...så slipper vi ”Vitryssland”

Johan Mjällby: Paniken är vår största fiende

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
kaptenen axlar ansvaret Johan Mjällby drar på sig kaptensbindeln i kväll - och får därmed ansvaret att se till att Blågult inte drabbas av måltorka mot San Marino.
FOTBOLL

SAN MARINO

0-0 i paus, 0-0 efter en timme, 0-0 med en kvart kvar...

Det otänkbara kan hända.

Då ska en spelare hålla spökena borta.

- Paniken är vår allra värsta fiende, säger Johan Mjällby.

I kväll möter Sverige San Marino i en match där det bara finns två möjliga vägar:

1. Vinn.

2. Gör totalt fiasko.

En spelare i laget är mer van än någon annan vid den situationen - det är han som har en lagkaptensbindel om ena armen.

- Det är sant, Celtic är en bra skola att gå i, man lär sig hur det är att vara tvungen att vinna varje match. Om vi inte gör det får vi skit. Vi har inte så mycket taktiska genomgångar, alla vet hur vi ska spela, säger Johan Mjällby.

Apropå skit har han upplevt mer av det än någonsin den senaste säsongen.

Skador, skandalrubriker - och så en fruktansvärd sista vecka där Celtic förlorade Uefacupfinalen och ligatiteln inom loppet av fem dagar.

- Det har varit en oerhört jobbig säsong, faktiskt. Särskilt mentalt. Det är roligt att vara tillbaks igen, det känns skönt att få chansen att ta lite revansch innan jag går på semester, säger Johan Mjällby.

"Vi ska bara vinna"

Steg ett i den revanschen tänker han ta på Stadio di Serravalle i det undersköna San Marino i kväll.

- Vi ska bara vinna, det är inget snack om det. Jag skiter i hur vi gör, bara vi vinner. Den viktiga matchen är den mot Polen på onsdag, säger Mjällby.

Sedan pratar han om hur det gäller att inte underskatta San Marino, och om vad som händer om det som inte får hända ändå händer.

I tre matcher i EM-kvalet har San Marino hållit nollan länge, länge.

I 49 minuter mot Ungern (0-3), i 75 minuter mot Polen (0-2) och i 89 minuter mot Lettland (0-1). Om samma sak händer mot Sverige i kväll kommer Kapten Mjällby att predika en sak framför andra:

Tålamod.

- För mig gäller det bara att uppmuntra spelarna hela tiden, att vi måste våga fortsätta spela vårt eget spel, säger han.

Målskytt senast

Senast Johan Mjällby var med och spelade mot liknande motstånd med landslaget var i EM-kvalet mot Luxemburg för fyra år sedan. Då gick spelet i baklås, men ett mål gav Sverige det lugn som krävdes.

Målskytt?

Mjällby.

- Ja, just det! Det var precis en sån match, de gjorde det svårt för oss och vi skapade inte så mycket, ingenting fungerade men vi fick tre poäng. Jag tar gärna att vi tar tre poäng mot San Marino utan att spela jättebra, så kan vi spela riktigt bra mot Polen på Råsunda i stället, säger han.

Johan Mjällby vill få ett bra slut på sin säsong.

En lugn kväll i San Marino låter som en bra början på slutet.

Mjällby: Så ska vi undvika ett fiasko i kväll

Simon Bank