Sverige–Polen

Matchguide inför den viktiga EM-kvalmatchen

FOTBOLL

EM-kval i kväll 20.00 på Råsunda Stadion.

SVT 2 - 19.30.

SVERIGE

MÅLVAKT

1. Andreas Isaksson

21 år, Djurgården, 9 landskamper/11 insläppta mål

Har tagit över som etta i landslaget när Magnus Hedman mest gått skadad under säsongen. Utvecklingskurvan har pekat stadigt uppåt, och i år har han gjort flera imponerande insatser i allsvenskan.

FÖRSVAR

2. Teddy Lucic

30 år, Bayer Leverkusen, 51 landskamper/0 mål

Allroundkunnig försvarare som kan spela både till höger, vänster och centralt. Starkt i luften, samt skickliga i löpningarna upp längs kanten. Nyligen klar med flytt från Leeds till Bayer Leverkusen.

3. Olof Mellberg

25 år, Aston Villa, 34 landskamper/0 mål

Viktiga ledaregenskaper, samt en högklassig mittback. Rankas som en av de bästa försvararna i Premier League. Många spetskvaliteter, bland annat snabbhet och förmåga att placera sig rätt.

4. Andreas Jakobsson

30 år, Bröndby, 24 landskamper/0 mål

Fick sitt stora genombrott när han gick in och ersatte skadade Patrik Andersson i VM-slutspelet 2002. Lämnar nu Hansa Rostock för spel i danska Bröndby.

5. Erik Edman

24 år, Heerenveen, 10 landskamper/0 mål

Har allt mer växt in som förbundskaptenernas naturliga val till vänster i backlinjen. En av Heerenveens mest givna spelare, vilket gjort att han uppmärksammats av större europeiska klubbar.

ANFALL

6. Johan Mjällby

32 år, Celtic, 43 landskamper/4 mål

Hans naturliga position är mittback, men i landslaget har han fått ta klivet upp som defensiv mittfältare. En spelare att luta sig mot när det blåser snålt.

7. Mikael Nilsson

24 år, Halmstad, 6 landskamper/2 mål

Rankas som en av allsvenskans bästa spelare. Leder ensam assistligan med fem framspelningar. Hoppade in mot San Marino, men får nu chansen från start.

8. Anders Svensson

26 år, Southampton, 37 landskamper/7 mål

Irrationell mittfältare med effektivt passningsspel och lurigt skott. Stor profil under VM-sommaren 2002. Säger själv att han haft det tungt sedan dess och nu söker glädjen i fotbollen igen.

9. Fredrik Ljungberg

26 år, Arsenal, 37 landskamper/3 mål

Gjorde ett mål mot San Marino och bröt därmed en fyra år lång måltorka i landslaget. Har inte kunnat träna ordentligt de senaste dagarna på grund av en vätskebildning i foten.

ANFALL

10. Marcus Allbäck

29 år, Aston Villa, 31 landskamper/15 mål

Har utpräglade egenskaper som målskytt. Har gjort fyra mål i de två senaste EM-kvalmatcherna. Formen har varit på topp sedan slutet av Premier League då han spelade till sig en ordinarie plats i Aston Villa.

11. Mattias Jonson

29 år, Bröndby, 31 landskamper/5 mål

Efter sina tre mål mot San Marino är Jonson plötsligt glödhet. Fokuseringen kring honom har varit stor, nu är det upp till bevis. Löper mycket för att skapa ytor för Allbäck.

AVBYTARE:

Eddie Gustafsson, 26 år, målvakt, Molde, 4/3 insläppta

Christoffer Andersson, 24, försvarare, Helsingborg, 17/0

Fredrik Lundqvist, 26, försvarare, Gif Sundsvall, 4/0

Kim Källström, 20, mittfältare, Djurgården, 11/0

Andreas Johansson, 24, mittfältare, Djurgården, 6/0

Stefan Selakovic, 26, anfallare, Heerenveen, 8/3

Magnus Svensson, 34, mittfältare, Halmstad, 31/2.

SÅ HÄR FUNGERAR SVERIGES SPEL:

Målvakt

Andreas Isaksson har bevisat att han numera håller en jämn nivå, och att han inte tänker släppa ifrån sig platsen till Magnus Hedman i första taget.

Storleken gör honom svår att passera. Har under vintern blivit bättre på det mesta, både spelat på linjen och ute i straffområdet har utvecklats.

Backlinje

Tanken är att en av ytterbackarna ska kunna följa med upp i anfallsspelet. En löpning längs kanten skapar lägen till inlägg, eller öppnar upp luckor för andra spelare att löpa i. Mittbacksparet består av två spelare som både har bra teknik och därmed kan slå effektiva första passningar. Räkna också med att någon av dem kommer upp på fasta situationer.

