Ordkriget mellan Norge och Danmark

”De är en nation av förlorare”

FOTBOLL

Fullt ordkrig råder mellan Danmark och Norge inför lördagens EM-kvalmatch.

Danskarna kallar Norge för "en gammal dansk koloni" och norsk fotboll för "det norska pisset".

Norrmännen kontrar med att klä den danska lilla sjöjungfrun i norsk landslagströja.

Foto: Foto: PETER KJELLERÅS
TIll attack. Michael Laudrup kallade norsk fotboll för ”det norska pisset”.

Under många århundraden låg de nordiska grannländerna ständigt i krig med varandra. Nu har gamla tiders rivalitet blommat upp igen inför EM-kvalmatchen Danmark-Norge på lördag. Danska och norska medier hetsar mot varandra och tonläget blir allt hätskare för varje dag.

Norge leder EM-kvalgrupp 2, tre poäng före Danmark och lördagens landskamp är en måste-match för båda länderna. Norska TV3 kallar det för "århundradets match". Minst 12 000 norrmän beräknas resa dit.

"Norska pisset"

Mötet i höstas slutade 2-2 och det är bland annat Norges spel i den matchen som fått danskarna att racka ner på norsk fotboll. Anfallaren Ebbe Sand kallar den för "primitiv". Gamle danske storspelaren Michael Laudrup, även tidigare biträdande förbundskapten, tog i ännu mer när han lät undslippa sig orden "det norska pisset".

"Homo Drillo"

Danska tidningen Ekstrabladet erjuder skrivbords-underlägg med en bild på danska fans som hånar den förre norske förbundskaptenen och håller upp en banderoll med texten "Homo Drillo".

Danska tidningen BT påminner om Norges tid under danskt styre och kallar landet "en stinkande rik, gammal dansk koloni". Tidningen skriver också att Norge är en en nation av förlorare och kallar norrmännen humorbefriade.

Norrmännen blir inte svaret skyldiga och verkade inte alls humorbefriade när tidningen Dagbladet lät sin utsände göra en dansk nationalsymbol norsk. Den lilla sjöjungfrun i hamninloppet i Köpenhamn kläddes i en norsk landslagströja - till danskt förtret. Hon döptes också om till "den norske havfrue". Norska fotbollsskribenter uppmanar förbundskapten Nils Johan Semb att spela "så norskt som möjligt ". De skriver också: "att danskarna hatar den ärkenorska stilen är ett bra skäl till att spela så".

Olsen vill lugna ner

Ole Gunnar Solskjaer, en av Norges viktigaste spelare, vill inte bli indragen i ordkriget och säger bara i media:

- Jag läser inte tidningarna nu för att kunna koncentrera mig på matchen.

Den danske förbundskaptenen Morten Olsen försöker också gjuta olja på vågorna och har sagt till sina spelare att bara prata om fotboll.

- Allt ska handla om fotboll, det andra får ni ägna er åt, säger han till danska och norska medier.

Thomas Gravesen kan ändå inte riktigt dölja vad han känner, trots försök att vara diplomatisk.

- Norge är bra på sitt spel. Sedan kan andra bedöma om det är ett bra eller dåligt spel, säger han till norska VG.

Jennifer Wegerup