Dudek har tabbat sig förr...

...men han är Polens enda superstjärna: En fantastisk målvakt

FOTBOLL

Mellan Sverige och tre livsviktiga EM-kvalpoäng står tio män med konstiga namn från okända klubbar i Polen, Tyskland, Belgien och Frankrike.

Och en världsmålvakt från Liverpool"

Foto: GETTY IMAGES
Liverpools tillika polska landslagets stjärnmålvakt Jerzy Dudek gjorde en uppmärksammad tavla mot Manchester United under den gångna säsongen när han misslyckades att ta emot en hemåtnick.

Jerzy Dudek är utan tvekan Polens mest namnkunnige spelare. Varje vecka följer tusentals svenska fotbollsfans hans framfart i England.

Vi talar om en världsmålvakt som var nära att leda Liverpool till seger i Premier League förra säsongen och fick fansen att dra paralleller till Anfield-legender som Ray Clemence och Bruce Grobbelaar.

Säsongens tavla

Men vi talar samtidigt om en målvakt som fick självförtroendet krossat under Polens misslyckade VM-slutspel och som svarade för säsongens tavla i Premier League när han mot Manchester United i höstas tappade en lös hemåtnick mellan benen och Diego Forlan fick öppet mål.

Blev bänkad

Efter det bänkades Dudek till förmån för unge reservmålvakten Chris Kirkland.

- Jag tappade formen under VM och hade svårt att komma tillbaka, har han sagt.

Dudek tog tillbaka platsen i januari när Kirkland blev skadad och gjorde en hyfsad vår. Han har bara släppt in ett mål i pågående EM-kval men med tanke på den knackiga säsongen får formen ändå bedömas tveksam.

Arsenalstjärnan Fredrik Ljungberg är ändå övertygad om att Dudek håller högsta klass i dagsläget.

- Han fick mycket kritik efter det där målet mot United. Men jag tycker att han är en fantastisk målvakt. Liverpool har honom att tacka för mycket, han gjorde en rad omöjliga räddningar under säsongen, säger Ljungberg.

Jonson vem?

Själv säger Dudek att han är tacksam att slippa Sveriges två bästa forwards; Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic.

- Deras två bästa spelare är inte med, det kan ge oss lite psykologisk trygghet.

Om kvällens anfallspar Marcus Allbäck och Mattias Jonson säger han:

- Allbäck är en mycket bra avslutare som är i bra form. Han visade också att han har bra karaktär som kom tillbaka trots att han var bänkad länge.

- Men Mattias Jonson? Har han gjort mål på mig eller? säger Dudek och verkar osäker på vem det handlar om.

- Vi måste koncentrera oss på vårt spel och inte stirra oss blinda på svenskarna, säger han till TT.

30-åringen är född och uppväxt i södra Polen, i den lilla industristaden Rybnek, känd för sina gruvor och ett speedwaylag där bröderna Peter och Mikael Karlsson kört.

Pappan gruvarbetare

Pappa Dudek var gruvarbetare och Jerzy såg länge ut att gå samma väg.

Fram till 1996, då han var 23, spelade Jerzy mest för skojs skull i division tre-laget Concordia Knurow. Men när Sokol Tychy i polska andradivisionen hörde av sig gav Jerzy fotbollen en chans.

Succén blev omedelbar; efter 15 matcher hade Feyenoord fått upp ögonen för den 187 centimeter långe och 81 kilo tunge målvakten.

Trivs i Liverpool

I Feyenoord stannade Jerzy i fem år innan Liverpool värvade honom för drygt 60 miljoner kronor. Även Arsenal var med i budgivningen men Dudek valde arbetarstaden Liverpool och det valet har han aldrig ångrat.

Han trivdes direkt:

- Jag växte upp i en gruvstad och är van att arbeta hårt. Det är samma mentalitet i Liverpool.

Dudeks styrkor och svagheter:

Robert Laul