Söderberg: Visst känner jag sorg

Presenterade truppen - utan Henke: Vi måste gå vidare

FOTBOLL

Det var dagen efter bomben.

Eller i alla fall dagen då svensk fotboll vaknade upp til en framtid utan Henrik Larsson.

- Ingen är oersättlig, men visst känner jag sorg, säger Tommy Söderberg.

Foto: BILDBYRÅN
Tommy Söderberg presenterade i går landslagstruppen till Sveriges EM-kvalmatcher mot San Marino och Polen. Stefan Selakovic tar Henrik Larssons plats i truppen.

En spelare som Henrik Larsson kan få de mest principfasta att tänka om. Förbundskaptenerna brukar inte försöka övertyga spelare att ställa upp i landslaget - i stället för de en dialog med de som är tveksamma.

- Mot slutet har det nog börjat gränsa till övertalning den här gången. Jag bad Henke säga ifrån om han tyckte att vi blev för tjatiga. Vi har försökt med alla medel vi känner till, men nu har Henke tyvärr tagit det beslut han gjort och vi respekterar verkligen det, säger Lars Lagerbäck.

Allbäck med Zlatan

Det är han som har skött dialogen med Larsson, och redan efter matchen mot Ungern mistänkte han åt vilket håll det lutade. Det definitiva beskedet fick han efter Uefa cup-finalen i förra veckan.

Ingen av kaptenerna säger det rakt ut, men nu talar allt för att Marcus Allbäck och Zlatan Ibrahimovic kommer bli landslagets nya anfallspar.

Och med nya anfallare - nya möjligheter.

- Zlatan har ju en sån otrolig teknisk färdighet som gör att det blir en del andra situationer. Med Henke och Mackan har det varit mer strukturerat spel där man har jobbat väldigt mycket tillsammans. Zlatan och Mackan har också såna här grundlöpningar, men Zlatan har ju lösningar som är lite annorlunda, kan man lugnt säga. I min värld finns det passningsskuggor, men det kanske inte finns i Zlatans värld, säger Tommy Söderberg.

"Nu kör vi"

Ser du den här truppen som svagare än den senaste, i och med att Henke saknas?

- Nej, inte alls. Det kommer nya spelare, de ser chanser, möjligheter. Henke gav oss en bra möjlighet i och med sitt sätt att vara mot Ungern. Han inspirerade oss allihop, och nu ska vi visa att vi kan ta med oss energin han gav oss där. Så här är livet och vi måste gå vidare. Ibland skiljs våra vägar och solen går upp i morgon också. Nu kör vi.

Truppen mot San Marino & Polen

Erik Niva