Kräver inte en massa mål - bara en vinst

FOTBOLL

SAN MARINO

Det finns inga lätta matcher numera...

Som ett mantra från en buddistisk lärare har vi hört denna fras upprepas av svenska ledare, så fort det drar ihop sig till match mot ett mindre bemedlat motstånd.

Klart det finns mer eller mindre lätta matcher.

San Marino borta är en lätt match.

Åtminstone i förhand den lättaste bortamatchen någonsin för ett svenskt landslag i ett EM- eller VM-kval.

Det är därför jag roat mej med att leta fram Sveriges största segrar genom tiderna i tävlingsmatcher. Det är den listan du ser härintill. Alla blågula vinster med mer än fyra måls marginal.

Jag kräver ingen storseger ikväll, men OM man någon gång ska dra fram denna lista över stora segrar och försöka måtta in var på listan "Sverige-San Marino, 2003, VM-kval b" kommer att hamna, så är det naturligtvis just idag.

Knappast i topp, knappast före de 12-0 som OS-laget 1948 öste in mot Korea på Crystal Palace-arenan Selhurst Park i London - Gunnar Nordahl 4 mål, Henry "Garvis" Carlsson 3, Nisse Liedholm och Kjell Rosén 2 var, Gunnar Gren 1.

De flesta av storsegrarna har tagits hemma, sex på neutral VM- eller OS-mark och endast två på bortaplan: 5-0 mot Cypern 1965 i Famagusta och likaledes 5-0 mot Malta 1986 i Valletta.

Nånstans där borde vi hamna med det lag som ägnade fredagens stekheta lunchtimmar åt att nöta in anfallsspel och fasta situationer på en plan som jag stegade upp till blott 50 meters bredd; att jämföra med Råsundas 68.

Vill inte ha en massa varningar

Jag tror på, men jag kräver alltså ingen storseger - däremot kräver jag:

1) seger;

2) ett så disciplinerat uppträdande att ingen av de fem spelare - Johan Mjällby, Marcus Allbäck, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg samt Kim Källström - som balanserar på avstängningens brant drar på sig den varning som skulle betyda, att han inte får vara med i den viktiga matchen mot Polen på Råsunda på onsdag;

Freddie - gör mål för din egen skull

3) ett mål av Fredrik Ljungberg - egentligen bara för Fredriks egen skull, så att han ska slippa höra tjatet om hur många mål han gör i Arsenal i förhållande till de få han gör i landslaget och att han till dags dato gått mållös från 28 landskamper i rad.

Av fredagsträningen att döma kommer ytterbackarna Teddy Lucic och Erik Edman att få marschorder att gå på offensiven.

- Vi tror att San Marino kommer att spela ett väldigt lågt försvarsspel mot oss, och då gäller det att utnyttja hela bredden, säger Lasse Lagerbäck.

Träningen berättade också om ett mittbackslås Andreas Jakobsson - Olof Mellberg med Johan Mjällby som defensiv mittfältare framför, något som lätt kan tydas som en trebackslinje.

Av den avslutande hörnträningen kunde vi också dra slutsatsen att Kim Källström spelar från start, medan Anders Svensson får börja på bänken. Kim slog nämligen högerhörnorna i A-uppställningen, medan Anders fick träna med "B-laget".

Se upp med en hörnvariant från höger, där Allbäck-Andreas Andersson-Mattias Jonson trängs med målvakten på mållinjen medan de tre backarna Mjällby-Mellberg-Jakobsson kommer framstormande för att nicka. Såg riktigt intressant ut.

Kim dundrar in ett mål i kväll

Något sådant mål får vi säkert se, Kim Källström krutar också in något med sin vänster och Marcus Allbäck förbättrar från närhåll på sin fina statistik, 13 mål på 30 landskamper, i snitt 0,43 per landskamp.

Som mest har San Marino hemma förlorat med 0-7, mot Holland i VM-kval 1993 och mot Ryssland i EM-kval 1995.

Törs man be om något liknande?

Misslyckas vi med målrekordet ikväll, så kommer ändå chansen åter i september. På Nya Ullevi, Göteborg lördag 6 september.

Då som nu med Polen väntande onsdagen därpå.

Kan Blågult hota målrekordet från Korea-matchen 1948 i kväll?

Lasse Sandlin