungberg. Lagerbäck låter mycket bekymrad över hans inflammerade häl, med all rätt. Fredrik Ljungberg kan inte ersättas.

Så ser läget ut, en dryg månad före match. Förmodligen är det inte tillräckligt för att börja skrika om kris.

Men det är ingen picknick.

Simon Bank