Mittfält

Det finns en klar arbetsfördelning inbördes mellan de två centrala mittfältarna, Johan Mjällby och Anders Svensson. Mjällby tar det defensiva ansvaret och ligger längre bak än Svensson som till största delen har offensiva uppgifter. Fredrik Ljungberg löper mycket, och är som farligast när han kommer in i straffområdet från sin kant. Till höger får Mikael Nilsson chansen istället för skadade Andreas Andersson.

Anfall

Succéparet från San Marino är intakt. Fem mål senast – tre av Mattias Jonson, två av Allbäck – men nu blir det betydligt tuffare. Allbäck är skicklig på att ta emot bollar och fördela, men helst flyter han runt i närheten av målet och slår till när chanserna dyker upp. Jonson löper mycket och gärna.

POLEN

MÅLVAKT

Jerzy Dudek

30 år, Liverpool, 28 landskamper/0 mål

Världsmålvakten och Polens största stjärna har haft en kämpig säsong. Formen är bra ändå; Dudek har varit prickfri i EM-kvalet. Enda svagheten: luftspelet.

FÖRSVAR

Tomasz Klos

30 år, Kaiserslauten, 40 landskamper/1 mål

Rutinerad högerback som var med i VM och är inne på sin sjätte landslagssäsong. Varning för hans långa inkast!

Tomasz Hajto

31 år, Schalke 04, 49 landskamper/6 mål

Rutinerad mittback, bra i luften och med ett bra skott. Är dock inte lika kvick som förr om åren.

Arkadiusz Glowacki

24 år, Wisla Krakow, 9 landskamper/0 mål

Framtidsnamn som får chansen från start av nya förbundskaptenen. Spelar fortfarande i polska ligan – men hur länge?

Michal Zewlakow

27 år, Anderlecht, 32 landskamper/1 mål

Gör sin första EM-kvalmatch från start. Kan Mikael Nilsson utnyttja det? Till vardags i belgiska ligan.

MITTFÄLT

Miroslaw Szymkowiak

27 år, Wisla Krakow, 13 landskamper/1 mål

Offensiv högerytter. Snabb tuff och bollskicklig.

Jacek Bak

30 år, Lens, 44 landskamper/1mål

Före detta mittback som testats som defensiv mittfältare i en match. Nu får han förtroendet igen men rollen är ovan.

Tomasz Zdebel

30 år, VfL Bochum, 11 landskamper/0 mål

Polen har sökt med ljus och lykta efter en playmaker. I brist på andra har Zdebel, som nyligen värvades från Genclerbirligi till tyska VfL Bochum, förtroendet.

Jacek Krzynowek

27 år, Nürnberg, 29 landskamper/3 mål

Med sin fina vänsterfot är Krzynowek farlig vid fasta situationer. Det handlar om bra skott eller inåtskruvade inlägg.

ANFALLARE

Artur Wichnarek

26 år, Arminia Bielefeld, 14 landskamper/2 mål

Snabb djupledsspelare som är given i det polska anfallet trots ett svagt målsnitt.

Pawel Kryszalowicz

29 år, Eintracht Frankfurt, 28 landskamper/6 mål

Får platsen bredvid Wichnarek för sin rutin. Men unge Tomasz Dawidowski flåsar i nacken och redo att hoppa in.

AVBYTARE

Maciej Nalepa (mv), Grzegorz Szamotulski (mv), Marcin Baszcynski (b), Mariusz Jop (b), Maciej Stolarczyk (b), Jacek Zielinski (b), Marcin Burkhardt (mf), Kamil Kosowski (mf), Radoslaw Sobolewski (mf), Marcin Zajac (mf), Tomasz Dawidowski (a), Marcin Kuzba (a)

SÅ HÄR FUNGERAR POLENS SPEL:

Spionen Göran Göransson (före detta U21-kapten) har kartlagt Polen för förbunds-kaptenerna. Sportbladet bad GG dra analysen en gång till:

Målvakt: Jerzy Dudek har haft en svängig säsong men höjer sig alltid i landslaget. Har varit felfri samtliga EM-kvalmatcher och bara släppt in ett mål. Enda svagheten: luftspelet.

Backlinje: Rak fyrbackslinje med storväxta, rutinerade spelare. Tuffa och bra i luften. Men Polen är i ett övergångsstadie från liberosystem, organisationen sitter inte riktigt.

Mittfält: Fyra man med en defensiv (Bak) och en en offensiv (Zdebel). Bollskickliga och tuffa. I anfall ligger yttrarna väldigt högt upp i plan. Vänstermannen Kryznowek har en farlig vänsterfot.

Anfall: Kryszalowicz och Wichniarek är snabba i djupled, Poloen satsar mycket på snabba omställningar. Dawidowski är en målfarlig inhoppare som gjorde mål senast.

Se upp med!

Högerbacken Klos långa inkast.

Inlägg och hörnor.

Kontringarna.

Utnyttja!

Den långsamma backlinjen.

Försvarsröran.

Dudeks svaghet i luftrummet.

ARTIKELN HANDLAR OM