Han skrämmer mig mest…

Kiraly kan bli mannen som knockar oss igen

FOTBOLL

CHORZÓW

Senast knockade han Zlatan.

I går knockade han Polen.

Jag levde min lördag i en gråbrun avgasvärld med Michael Boltons soulcovers som taximusik. Det är alltså med visst darr på stämman jag rapporterar följande:

Gábor Kiraly skrämde mig mer.

Man ska inte racka ner på ställen som är andra människors hem. Men det måste sägas, att priset på andelsbungalows fortfarande är slående lågt i Chorzów.

Här är inte vackert.

Att möta Polen på mäktiga Slaski-stadion är dessutom ett jobb för lejonhjärtan. Arenan är ombyggd, på 50-talet tog den in över 100000 och jag kan bara fantisera om hur det lät då för"

"för det lät grymt i går.

47000 påpälsade, påtagligt påstrukna polacker är nog för att sätta skräck i fegisar. Men Ungern backade inte. Eller - det var just det de gjorde.

- Det påminde väldigt mycket om vår match mot Ungern på Råsunda, sa Lars Lagerbäck.

Han har rätt.

Grymt disciplinerat

Ungrarnas försvagade 3-5-2-uppställning var grymt disciplinerat i sin defensiv, där den blir till 5-4-1 med extremt låg press. Den ligger kvar där nere som en cementsäck, hur motståndaren än sparkar på den.

Sedan hugger den där säcken.

Då går det blixtsnabbt.

I första halvlek försökte Ungern spela nästan uteslutande via högerbreddaren Csaba Feher som gav sig iväg på långa ruscher. I andra halvlek var laget längre, lägre och tröttare. Då slog de långbollar mot den lille, smarte och tekniske Krisztian Kenesei och forwarden Attila Tököli - eller provade soloruscher på 60 meter från mittfältarna.

Ungern har inte kvalat in till ett mästerskap sedan VM 1986, men nu har de ett samspelt och smart lag. Dessutom har de en fruktansvärt skicklig målvakt i Gábor Kiraly från Hertha Berlin.

Ungern är en svår motståndare.

Men inte för svår.

Fembackslinjen är flexibel i sidled, men såg sårbar ut när Polen växellöpte i djupled i första halvlek. En smart Henke Larsson kan utnyttja det, en löpsugen Fredrik Ljungberg kan definitivt göra det. Och jag skulle mer än gärna se vad en rättvänd Mikael Nilsson kan hitta på.

Defensivt måste Sverige spela extremt smart och försiktigt, Ungern är för skickligt för att bli sönderpressat högt upp. Däremot kan de bli lite arroganta i sina uppspel, och om Sverige lyckas utnyttja det kommer de att få sina chanser på onsdag.

Sedan gäller det bara att lura Kiraly också. Hur nu det ska gå till.