Owen räddade Svennis

”Svens ord betydde allt för oss - vi gjorde en stor match”

1 av 2 | Foto: AP
Michael Owen gjorde två mål i matchen mot Slovakien och räddade därmed Svennis från ett gigantiskt fiasko.
FOTBOLL

Michael Owen och Sven-Göran Eriksson är Englands hjältar igen.

- Michael uppskattas inte efter förtjänst. Engelsmännen är bortskämda av att ha honom i sitt land, säger Sven-Göran Eriksson.

Som inför matchen mot Slovakien hade satt ihop en liten film med det bästa som Owen gjort i landslaget under sina sex år som spelare. En liten smart hyllning som fick effekten Eriksson ville ha.

Michael Owen gjorde en lysande match. Med sina två mål gav han England chans att gå till EM av egen kraft.

- Vi gjorde en stor match även om det inte såg så bra ut i första halvlek, säger Owen.

Englands första halvlek var snudd på en katastrof.

Slovakien bäst i början

Slovakien tog ledningen och missade frilägen som borde ha gett dem ett par måls ledning inför den andra halvleken.

- Vi var besvikna och åskådarna var besvikna men bossen (Sven-Göran Eriksson) sa till oss i pausen att vi skulle behålla lugnet på planen. Hans ord betydde allt för oss. Med ett snabbare spel i djupled skulle vi vända matchen. Det visste vi när vi gick ut till andra halvlek, säger Michael Owen.

I andra halvlek spelade engelsmännen snabbt och hela tiden framåt vilket inte gav slovakerna utrymme för att själva skapa chanser.

Michael Owen är bara 23 år men igår gjorde han sin 50 landskamp. Vilket han firade med att först stoppfinta och placera in kvitteringen på straffen han själv fixat med en väldigt enkel dykning.

Segermålet var desto snyggare med en perfekt placerad nick på Steven Gerrards inlägg.

Lägg till ett otal löpningar in bakom slovakernas backlinje och en nick i ribban. Lagkaptenen Michael Owen hade en stor kväll i Middlesbrough.

"Vi har allt i egna händer"

- Nu ligger vi i toppen av tabellen där vi vill ligga och har allt i egna händer. Tar vi bara de poäng vi ska på vägen dit väntar en ny stor match i Turkiet i sista omgången, säger Michael Owen.

Bortamatchen mot Turkiet i sista omgången avgör förmodligen vilket av de två landslagen som blir direktkvalificerat till EM.

- Jag har hela tiden haft som mål att vi ska åka till Turkiet med fler poäng än de har då. Inte för att det gör oss säkra på avancemang utan för att det då blir turkarna som är tvingade att gå framåt och öppna sig, säger Sven-Göran Eriksson.

England fick ställa upp med ett reservbetonat lag vilket bland annat innebar att Sven-Göran Eriksson fick komponera ett helt nytt mittbackspar med Gareth Southgate och Matthew Upson vilket inte var lyckat i första halvlek.

De byten som Sven-Göran Eriksson gjorde vände matchen eftersom Owen Hargreaves bidrog till att dra upp tempot och Steven Gerrard fick en mer central roll i andra halvlek.

Englands betyg mot Slovakien

Fem segrar på de tio senaste

Stefan Alfelt