Söderberg: Det är olämpligt

Ljungberg skulle ladda – men gick på kändisfest: Så förbereder man sig inte

FOTBOLL

GÖTEBORG

Fredrik Ljungberg, 25, fick en extra dag för återhämtning.

Han tillbringade den på kändisfest och nattklubb i Stockholm.

Sportbladets avslöjande slog ner som en bomb i landslagslägret.

– Det är olämpligt. Det är ju inte så man ska förbereda sig, sa Tommy Söderberg.

Foto: MAGNUS SANDBERG
HOTELL AMARANTEN 21.50 Fredrik Ljungbergs festkväll har börjat. Tillsammans med flickvännen Denise DeDe Lopez och Martin Dahlin fotograferas han på en kändisfest på Kungsholmen i Stockholm. Samtidigt håller resten av landslaget på att avsluta första dagen av samlingen inför EM-kvalet. Fredrik har fått ledigt en dag från landslaget för sin skadade häl. Han avböjer att vara med på bild med motiveringen: ”I och med träningen i Göteborg är jag glad om ni inte tar några bilder”. Sedan fortsätter sällskapet till Kharma där Ljungberg befinner sig till klockan två.

Klockan halv tolv i går sprang landslaget ut för sitt andra träningspass på Ullevi. Träningen var bra, tempot var högt, men efteråt pratade förbundskaptenerna inte så mycket om träningen.

De pratade om Fredrik Ljungberg.

Utan att bli tillfrågad tog Tommy Söderberg upp det senaste dygnets händelser.

– Fredrik tog kontakt med oss inför landslagssamlingen. Han har haft fem matcher på 13 dagar och då tyckte Lasse (Lagerbäck) och jag att han dels skulle få behandling, dels få ladda en dag extra.

– Sedan fick vi höra att han hade varit på någon tillställning i Stockholm. Vi kan bara säga att vi vet ingenting, jag har inte pratat med Fredrik. Men om det skulle vara så, så känner både Lasse och jag – att det känns inte bra. Det är olämpligt, det är ju inte så man ska förbereda sig.

Festade till klockan två

Sportbladet berättade i går att Fredrik Ljungberg tillbringade torsdagskvällen på en kändisfest på hotel Amaranten i Stockholm, i sällskap med bland andra flickvännen, artisten Denise DeDe Lopez, och förre landslagsstjärnan Martin Dahlin.

Samtidigt hade övriga landslagsspelare anslutit till samlingen i Göteborg.

Alla, utom Anders Svensson, tränade på Ullevi under torsdag eftermiddag.

Aftonbladets utsända i Stockholm träffade Fredrik Ljungberg med sällskap på hotell Amaranten betydligt senare på torsdagskvällen. Den digitalbild som Sportbladet publicerade i går är tagen 21.50.

00.38 lämnade Ljungberg premiärfesten och begav sig i en taxi till nattklubben Kharma där han stannade till cirka två-tiden på natten. Bara ett par timmar senare, tidigt på fredag morgon, tog Arsenalstjärnan tåget till Göteborg och checkade in på landslagets hotell strax före klockan tio.

Före fredagens träningspass samlades hela truppen för en planerad lagfotografering – men Ljungberg kom aldrig dit.

Skulle inte alla varit med på fotot?

– Jo, där skulle alla varit med, säger Lars Lagerbäck.

Men Fredrik var inte där?

– Nej. Han skulle upp till det medicinska teamet, så att vi skulle få veta om han skulle vara med och träna eller inte.

Uppgifter till Sportbladet gör gällande att det också tidigare hänt att Ljungberg inte dykt upp vid gemensamma samlingar – och att det då har accepterats av kaptenerna.

Nu kommer det att spekuleras om att han särbehandlas.

– Jag skulle aldrig använda det ordet. Jag tycker inte att någon spelare särbehandlas i landslaget. Däremot tror jag att i alla grupper man arbetar med att det måste vara lite individuell anpassning, säger Lagerbäck.

Medan övriga laget fotograferades undersökte läkaren Magnus Forssblad Fredrik Ljungbergs hälsena och konstaterade att det var bäst att han stod över träningen.

Känsligt inom truppen

När övriga truppen tränade på Ullevi körde Ljungberg ett rehabpass tillsammans med fysiologen Paul Balsom.

Samtidigt fick landslagsledningen information om Ljungbergs besök på kändisfesten.

– Vi får höra med honom var han har varit och vad han har gjort, sa Lagerbäck. Men om han varit på nattklubb är det inte ett lämpligt sätt att ladda batterierna.

Några timmar senare höll förbundskaptenerna ett enskilt möte med Fredrik Ljungberg. När de kom ut från mötet var de överens.

– Det besked vi fått av Fredrik godtar vi fullt ut, och för oss är därmed den här frågan utagerad, sa förbundskaptenerna i ett pressmeddelande.

Det som tidigare under dagen var ”olämpligt” hade efter mötet förvandlats till en gemensam ståndpunkt:

– Fredrik är professionell och vet hur man förbereder sig för viktiga matcher. Han var här i rätt tid och har förklarat för oss vad han gjorde under sin frikväll i Stockholm. Han har inte brutit mot några överenskommelser eller misskött sig på ett sätt som påverkar hans medverkan i landslaget på något sätt. Därmed godtar vi hans förklaring, säger förbundskaptenerna.

Ljungbergs aktiviteter natten mellan torsdag och fredag är dock en känsligare fråga för landslagsledningen gentemot övriga spelare än de vill medge.

Enligt vad Sportbladet erfar fick Ljungberg förklara sitt agerande föregående kväll inför landslagstruppen efter middagen på fredagskvällen.

Här är hela Fredrik Ljungbergs festkväll

Fredrik Ljungberg gjorde en helkväll i torsdags med nya kärleken Denise DeDe Lopes och sina vänner. Efter en stor kändisfest bar det av till innekrogen Kharma vid Stureplan i Stockholm.

Sportbladet följde Ljungberg under kvällen...

Mjällby, Mellberg och Zlatan – fler skandaler från landslagsspelare under Lars & Tommys era

Stefan Rehn: Vila foten på dansgolvet? Det hade man inte kommit undan med på min tid...

Mer fakta om Ljungbergs festnatt – längre ned på sidan.

Daniel Nyhlén, Michael Wagner, Simon Bank