”Jag behöver inte be om ursäkt”

Fredrik Ljungberg om festnatten: Lagkompisarna har pikat mig lite

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
Fredrik Ljungberg tränade med landslaget i går. Nattklubbskvällen är utagerad från hans sida.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Fredrik Ljungberg, 25, satt på tåget från Stockholm och såg Aftonbladets bild av honom ute i Stockholmsnatten.

Han log för sig själv, omedveten om vilken uppståndelse det skulle bli.

- Jag blev förvånad. Jag var ute på min privata tid och har inget att be om ursäkt för, säger han.

Efter att i två dagar varit i centrum och fått nära all uppmärksamhet vid landslagets samling i Göteborg talade i går huvudpersonen själv ut vid en presskonferens på Ullevi.

På ett lugnt och välformulerat sätt beskrev Arsenalstjärnan sin syn på uppståndelsen.

- Jag hade inte varit i Sverige på ett tag och jag gick ut med mina kompisar. Det blev varken sent eller något vått. Jag hade två dagars ledigt och var ute på min privata tid.

Samtidigt som övriga landslagsspelare samlats i Göteborg var Fredrik Ljungberg på premiärfest och nattklubb natten mellan torsdag och fredag.

Sportbladet publicerade i fredags en bild av hur Fredrik Ljungberg tillsammans med bland annat Martin Dahlin och artisten Dede Lopez firade nyöppningen av hotel Amaranten.

Kaptenerna ställda

Förstår du varför förbundskaptenerna blev förvånade?

- Tommy och de hade inte pratat med mig (om vad som hade hänt) så de kanske blev lite ställda, här på presskonferensen. De visste kanske inte vad de skulle svara. Nu har de fått reda på hur det låg till.

Fredrik Ljungberg hade fått tillstånd att inställa sig senare än andra spelare till landslagssamlingen eftersom han spelade match med Arsenal i tisdags kväll.

Ljungberg fick ledigt så att han slitna hälsenor kunde få välbehövlig vila.

Att gå på nattklubb är väl inte bästa sättet att rehabilitera sig inför en viktig landskamp?

- Jag var här i Göteborg i tid och det jag gjorde innan dess gjorde jag på min privata tid. Jag är professionell fotbollsspelare och jag vet hur jag ska förbereda mig inför stora matcher. Då behöver man kunna slappna av och vara med kompisar.

Inga småtimmar

- Att jag var på något nattligt krogbesök framåt småtimmarna, så var inte fallet. Bilden är tagen vid åttatiden på kvällen. Jag gick väl hem vid halv två, tror jag.

Men det är väl ganska sent?

- I Stockholm är klubbarna öppna bra mycket längre och vi spelar faktiskt inte förrän på onsdag. Det är inget jag behöver be om ursäkt för.

Har all uppmärksamheten kring det här påverkat landslaget?

- Jag känner spelarna och det har inte stört dem så där jättemycket. Vi kan skratta åt det på morgnarna när vi läser tidningarna och jag har fått lite pikar. Men, nej, alla känner mig och vet att fotbollen är mitt liv - de har inte varit oroliga.

Vad har det varit för pikar då?

- Det har väl varit lite snack om de andra som var med på bilden. Jag var ute och åt med mina kompisar. Men den senaste tiden har jag haft oerhört många flickvänner om man ska tro alla bilder och vad som står i tidningarna. Det är ganska komiskt, jag har ju nya flickvänner varje vecka.

Och det har du inte?

- Nej, jag måste väl kunna gå ut och äta med mina vänner utan att de blir mina flickvänner?

Tänker sig alltid för

Kommer du tänka dig för nästa gång du får ledigt från landslaget och går ut?

- Jag försöker alltid tänka mig för och uppträda på ett proffsigt sätt, vara reko och ärlig mot folk. Men bara för att folk är intresserade av mitt liv kan jag inte sitta inne hela tiden. Jag var ute på min privata tid och jag betedde mig inte illa på något sätt. Jag kommer fortsätta att leva som jag gör. Ibland kan det kanske bli missförstånd, men jag hoppas folk förstår att jag älskar att spela för svenska landslaget. Jag skulle aldrig försöka få svenska landslaget i dålig dager.

Tänkte du aldrig på att berätta för landslagsledningen att du skulle gå på den där festen?

- Det är något jag har tänkt på i efterhand. Men jag trodde ju inte att det skulle bli ett sånt rabalder. Jag såg bilden i Aftonbladet på tåget på vägen hit, då skrattade jag lite, men trodde aldrig att jag skulle behövt ringa landslaget och berätta att jag skulle gå ut och äta med mina vänner. Det får jag tänka på nästa gång kanske.

Före träffen med svensk media deltog Fredrik Ljungberg fullt ut i de träningsmatcher om 3x20 minuter som landslaget spelade i går.

Hur känns det i dina hälsenor?

- Jag har lite problem fortfarande. Jag kan spela, men efter matcherna har jag lite ont och även i början innan jag blivit riktigt varm. Men jag ska försöka hålla igång och klara av de här två månaderna, sedan får jag väl några veckors ledighet förhoppningsvis.

Matchen mot Ungern är inte i farozonen?

- Det ska gå att spela, men det krävs oerhört mycket behandling för att få det att funka, säger Fredrik Ljungberg.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM