Zlatans ersättare – Mattias Jonson

Spelade med Allbäck på träningen

FOTBOLL

I vintras var han på väg till AIK.

Nu är han på väg in i landslagets startelva.

Bröndbyanfallaren Mattias Jonson, 29, är hetaste alternativet att ta platsen bredvid Marcus Allbäck.

Mattias Jonson (till höger) får troligtvis starta.

Henke Larsson har tackat nej, Zlatan är skadad, Marcus Allbäck spelar - det står utom allt tvivel.

Vem som tar platsen bredvid "Mackan" är inte solklart. Förutom Mattias Jonson är Stefan Selakovic, Andreas Andersson och Andreas Johansson aktuella.

Gårdagens träningspass - det sista på svensk mark inför avresan till San Marino - gav dock en fingervisning. Det ägnades åt tvåmålsspel i högt tempo och anfallspar under större delen av passet: Marcus Allbäck och Mattias Jonson.

Hur tolkar du det, Mattias?

- Som att det blir jag och "Mackan" på topp mot San Marino. Vi har aldrig spelat tillsammans men det kändes positivt i dag och jag hoppas att det blir så på lördag.

- Men det är ny träning i morgon och då kanske laget ser annorlunda ut, säger han.

Sportbladet bad förbundskaptenen Lasse Lagerbäck om en lägesbedömning:

- Andreas Andersson ser vi i första hand som yttermittfältare. Selakovic och Mattias har visat bra form. Andreas Johansson gjorde sin bästa match i allsvenskan mot AIK. Det är killar som visat att de vill spela, säger Lagerbäck.

Ytterligare en faktor som talar till Jonsons fördel är att förbundskaptenerna gärna ser en rörlig forward med stor arbetskapacitet bredvid straffområdesspelaren Marcus Allbäck.

Gillar hårt jobb

- Jag gillar att jobba hårt, det passar mig, säger Jonson.

Han har en stark säsong bakom sig: nio mål på 26 ligamatcher och Bröndby kämpar i toppen av danska superligan.

- Det känns bra just nu. Viktigt för självförtroendet att jag fick göra ett mål i senaste ligamatchen.

I klubblaget spelar han till vänster i ett tremannaanfall. Tidigare i landslaget har han oftast spelat yttermittfältare. Hur ser då Mattias på en renodlad forwardsroll?

- Inga problem. Jag trivs bäst som forward. I Bröndby har vi (Mattias och tränaren Michael Laudrup) jobbat mycket med att jag inte ska ta de superdefensiva löpningarna utan lägga kraften offensivt.

Mattias Jonson har gjort 30 A-landskamper och är sedan ett par år given i Lars-Tommys trupp. Men får oftast börja på bänken.

- När Henke och Zlatan varit med är det inte så mycket att snacka om. Men nu hoppas man ju"

Mattias har kontrakt med Bröndby till 2005. Sedan vill han till Stockholm och allsvenskan.

- Det är bra drag runt fotbollen i Stockholm och vore kul att komma hit och spela ett par år. Innan jag skrev nytt kontrakt med Bröndby hade jag långa samtal med Söderberg (Stefan, AIK förre värvningsansvarige). Där finns alla möjligheter, säger Mattias Jonson.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM