Det smartaste och bästa i Parken var Olsens coachning

FOTBOLL

KÖPENHAMN

Danskarna vann Slaget om Norden i ett underbart festskrudat Parken och självklart fick man efteråt en släng för San Marinoresultatet av sina danska kolleger:

- Tur för er att ni får hjälp av oss danskar.

Mattias Jonson är väldigt dansk i danskarnas ögon numera...

Det ordkrig som föregick den upphaussade EM-kvalmatchen mellan Danmark och Norge har innehållit en kärna av allvar men mest har det blivit underhållande vardagshumor i tidningar och tv.

På väg in till Parken mötte jag ett gäng norrmän i svarta T-shirts med trycket: "I dag är vi alla norska fjällapor."

Det var så den danske förbundskaptenen Morten Olsen drog igång ordkriget efter förra höstens 2-2 i Olso. Han kallade norrmännen för fjällapor, vad det nu är, och dömde ut norrmännens fotboll som primitiv och ointressant.

Under nationalsångerna hölls på den norska läktaren i går upp en banderoll med texten: "1389-1814. Vi glemmer aldrig." Åren då Norge var under danskt styre. Den långa natten som norrmännen kallar det för.

Don King kunde inte gjort det bättre

Allt inför den här matchen har varit som om man följt en kurs hållen av Don King om hur man blåser upp en rätt ordinär fajt till megahysteriskt superintresse.

Avspark var 19.15 i går kväll. Dansk tv sände direkt från 16.00. Norsk tv startade 14.00. Intresset var så uppumpat att man förmodligen hade kunnat sälja en miljon biljetter.

Det skulle bli en match mellan två fotbollsskolor. Danskarnas lekfullhet med bollen mot norrmännens luftpastejer mot storvuxna anfallare.

Det blev inte riktigt så.

Visserligen var det danskarna som förde spelet med osannolike Thomas Gravesen som motor på mittfältet. Osannolik eftersom han är en speciellt mixad udda personlighet. Han drar sig inte för att visa sina genitalier på bild samtidigt som han som spelare besitter en enorm arbetskapacitet och ett ännu större hjärta för laget.

Norge bäst när de inte tjongade

Men...

...norrmännen skapade sina bästa chanser när de inte tjongade iväg bollen.

Jättelike John Carew var som allra bäst när han hade bollen vid fötterna och inte i huvudhöjd.

Norges anfall var vassast när man satte upp tre man på topp. Vilket lag skulle inte vara vasst med en topptrio bestående av Carew, Ole Gunnar Solskjaer och Tore André Flo?

Det smartaste och bästa som visades upp i Parken var dock Morten Olsens coachning.

Norges farligaste anfallsvapen sas på förhand vara fasta situationer eftersom de ansågs klart överlägsna i luften i kraft av längre och tyngre spelare överlag.

Olsen tog död på den överlägsenheten väldigt enkelt.

När norrmännen fick hörna ställde Danmark tre anfallare på mittlinjen och en mittfältare 20 meter längre ner. Därmed tvingade man norrmännen att låta halva sitt lag stanna 30 meter utanför Danmarks straffområde.

Hörnorna blev knappt hälften så farliga eftersom förutom att farliga huvudspelare inte ens kom in i straffområdet det dessutom blev öppna ytor för målvakten att röra sig i.

Morten Olsen var en ledande personlighet i det danska landslag som under 1980-talet uteslutande bestod av spelare som var stjärnor i sina europeiska proffsklubbar.

Före detta storspelare med medfödda ledarkvaliteter är de som verkligen kan utveckla fotbollen när de blir coacher.

Handbollsspelaren Staffan Olsson sa en gång till mig att känslan aldrig kan analyseras.

Sätt hur många analytiker som helst på läktaren med massor av datorer och videokameror till sitt förfogande och de kan självklart bli enormt kunniga och även dugliga som tränare.

Men de kommer aldrig att upptäcka detaljerna som kan göra njutbar idrott ännu skönare att skåda.

Stefan Alfelt ([email protected])