Efter höstens schabbel räcker inte ens oavgjort

FOTBOLL

BUDAPEST

Man bör ta seden dit man kommer.

Alltså börjar mitt ungerska besök i den centrala saluhallen vid Frihetsbrons fäste, där bron kastar sig över Donau mot Gellertberget på andra sidan.

En tallrik gulaschsoppa, några skivor bröd, en halvliter öl. 1 080 forinter, cirkus 43 svenska kronor.

Jag nämner detta bara så du kan jämföra med vad landslaget äter: köttbullar och gös i går, piccata och lax idag, hälleflundra matchdagen.

Inte beror det på maten om det går snett på onsdag.

På spelarhotellet, det för tre år sen byggda Hilton West End, huserar Mats Broström i köket, succékocken från VM.

Nu har han tagit svenska idéer med sig för att spelarna ska slippa gulasch och annat hemskt, men ändå är allt inte helyllesvenskt.

Som Mats Broström säger om köttbullarna:

- Receptet är svenskt, köttfärsen ungersk.

Man bör ta seden dit man kommer, vilket översatt till fotbollens språk innebär att vi på onsdag ska förvänta oss ett ungerskt landslag som uppträder annorlunda än det gjorde på Råsunda i höstas och än det gjorde borta mot Polen i lördags.

Ungern - nu i vinnarhålet

Alla verkar tro att här kommer vi att få möta ett helt annat Ungern som

i stället tänker anfalla.

Det tror inte jag.

Efter att i förhandsdiskussionerna ha varit rankade som nummer tre i gruppen, efter Sverige och Polen, så ligger man just nu förträffligt förankrade i vinnarhålet; för att tala travspråk, vilket Tommy Söderberg brukar begripa.

Jag tror, och det trodde jag redan innan jag konsulterade den aktade kollegan Ivan Hegyi på Népszabadság, att när värden den här gången bestämmer tempot så blir det i stället exakt detsamma som i Solna och i Chorzów.

Enkel matematik i min kvalskola, där man ska vinna hemma och spela oavgjort borta mot huvudkonkurerenterna och slagpåsarna ska man slå både hemma och borta:

Ungern har råd med kryss

UNGERN, plus/minus NOLL efter de oavgjorda matcherna borta mot Sverige och Polen;

SVERIGE, minus FYRA efter 0-0 mot Lettland och 1-1 mot Ungern;

POLEN, minus FEM efter endast en poäng hemma, Lettland 0-1 och Ungern 0-0.

Med detta sätt att räkna har Ungern alltså råd att spela oavgjort mot Sverige, bara man vinner hemma i sista omgången mot Lettland 11 oktober.

För Sverige räcker

däremot, efter höstens schabbel, inte ens ett oavgjort.

Kravet är faktiskt vinst i morgon, och det är därför skönt att veta att svenska lag ALLTID spelar för vinst; aldrig för oavgjort.

- Vår offensiv på bortaplan har nog retat en del genom åren, småler Tommy Söderberg.

Måndagskvällens träning på matcharenan resulterade i att paret Marcus Lantz-Henrik Larsson vann den första interna tekniktävlingen, paret Olof Mellberg-Mattias Jonson den andra.

Sen nötte man inlägg och dåliga avslut och spelade "fyr-mål" i kylan.

Sedan jag senast var här har Nepstadion (Folkets Stadion) bytt namn till Puskás Ferenc Stadion - jo, det heter faktiskt så eftersom man i Ungern sätter efternamnet först.

Hur det uttalas, med för- eller efternamn först, har jag däremot ingen aning om.

När den store Puskas förra våren fyllde 75 år fick han just detta som present av Ungerns regering: att detta klassiska stadion döptes om till Puskás Ferenc Stadion.

Som av en händelse råkar Puskás fylla 76 just i morgon, matchdagen.

Inget riktigt bra sammanträffande.

Lasse Sandlin