Slår vi inte San Marino är det ett monumentalt fiasko

Kim Källströms Partille är större
än lilleputtlandet San Marino

FOTBOLL

I Partille bor det 33 000 på 57 kvadratkilometer.

I San Marino 27 000 på 61 kvadratkilometer.

Där Tommy Söderberg väljer att jämföra lördagens EM-kvalmotståndare med Strängnäs och Söderhamn, så tar Kim Källström istället till sitt Partille. Det var ju där han växte upp, strax nedanför Björndammen:

- Det bor alltså mer folk i Partille än i San Marino...

Ett sånt lilleputtland kan man inte ta stryk av, menar Kim.

Naturligtvis inte.

Sverige, nr 20 i världen på den senaste Fifa-rankingen från 21 maj, har aldrig mött ett lag som varit lägre rankat än detta San Marino, just nu nr 163 av Fifas 204 länder och därmed det allra sämsta av alla Europas länder. Inte ens i en vänskapslandskamp.

Det kan naturligtvis bara gå på ett sätt.

Allt annat än seger på lördag kväll på Stadium Serravalle, mellan turistfällan på Titanobergets topp och Rimini-stranden, vore ett monumentalt fiasko.

Nej, det är inte som hockey...

Så även om man nu kommer att försöka skrämma oss svenskar med, att det i september dröjde till 75:e minuten innan Polen (Kaczorowski) lyckades spräcka nollan i den matchen, och att Lettland i november behövde hjälp med ett självmål (Valentini) i 89:e minuten för att vinna med 1-0, så räcker inte den rökridån.

Svenska fotbollsspelare är icke som svenska ishockeyspelare.

Svenska fotbollslandslaget har alltid varit ödmjukt inför uppgifter av den här typen, och man har alltid klarat av så kallade måste-matcher; även om det ibland varit på håret.

Alltså har Sverige faktiskt aldrig någonsin förlorat mot en blåbärsnation i en tävlingsmatch.

Inte mot Azerbajdzjan (1-0 och 3-0), inte mot Cypern (3-0, 5-0, 1-0 och 5-0), inte mot Luxemburg (3-0, 1-1, 2-0 och 1-0), inte mot Malta (7-0, 2-1, 4-0, 2-1, 5-0 och 1-0) och inte mot Moldavien (2-0 och 6-0).

I majrankingen låg Luxemburg 154, Malta 128, Moldavien 115, Azerbajdzjan 113 och Cypern 88.

Vem menar du, Lyth?

Ja, inte ens mot något bättre länder som Estland (6-2, 7-2, 3-2 och 1-0), Lettland (2-1, 1-0 och 0-0 nu senast i september), Litauen (2-0) eller Vitryssland (5-1 och 2-1).

I majrankingen: Litauen 99, Lettland 79, Vitryssland 76 och Estland 61.

Thomas Lyth, förbundskaptenernas vakande öga på motståndarna, anser att av San Marinos landslagsspelare är det en enda som håller allsvensk klass. Ett avslöjande så stort att vi överser med att "Lythen" nallar på pressfikat under Råsunda-träningen.

Vem han menar får jag aldrig reda på, men jag kan tänka mej, att det är Andy Selva, forward från AC Bellaria och för något år sen Liga B-spelare i Ancona, någon mil söder om Rimini, som han syftar på.

Andy Selva är nämligen tidernas målskytt i San Marino-fotbollen. Han har gjort två av landets totalt åtta EM- och VM-kvalmål genom åren, två av de tre mål San Marino presterat de senaste sju åren...

Du har hela San Marinos målhistoria här intill, och det är uppbygglig läsning inför lördagen.

Till sist, apropå det jag efter derbyt skrev om "AIK-kvarten": såna kvartar har funnits över hela landet.

Själv gästrike är jag uppväxt med "Brynäs-kvarten", men den historiskt bevandrade Åke Sintring i Laholm berättar om det som möjligen är alla kvartars ursprung: "Uppsala-kvarten".

- Det står om "Uppsala-kvarten" i Sleven Säfwenbergs bok "25 år i bandyburen". Uttrycket myntades den 12 februari 1917, då IFK Uppsala mötte AIK i bandyfinalen, det stod 2-2 efter en timmes spel men sen öste IFK på. Det blev 11-2!

Tilläggas kan att Bertil Bohlin gjorde sex mål, Sune Almkvist tre och att AIK en stor del av matchen tvingades spela med tio man.

28 hemmamatcher utan seger

Lasse Sandlin