Han får inte missa i kväll

Allbäck ska ta sitt ansvar: Hoppas vi får ett tidigt mål

FOTBOLL

SAN MARINO

Alla förväntar sig ett målkalas - men Sverige är ett lag som helt saknar målskyttar.

Så när som på en.

- Det är bara trevligt att få ett större ansvar, säger Marcus Allbäck.

Foto: ulf höjer
LANDSLAGETS ENDE MÅLKUNG Marcus Allbäck har gjort överlägset flest mål i den svenska landslagstruppen. I övrigt är det ganska ont om målskyttar i det landslag som i kväll möter San Marino. "Det är bara trevligt att få ett större ansvar", säger Allbäck.

Solen steker träningsplanen Campo Dogana så huden bubblar när landslaget kör sitt sista pass inför måste-matchen mot San Marino. Allt är som det ska, här finns skratt och glädje, bra sammanhållning och friska spelare.

Allt finns.

Utom målskyttar.

Ingen Henrik Larsson.

Ingen Zlatan Ibrahimovic.

Sveriges trupp har många kompetenta spelare, men bara en som skämt bort oss med att leverera mål i den gula tröjan. Och Marcus Allbäck känner av pressen, han vet att hans ansvar ökar nu när Henke och Zlatan inte finns med.

- Ja, lite känns det så. Men det är inget som stör mig, det känns inte alls negativt, säger han.

Många chanser

Marcus Allbäck har gjort 13 mål i blågult sedan premiärmålet mot Danmark i en match i La Manga för nästan tre och ett halvt år sedan. Nu förväntar sig alla att han ska leda ett svenskt anfallsspel som skär hål i lilleputten San Marinos försvar.

- Det kommer att bli en match där vi spelar mycket i sista tredjedelen, med många chanser och många inlägg. Det gäller bara att sätta dit den också, säger han och fortsätter:

- Om de kör fullt markeringsspel så kan vi dra bort dem ganska enkelt om vi spelar smart. Har vi mycket rörelse så kommer det att gå bra. Det viktiga är att vi inte faller ner på deras nivå, för de kommer att villa spela i lågt tempo.

För Marcus Allbäck är solen i San Marino bara en logisk fortsättning på några underbara månader. Han gifte sig med sin Suzanne, han gjorde två mål för Sverige i Ungern, han slog sig in i Aston Villa och började ösa in mål.

Hovåspojken trivs, helt enkelt.

- Jag känner mig väldigt sugen på att spela, säger han.

Ny anfallspartner

I kväll kommer han att få en ny anfallspartner. Det lyckliga förhållandet med Henrik Larsson är över, det misslyckade förhållandet med Zlatan Ibrahimovic ligger på is. Nu är det Allbäck och Mattias Jonson som ska försöka finna varandra på planen.

Mattias Jonson är mer av en löpare än Zlatan. Betyder det en mer central roll för dig?

- Det kommer att bli mer så, det passar mig bra. Nu ska vi alternera mycket i och med att de spelar med libero ska båda ligga centralt och röra oss i små, korta ruscher medan mittfältarna kommer i löpningar ut mot hörnflaggorna. Men visst, jag trivs bäst inne i boxen.

Allt talar för en matchbild med många svenska anfall mot ett kompakt hemmaförsvar.

Men Marcus Alllbäck vet att det inte alltid blir som man tror.

- Vi har ju två norrmän i laget i Villa (Ronny Johnsen och Öyvind Leonhardsen), de berättade att när de mötte San Marino för något år sedan så gjorde San Marino 1-0 efter 20 sekunder.

- Det här är en jädra farlig match, det är det som är charmen med fotbollen. Vi måste plocka fram samma inställning som vi hade mot England i VM-premiären, det är det som är svårt. Det är en liten arena, svagt motstånd, varmt...

Marcus Allbäck skakar på huvudet. Han vet att det finns en lysande försäkring mot den lilla arenan, det svaga motståndet, värmen:

Heta målskyttar.

- Det man hoppas är ju att vi får ett tidigt mål och att målskyttet lossnar för flera spelare.

Fram till klockan åtta i kväll är Marcus Allbäck landslagets ende målkung.

Han har inget emot att dela med sig av tronen.

Snittspelaren gör inte ens ett mål var tionde match

I kväll spelas en match som bara ska handla om en sak - hur många mål gör Sverige?

Problemet är att det redan finns ett svar på den frågan.

Sverige gör inte så många mål.

Sportbladet har gått igenom samtliga svenska landslagsspelares målfacit i landslaget och klubblaget, för att ge en bild av hur det står till med målvanan i truppen.

Facit: Snittspelaren gör inte ens ett mål var tionde match...

Läs, jämför - och hoppas att snittet förbättras rejält i kväll.

Foto: bildbyrån

...och de här är fortfarande mållösa i landslaget

Simon Bank