”Jag är ingen perfekt kapten”

Mellberg en naturlig ledare - men inte enligt honom själv

FOTBOLL

Lagkapten i Aston Villa, lagkapten i landslaget - det finns bara en som inte tycker att Olof Mellberg är den perfekte kaptenen.

- Nej, det tycker jag väl inte.

Säger Olof Mellberg.

Foto: JOHAN SOLUM
Tuffingen Olof Ingen har spelat så många minuter i Preimer League som Olof Mellberg den här säsongen - och han har gjort det bra.

Fotbollslivet är inte alltid så enahanda, ibland vänder det snabbt. Nyss var Olof Mellberg hemma i Birmingham, i ett pressat lag som slåss för överlevnad i Premier League. Nu står han på en regnig, muddig och modest idrottsplats i Stockholm och trixar gris med ett landslag som mår riktigt bra efter 2-1 mot Ungern.

Och det är inte enda skillnaden.

Stentuff träning

- Vi tränade hårt, tycker jag. Jag är inte riktigt van vid sådana här träningar, men eftersom det bara är träningslandskamp tycker nog Lasse och Tommy att vi kan köra på lite hårdare, säger Olof.

I dag möter Sverige Kroatien i en landskamp som mest handlar om att stämma av läget, att påminna spelarna om hur landslaget spelar och att rätta till de saker som inte riktigt stämde senast.

Olof Mellberg är van vid att saker inte stämmer.

Aston Villa har haft ett tungt år, och slutet kan bli ännu jobbigare.

- Ja, fy fasen. Alla bottenlagen spelar ju bra. Vi har kryssat mycket det sista, men vi har mött de stora lagen (Arsenal, Newcastle). Det hjälper inte när de andra där nere vinner sina matcher. Och man vet ju aldrig vad som händer.

Dottern fyra månader

Vad som händer är att Aston Villa antingen hänger kvar eller åker ur, att Sverige antingen kvalar in till EM eller misslyckas - men annars är Mellbergs liv mer stabilt än på länge. I förrgår fyllde dottern Saga fyra månader.

Sköter hon sig?

- Jodå, det gör hon. Det fungerar bra.

För ett år sedan pratade Olof om att han gärna ville spela i Italien innan karriären är över. Nu har prioriteringarna förändrats en del.

- Det är inte direkt så att jag verkligen vill spela i Italien.

Har familjesituationen påverkat?

- Det är möjligt att det är så, det kanske stämmer. Det skulle i och för sig vara kul att flytta, men det skulle innebär en helt ny start, i ett nytt land med en ny sorts fotboll.

"Ollie" - som de engelska fansen kallar honom - trivs bra där han är, och är alltså lite mer bunden till Birmingham än tidigare.

Mackan bor nära

- Ja, det tycker jag. Nu har vi Mackan (Allbäck) där med hans familj, Ronny Johnsen bor där och Öyvind Leonhardsen. Vi är ett skandinaviskt gäng, så det känns bra både socialt och på planen, säger han.

- Karriären är för kort för att man ska utesluta något, men nästa steg är att gå till en av de största klubbarna i Europa. Det är det som är kvar och det är klart att om en sådan chans skulle dyka upp så skulle jag säkert ta den. Men jag är inte desperat.

Det finns heller inga skäl. Olof Mellberg har tre år kvar på kontraktet, och på planen har han på många sätt gjort en kanonsäsong.

Han är en svensk evighetsmaskin.

Ingen annan utespelare i Premier League har spelat lika mycket den här säsongen, Olof Mellberg har spelat 3417 minuter totalt. Men många av de där minuterna har gjort väldigt, väldigt ont.

I mer än ett år drogs han med smärtor i hälen.

- I höstas hade jag ont. Det blev som värst när jag hade ont hela tiden i matcherna, när det aldrig gick över. Det var ett par matcher när det kändes så, men samtidigt så gick det väldigt bra så jag höll humöret uppe.

Det tackar förbundskaptenerna för.

I segermatchen mot Ungern fick Olof Mellberg äntligen spela i sin riktiga roll, som mittback, och han gjorde det fläckfritt. I dag är han tillbaka i mittförsvaret, tillsammans med Andreas Jakobsson den här gången - och med en kaptensbindel på armen.

Kommer vara kapten

- Ja, det får jag nog. Jag har inte hört något annat, säger han.

Bindeln har han burit i många matcher med Aston Villa också, när den ordinarie lagkaptenen Steve Staunton varit utanför laget. Men själv tycker inte kapten Mellberg att han har egenskaperna som gör honom till en perfekt kapten.

- Nej, det tycker jag väl inte, säger han.

Så vem skulle du själv utse till kapten i det här laget?

- Marcus Allbäck. Han är en fantastisk människa...

Olof Mellberg skrattar.

Så här på 120 mils avstånd från bottenstriden i England gör han gärna det.

Har spelat 4431 minuter 02/03

Så här har han varit i EM-kvalet:

Simon Bank