”Jag vill inte kallas för Mördarn längre”

Tragiskt mord får Svensson att vilja bli av med sitt smeknamn

FOTBOLL

GÖTEBORG

Spelstilen gav landslagsstjärnan ett smeknamn.

En tragisk händelse, ett mord, i Michael Svenssons nära bekantskapskrets gör att han mer än någonsin vill bli av med det.

- Jag vill inte bli kallad Mördarn längre, säger han.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Namn: Michael Svensson. Ålder: 27 år. Längd/vikt: 189 cm/86 kg. Position: försvarare. Familj: sambon Terese, 26. Meriter: 17 A-landskamper. Moderklubb: Skillingaryds IS. Klubbar: -1992 Skillingaryd, 1993-1996 IFK Värnamo, 1997-2001 Halmstad BK, 2001-2002 Troyes, 2002- Southampton.

19 januari i år mördades 19-åriga Klara i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Hon ströps till döds av sin pojkvän.

Hennes farbror, Putte Reinholdsson, är sedan slutet på 1950-talet en av de mest aktiva i småländska fotbollsklubben Skillingaryd IS ledning.

Samma förening är Michael Svenssons moderklubb.

Landslagsbacken och Southamptonproffset har ett smeknamn - Mördarn.

De allra flesta inser den i högsta grad olyckliga och ofrivilliga kopplingen redan nu.

- Putte är mr Skillingaryd och vi har en mycket god relation till varandra. Han har följt mig genom hela karriären. När jag fick höra vad som hänt hans brorsdotter blev jag illa berörd, säger Michael Svensson till Sportbladet.

"Vem har han mördat?"

Men historien tar inte slut här.

Putte Reinholdsson berättar själv:

- Mina barnbarn, sex och åtta år gamla, vet att Michael och jag känner varandra väl. Tack vare det tycker de att det är extra roligt att se honom på tv och läsa om honom i tidningarna, säger Reinholdsson.

- Vid ett tillfälle efter Klaras död såg vi en match tillsammans på tv när kommentatorn hänvisade till Michael som "Mördarn". Då frågade barnbarnen mig - "Farfar, vem har han mördat?"

Putte Reinholdsson tog mycket illa vid sig och berättade för Michael Svensson vid nästa samtal dem emellan.

- Det är inte bara min familj och jag som reagerat efter vad som hände med Klara, säger Putte Reinholdsson. Skillingaryd är en liten by och många känner Michael och hans familj. Flera har undrat om man inte kan göra något åt hans smeknamn.

Har aldrig gillat det

När Sportbladet för några dagar sedan träffade mittbacken i samband med den pågående landslagsuppladdningen i Göteborg handlade de inledande frågorna om hans succéartade säsong i England och den hårda konkurrensen om en mittbackplats i Blågult.

När samtalet glider in på hans smeknamn berättar Svensson om den tragiska kopplingen och händelsen.

- När Putte berättade för mig om barnbarnens frågor blev jag ledsen. Jag har aldrig gillat mitt smeknamn, men jag har inte uttryckligen sagt till någon att sluta med det tidigare. Det vill jag nu, säger han och får samma bestämda blick som på fotbollsplanen.

Smeknamnet fick Svensson av sina nya lagkamrater när han som 20-åring bytte från division 3-spel med IFK Värnamo till allsvenska Halmstad.

- Jag var ung, nervös och het på de första träningarna. Jag smällde på för hårt. Snabbt började de kalla mig Mördarn, säger Michael Svensson.

Namnet föll mer eller mindre i glömska under ett par år, men när Svenssons karriär på nytt tog fart och han blev proffs i först franska Troyes och sedan engelska Southampton dök smeknamnet upp igen, främst i svenska tidningar - även Sportbladet.

Stämmer inte längre

- Det är olyckligt hur språken skiljer sig åt. I England kan jag bli kallad "killer" och det har en helt annan innebörd. Jag har pratat med mina engelska vänner om det och ingen skulle få för sig att kalla mig "murderer" i England.

Vad vill du bli kallad?

- Micke går bra. När någon säger Mördarn till mig i dag så undrar jag om det är mig personen pratar med.

På onsdag kanske han tar plats i det svenska mittförsvaret i den viktiga EM-kvalmatchen borta mot Ungern i Budapest.

Med sin kompromisslösa och fysiska spelstil.

- Smeknamnet stämmer inte ens längre på hur jag spelar. Jag har utvecklats på fotbollsplanen. Den här säsongen har jag tre gula kort i Premier League, en av världens bästa ligor, och alla är från första halvan av serien, säger han.

Och han heter Michael Svensson.

Inget annat.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM