"Jag har känt mig hjälplös..."

Hedman tillbaka i landslaget – som andremålvakt

FOTBOLL

Magnus Hedman är tillbaka i landslaget.

Som andremålvakt.

- Visst känns det konstigt. Det har varit den värsta säsongen i min karriär, säger Hedman.

Foto: JERKER IVARSSON
SKRATTAR IGEN Magnus Hedman var avslappnad och hade lätt till garv under landslagets träning i går - men annars har han inte haft många anledingar till att le den här tunga, mardrömslika säsongen."Värsta säsongen i min karriär", säger landslagsmålvakten.

Efter 52 a-landskamper och många stora räddningar i stora mästerskap är Magnus Hedman inte given i det svenska målet mot San Marino och Polen.

- Jag har gjort många bra matcher i min karriär, men det har Andreas också. Jag har aldrig känt mig säker på min plats, det ska man aldrig göra. Det är upp till förbundskaptenerna att bestämma vem som ska spela, säger Magnus Hedman.

Han är matchotränad och stod senast i landslaget i februari i vänskapsmötet mot Tunisien. Skador har förstört säsongen som han kallar "den helt klart värsta i min karriär".

- Först kom vadskadan som jag slog upp tre gånger. När jag äntligen var tillbaka skadade jag mitt knä.

Har blivit starkare

Magnus tvingades till operation och missade hela Celtics ligaspurt och Uefacup-slutspelet. I finalen mot Porto satt han på bänken.

- Det har varit svårt ibland, det är tur att jag haft Magdalena och barnen. Utan familjen hade det varit svårare.

Han blir allvarlig, säger:

-Det har hänt att jag känt mig hjälplös, det är ju inte att jag spelat dåligt utan att jag varit skadad, det har varit utanför min kontroll.

Samtidigt tycker Magnus Hedman att han gått stärkt ut svårigheterna.

- Sådan är fotbollen. Den här säsongen tar jag för vad den är. Du kan inte hålla på och brytas ner.

Han ler och slår ut med handen.

- Det är klart att jag kan bli ledsen när jag läser eller hör någon säga "Hedman är inte förstamålvakt längre". Hur skulle jag kunna vara det när jag ligger på operationsbordet?

Han fortsätter:

- Men jag har lärt mig, inte minst från taekwondon, att inte låta något som folk säger skada mig. Det positiva tänkandet hjälper mig mycket. Om man inte kan läsa kritik mot sig själv är det bara att låta bli att läsa. Allt kan inte vara guld och gröna skogar.

Magnus självförtroende, pondus och rutin syntes även i går på träningen med landslaget. Ringrostig eller ej, hans sätt att ropa på medspelarna och styra spelet märktes direkt.

Den fysiska formen beskriver han själv som god; han har tränat mycket styrketräning under de långa skadeperioderna och mycket taekwondo.

- Jag väger mer nu, men har mindre procent fett. Det känns bra och visar att jag jobbat hårt, säger Hedman.

Räknar med fler år

Målvakten som blev 30 år i mars vill nu ta tillbaka sin förstaplats i landslaget.

Föregångaren Ravelli spelade i landslaget tills han var 38 och Magnus räknar också med att spela många år till.

-Den här säsongen räknar jag dessutom bort och lägger istället till en i min karriär, skojar Magnus Hedman.

Magnus Hedman ger inget nedslaget intryck; han är tillbaka igen och det är det viktiga för honom. Om han hamnar på bänken nu är mindre viktigt.

- Det är inte på den här landslagssamlingen som jag ska visa att jag är nummer ett. Jag kan bara jobba på och göra mitt bästa på träningarna.

När Hedman väl står i Sveriges mål igen menar han att han kommer att vara ännu bättre än tidigare.

-Den här tunga tiden har gjort mig till en ännu starkare person. Och blir du en bättre människa blir du också en bättre målvakt.

...på topp 5-listan platsar Hedman

Jennifer Wegerup