”Nummer nio var lysande”

Kroatiens förbundskapten Baric öste beröm över Källström efter matchen

FOTBOLL

Han fick pris som bäste svenske spelare och hyllades av Kroatiens förbundskapten Otto Baric.

Själv säger Kim Källström, 20:

- Det gick hyfsat. Men jag borde utnyttjat mina chanser bättre.

Allsvenskans bäste innermittfältare har använts sparsamt i landslaget. Förbundskaptenerna anser att Kim saknar de defensiva kvaliteter som krävs. De tio A-kamper Kim gjort har handlat om inhopp eller spel på någon av kanterna.

Fotbollsexperter, fans och vissa tränare (läs Zoran Lukic) har länge tyckt annorlunda och i går fick Kim Källström göra sin första match från start som offensiv mittfältare - den roll där han trivs bäst.

- Jag vill spela centralt, som offensiv eller defensiv mittfältare.

Fick han då sitt stora genombrott och är given i kommande landskamper? Tja, det återstår att se. Så här säger i alla fall Kroatiens förbundskapten Otto Baric:

- Vi hade fullständig koll på alla svenska spelare, utom nummer nio (Källström). Jag ville att vi skulle gå närmare på honom. Men han var lysande, en riktig klasspelare och Sveriges bästa i kväll. Det gick inte att stoppa honom.

Hemlighetsfull

Svenske förbundskaptenen Lasse Lagerbäck vill inte avslöja om Källström i och med dagens match etablerade sig i en svensk startelva.

Lagerbäck säger:

- Kim har förmågan att utmana med boll. Nu visade han att han klarar det också på den här nivån. Kim tog en hel del initiativ.

Själv var Kim Källström nöjd med sin insats:

- Det gick hyfsat i första halvlek. Men jag borde utnyttjat mina chanser bättre. Speciellt det skottet som gick en halvmeter utanför. Ett riktigt bra läge som jag borde fått på mål.

I första halvlek motsvarade Källström förväntningarna. Han hade en fot med i det mesta som hände i anfallsväg. Sköt han inte själv så spelade han fram sina lagkamrater, minns insticket till Marcus Allbäck som helt fri sköt över.

Inblandad i målet

Kim var även inblandad i Sveriges mål. Hans skottfint ställde det kroatiska försvaret och Zlatan Ibrahimovic kunde slå in bollen.

Eller var det verkligen så det gick till?

- (skratt) Nej, jag släppte inte bollen medvetet. Jag sopade på allt jag hade men missade bollen. Och det var ju tur det, säger Källström.

I andra halvlek föll Kim Källström bort ur matchbilden och därmed var det svenska anfallsspelet obefintligt. Inte en målchans på 45 minuter. Enligt Källström berodde det på trötthet och de många bytena.

- Ett tag var det mer byten än spel, matchen blev lite sönderbytt. Dessutom var Kroatien skickliga att hålla i bollen och fick jaga mycket.

Robert Laul