Han är dyrare än hela San Marino

Mellberg är värd 150 miljoner: Det är roligt

FOTBOLL

Hur många San Marino-spelare går det på en Olof Mellberg?

- Säkert allihopa, säger Mellberg, med ett marknadsvärde på 100-150 miljoner kronor.

Sportbladets granskning ger honom rätt; på en Olof Mellberg går hela San Marinos trupp inklusive Kim Källström, Marcus Allbäck och ett par Ferrari.

Foto: Ulf Höjer
dyr kille Olof Mellberg är, tillsammans med Fredrik Ljungberg, den spelare i Sverige som värderas högst på den internationella transfermarknaden. Att köpa mittbacken kostar 150 miljoner.

På lördag ställs de välbetalda svenskproffsen mot ett gäng arbetande amatörer från San Marino; landet som aldrig vunnit en tävlingsmatch och rankas som Europas sämsta fotbollsnation av Fifa (Internationella fotbollförbundet).

Enda hotet mot en svensk seger: underskattning. Eller som Fredrik Ljungberg, 26, uttrycker saken:

- Vi måste ha respekt för vårt spelsystem och göra vårt jobb. Inte ställa oss och jonglera på mittplan bara för att vi vet att vi kan.

Arsenalstjärnan är en av Sveriges dyraste spelare, värderad till 100-150 miljoner kronor. Men managern Arsene Wenger vill till varje pris behålla Freddie och trots att Silly Season pågår för fullt har det varit lugnt på ryktesfronten.

Jagas av storklubbar

Då snackas det mer om Olof Mellberg, 25.

Storklubbar som Arsenal och Manchester United sägs vara intresserade av mittbacken som kom till Aston Villa hösten 2001 för svenska rekordtransfersumman 85 miljoner kronor. I dag är Mellberg en av Premier Leagues mest respekterade försvarsspelare och bär kaptens-bindeln i Aston Villa.

- Min bästa säsong i karriären. Det har gått bättre och bättre för varje år sedan jag flyttade utomlands men nu har jag varit helt skadefri, fått större ansvar och spelmässigt har det fungerat väldigt bra, säger han.

Höjd status

Hur reagerar du på att det pratas om klubbar som Arsenal och United?

- Det är kul på sätt och vis. Men inte så konstigt. Ska en klubb ha råd att köpa mig är det någon av storklubbarna. Villa betalade ganska mycket pengar för mig, jag har höjt min status och har tre år kvar på kontraktet.

- Men jag har inte hört något och har lärt mig ta alla rykten med en nypa salt.

Mellbergs marknadsvärde ligger runt 100-150 miljoner kronor och på frågan hur många San Marino-spelare man får för det svarar han:

Vill inte byta

- Säkert allihop. De flesta skulle nog kunna gå gratis. Vad jag vet har de inga spelare i de större ligorna.

Många i San Marino har ett vanligt arbete vid sidan av fotbollen. Skulle du vilja byta med dem?

- Nej, det skulle jag väl inte. Men jag trivdes otroligt bra när jag spelade i Degerfors och hade vanligt jobb utan att tjäna några större pengar.

- Pengar ger inte automatisk glädje. De trivs säkert jättebra med sina liv och jag trivs bra med mitt.

- Men San Marino är ett lag vi bara ska slå. Det gäller att få hål på dem. Ett tidigt mål, då blir det en komfortabel seger. Om det dröjer kan det lätt bli frustrerat.

Skulle målet dröja alltför länge, ja då kan vi lägga San Marino till Japan- och Costa Rica-samlingen.

Robert Laul