FULL FART FRAMÅT

Sverige är piskat att vinna - jag tror att Källström avgör

FOTBOLL

BUDAPEST

Ingen lätt balansgång att välja rätt mellan gammal och ung i dagens startelva.

Det känns lite som att gå på slak lina över Donau.

Min gissning efter att ha bevistat ett antal träningar senaste veckan och efter många års gluttande i de söderbergska och lagerbäckska hjärnvindlingarna är, att det blir mer gammalt än ungt.

Det behöver inte vara fel, för naturligtvis är det rätt att försöka återskapa VM-andan.

Bara det också finns plats för Kim Källström, 20.

Senast Sverige spelade här i Budapest - EM-kvalet i april 1995 - fick Tommy Svensson två timmar före avspark ändra sitt uttagna lag, sedan Jonas Thern drabbats av en nackskada.

Det gick åt skogen, 0-1 efter tidigt baklängesmål, och ett trögt, fantasilöst och förutsägbart svenskt spel, som jag absolut inte vill se i dag.

Numera har Ungern ett bättre lag än 1995, i fjol gjorde man mål i nio av elva landskamper, men Imi Markos - med ungerska rötter och fotbollsexpert på Aftonbladet under 60-talet - säger:

- Nu har dom ett lag, men dom saknar en världsspelare.

Puskás ur form

Gamla tiders ungerska lag hade alltid minst en världsspelare. Den störste av dem alla, Ferenc Puskás, fyller 76 i dag och kommer att finnas på plats i sitt eget stadion. Dock inte längre i bästa form.

Puskás lider av alzheimer och vårdas på sjukhem, men denna tisdagkväll firar han sin födelsedag på restaurang Régi Sipos uppe i Buda tillsammans med goda vänner.

Frågan är hur stort utbyte Puskás hade av kvällen, och hur stort utbyte han kommer att få av dagens match.

I samband med Nepstadions nyinvigning och namnändring för ett år sedan åkte han ärevarv i limousin runt arenan. Plötsligt vänder han sig till chauffören och frågar:

- Vad gör jag här?

I dagens match talar det onekligen för Ungern, att man faktiskt inte behöver vinna, oavgjort räcker, och att Sverige i det närmaste är piskat att vinna den.

Jag tror, att vi gör det, men det kommer inte att bli lätt att slå sig igenom den ungerska försvarsmuren.

Mitt tips: 1-0 till Sverige, målskytt Kim Källström på ett mäktigt långskott, och då är vi åter med i kampen om EM-biljetterna.

Förlust betyder definitivt "ADEUS PORTUGAL!", medan vi vid oavgjort är utlämnade åt att få hjälp för att komma förbi Ungern.

Ett andligt steg tillbaka till VM i Japan innebär att platsen intill Henrik Larsson är vikt för Marcus Allbäck. Därmed en önskerepris av ett klassiskt svenskt anfallspar som spelat 17 landskamper ihop och gjort 18 mål (10-8 till Henke).

Gammalt före ung innebär också Magnus Kihlstedt, 31, före Andreas Isaksson, 21, eftersom det är just såna här situationer "Kilen" förberett sig för. Att hoppa in när Magnus Hedman inte är tillgänglig. Dessutom Isaksson-minus med ljumsksträckning.

Alltså: Kihlstedt, 12 landskamper, före Isaksson, 6, och Eddie Gustafsson, 4.

Många frågetecken

Men både ifråga om vem som ska spela med Henke och ifråga om vem som ska stå i mål finns frågetecken att fundera över.

1) När spelade Magnus Kihlstedt senast en tävlingsmatch?

Svar: 1 september förra året, 0-3 mot Aalborg. Inte ens en träningslandskamp sen dess. Mot Tunisien stod ju Magnus Hedman...

Isaksson och Gustafsson har stått i tre respektive två landskamper, men även deras senaste tävlingsmatcher ligger långt tillbaka: Isakssons 12 november mot Bordeaux i Uefa-cupen - Gustafssons 27 oktober mot Sogndal.

2) När spelade Marcus Allbäck senast en hel match - ja, när spelade "Mackan" senast en hel halvlek?

Svar: 20 november, i 3-3-landskampen mot Tjeckien. Sen dess i Aston Villa: 5 minuter mot West Ham, 28 minuter mot Chelsea, 9 minuter mot Middlesborough, 20 minuter i landslaget mot Tunisien, 25 minuter mot Charlton och till sist 20 minuter mot Southampton förra lördagen.

Totalt 107 minuter på fyra och en halv månad. Inte någon gång spel från start, inte någon gång spel ens i en halvlek.

Lasse Lagerbäck formulerar en fråga som gäller många av dagens svenska spelare:

- Är dom rustade för 90 minuter i hårt tempo?

Räkna alltså med byten!

Och då, om inte förr, kommer Kim Källström in och dundrar in segermålet.

Ungern starkt mot Sverige - har övertag i statistiken