Vägen mot EM är spikrak

Svennis visade fingertoppskänsla när han som bäst behövde det

FOTBOLL

De elaka engelska fotbollskrönikörerna hade slipat pennorna till samurajsvärdsskärpa.

England-Turkiet var den stora ödesmatchen.

Inte för det engelska fotbollslandslaget - men för Svennis handlade det om att vinna eller försvinna i hans kritikers ögon.

Efter 2-0 över VM:s bronslag sitter Sven säkert igen. Vägen till EM-slutspel i Portugal ser spikrak ut. Spelet var bra på gränsen till mycket bra. Valet av 17-årige Wayne Rooney på topp andades fingertoppskänsla och modet att i stället byta ut Michael Owen mot blivande matchvinnaren Darius Vassell var en klockren coachningsfullträff.

Strax efter att kritikerna stängde av sina motorsågar i går kväll tror jag att Sven-Göran Eriksson gick till sängs med ett belåtet leende på läpparna.

Han är Sven igen med det engelska folket och lär så förbli åtminstone fram till EM-slutspelet nästa år.

Jag var på plats i München när England kvalade mot Tyskland och vann med 5-1 i en helt fantastisk match.

Då var Sven större än Gud i England, vilket jag kan förstå.

Vad jag däremot inte förstod var dagarna före matchen då hårdnackade tabloidjournalister slickade i sig Svens alla diplomatiska nonsenssvar på presskonferenserna utan att ens bli ironiska.

När jag pratade med Svennis efter en av de där presskonferenserna konstaterade han att hans jobb handlade om resultat och ha turen att göra rätt resultat.

I går hade han turen på sin sida och fick på nytt helt rätt resultat.

Turkiske målvakten Rüstü Recber som var strålande såg länge ut att vara på väg att rädda en poäng till turkarna.

I stället blev David James hjältemålvakten på Stadium of light i Sunderland med sin fantastiska enhandsreflex på Nihat Kahvecis hårda nick tio minuter före slut.

James som dessförinnan - och även efteråt - bjudit på det ena hjärnsläppet efter det andra. En sämre målvakt till att bedöma när han ska stå kvar eller rusa ut har jag nog aldrig sett på den här nivån.

David Beckham har alltid varit Svennis skyddsängel. Både med sina insatser på planen och i snacket bredvid. Beckham var tänd på gränsen till övertänd mot Turkiet. Frånsett när Zlatan retade upp honom förra sommaren under Amsterdam tournament har jag aldrig sett Beckham vara så irriterad och provokativ som han var i går.

Hans luftkyssar till turkarna efter straffmålet på övertid utlöste en mängd smågruff som kunde ha blivit till ett rejält och skandalartat slagsmål direkt efter slutsignalen.

Beckham spelade i går för att tysta Svens kritiker och lyckades med det.

Åtminstone för ett tag framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM