”Det är Fredriks sätt att få energi”

Tommy Söderberg: Det är bara att konstatera att man är en gammal gubbe i dag

FOTBOLL

GÖTEBORG

- Vi lever i en föränderlig värld, säger Tommy Söderberg.

Även den svenske förbundskaptenen förändras.

Men inte hans sätt att på ett ordrikt, karismatiskt och närmast kärleksfullt sätt ge sin syn på de senaste dygnens Fredrik Ljungberg-affär.

Sportbladet ställde tre frågor vid gårdagens presskonferens.

Vad Tommy Söderberg svarade?

Tja, mycket och intressant - men framför allt att han blivit en gammal gubbe.

Söderbergs tal till media om Fredrik Ljungberg-affären:

"Ni har ju pratat med Fredrik och då förstår ni att vi lever i en föränderlig värld. Vi är några som är lite äldre. Världen är lite annorlunda i dag, kan man säga."

Sportbladet: I fredags var ni först kritiska mot Fredriks agerande.

"Generellt tycker jag...vi visste ju inte någonting. Och det är viktigt att påpeka. Lasse och jag satt och pratade med Fredrik i går. En fråga vi måste ställa oss: Hur ser livet ut för Fredrik Ljungberg i dag?

Han är påpassad, men han vill ändå vara, som han uttryckte det, en vardagsmänniska. Det här är killar som måste lära sig att ta egenansvar. Det som är viktigt för oss är att de vet vad vi har för mål med vår verksamhet. Då måste man förstå vad som krävs av var och en. Av spelare, av oss ledare, för att vi ska lyckas nå de här målen. Då har vi något som vi kallar överenskommelse.

Fritiden efter eget omdöme

Deras fritid, den måste de själva lära sig att hantera. Sedan händer det saker och då tycker jag att det är en styrka att vi sitter och pratar, precis som när ni uppmärksammar det här. Det är väldigt viktigt för oss att ha dialogen. Att kunna finna nya vägar.

Belastningen är så hög på dem och då kommer vi in på livet vid sidan om. Jag har jobbat 15 år som lärare, jag har också märkt hur livet har förändrats. Men återigen, jag tycker att det är en styrka när man kan prata om det."

Sportbladet: Men i går (läs fredag) tyckte både du och Lasse att det var fel att gå på nattklubb, natten före en samling. Har ni ändrat er nu?

"Det var ju rykten. Vad visste vi om det här (nattklubbs) besöket? Han har ju suttit i vänners lag, i ett umgänge. Det är hans sätt att få energi. Fredrik är en kille som säger: Så mår jag bra. Han är en kille som, jag har aldrig upplevt att han nyttjar alkohol i någon större omfattning, verkligen förbereder sig.

Vi har en modell hemma i Sverige. Vi måste ge dem en möjlighet att få vara vardagsmänniskor. I proffsvärlden ute i Europa så stänger man in spelare istället. Ibland gör man det då för att annars händer det saker, men också för att skydda spelarna. Det är väldigt viktigt för mig att ge dem möjligheten till ett socialt liv att få energi av.

Sedan kommer jag alltid tycka...men det är väl mer det lutheranska, jag kanske skulle vara tränare inom längdåkningen istället. Men de (idrottarna) är mer artister i dag, och det börjar ju även längdåkarna att förstå."

Sportbladet: Så med din lutherska uppfattning så tycker du fortfarande att Ljungberg gjorde fel...?

"När vi satt och pratade så tyckte vi inte att Fredrik gjort något fel. Och det är väl en styrka?

Söker energi - i skogen

Jag söker min energi i skogen, på travet eller i fjällen. Vi är olika, men det kommer aldrig den här generationen att förstå riktigt. Jag har ett ansvar att tala om att det finns andra saker än att gå ut och så vidare. Men det här gäller deras utveckling. Förhoppningsvis upptäcker man en dag att det finns andra värden.

Jag tycker att vi hade ett mycket bra snack. Vi utvecklas också. Vi lär oss att förstå människor. Ni (media) skapar debatt. Jag lär mig oerhört mycket i umgänget med de här fotbollsspelarna. Vi får se livet med lite andra ögon.

Vi ledare börjar bli lite gamla, men det är de här killarna som håller oss unga i själen. Man minns ju själv när man var i 20-årsåldern och träffade släktingarna som var 50 år. Det var ju gamla gubbar.

Det är bara att konstatera att man är en gammal gubbe i dag"

(Kort tystnad)

"Ja, var det någon annan fråga?"

Så talade Tommy Söderberg, 54.

Michael Wagner