Lasse Sandlin: Här är dröm-EM

Ja: Sverige, Tyskland, England, Holland, Frankrike, Italien

FOTBOLL

”Eusebio – så klart!”.

Den rubriken minns jag än. En av mina allra första i Aftonbladet, 27 juli 1966.

Inte särskilt genialisk – men ändå glasklar.

Portugal hade förlorat VM-semifinalen mot England på Wembley men Eusebio – så klart! – hade ändå tvingat Gordon Banks att släppa in sitt första mål i VM.

Lika sprudlande pigg var inte Eusebio, när jag senast träffade honom för något år sen i Stockholm.

Sällsynt tråkig typ.

Platsen var Elverket i Stockholm, en nöjeslokal på Linnégatan, Östermalm.

Eusebio, då drygt 50 år gammal till skillnad mot de 19 han hade varit på Wembley 1966, fanns med i den grupp som befann sig i Sverige för att marknadsföra Portugal som aspirant att få arrangera EM 2004.

EM – men inte tack vare Eusebio

Det kan aldrig ha berott på den närmast sömnsjuke Eusebio, men lilla Portugal fick i alla fall EM-arrangemanget några månader senare, och Eusebio poppar opp lite här och var i Europa i en fortsatt PR-kampanj.

Ett perfekt arrangemang i tiden blir det nu för en nation som har sina största söner på topp i världsfotbollen: Luis Figo i Real Madrid, Rui Costa i Milan, Nuno Gomes i Benfica.

Som arrangör är Portugal det enda definitivt klara laget i den EM-turnering som har sin första avspark idag om exakt 374 dagar, 12 juni 2004.

Det kommer ett gäng intressanta matcher nu lördag–onsdag, men man kan redan nu titta ännu längre fram. 374 dagar framåt...

Om man fick önska sig en turnering lika god och glittrande glad som den EM-turnering vi år 2000 fick uppleva i Belgien/Holland så skulle jag vilja ha dessa 16 lag i slutspelet:

Portugal – som arrangör;

Danmark, England, Frankrike, Holland, Italien, Kroatien, Ryssland, Spanien, Sverige och Tyskland;

Tjeckien – som bästa grupptvåa;

Bulgarien, Rumänien, Ukraina och Wales – efter play off bland grupptvåorna.

Portugal slipper kvalmatcher men landets nye coach, Brasiliens guldmakare Luiz Felipe Scolari, har ändå satt sin prägel på laget.

Redan i mars tog han udden av all opposition genom att förklara, att dom spelare som inte gillade hans sätt att leda laget, inte behövde vara med.

Det konkreta och kontroversiella den gången var att han nominerade FC Portos f d brasse, numera portugisen Deco i landslaget.

Portos brasse klar för Portugal

Alla som minns Portos Uefa-cupfinal mot Celtic minns också Deco, planens i strid med Henrik Larsson allra bäste spelare...

Danmark slår Norge i Köpenhamn på lördag och jämnar då ut ställningen i Grupp 2, men sen kan Norge på onsdag defintivt göra gruppen till en intern nordisk affär genom att besegra Rumänien hemma. Speciellt eftersom rumänernas 35-årige mittfältsstjärna Dorinel Munteanu skadat sig i vänster ben under träning och tvingats tacka nej, först till lördagsmatchen mot Bosnien-hercegovina och sen till Norge-matchen.

De närmaste dagarnas mest intressanta matcher är annats Skottland–Tyskland på lördag och onsdagens England–Slovakien och Finland–Italien.

Till sist, allting har en motpol, detta är mitt mardröms-EM:

Portugal – som arrangör;

Belgien, Lettland, Litauen, Norge, Schweiz, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Turkiet och Wales;

Lettland – som bästa grupptvåa;

Armenien, Bulgarien, Holland och Skottland – efter play off.

Lasse Sandlin