Portugal - här kommer vi...

...och Lagerbäck har redan varit på plats

FOTBOLL

De praktiska förberedelserna inför EM-slutspelet påbörjades redan för en månad sedan.

Då var den svenska landslagsledningen i Portugal och rekognoserade efter boende.

- De som kommer dit sent får problem, säger landslagets sekreterare Mats Engqvist.

Pool - ett av Lagerbäck/Söderbergs kriterier för ett bra boende i Portugal, som här under VM 2002.

Efter gårdagskvällens storseger mot Polen talar mycket för att Sverige är ett av lagen som får uppleva ett EM inramat av nyinvesteringarna i arenor och infrastruktur för uppemot nio miljarder kronor.

Samtidigt som det byggs för fullt börjar landslagen se över var de ska bo under EM nästa sommar.

Granskade en vecka

Sportbladet kan avslöja att förbundskaptenen Lars Lagerbäck och sekreteraren Mats Engqvist under en intensiv vecka reste runt och granskade hotell och träningsanläggningar för en månad sedan.

- EM-platsen är långtifrån klar, men det är den framförhållning vi måste ha, säger Engqvist. När vi reste runt hade redan Tyskland, England och Holland varit där.

Vad kom ni fram till?

- Att det inte är några jätteavstånd. Tre av fyra gruppers matcher sprids mellan norr och söder. Den allmänna uppfattningen är att området kring Lissabon erbjuder bäst förläggningsmöjligheter.

Var vill ni bo?

- Det kan jag inte kommentera. Det handlar både om förhandlingar och konkurrens med andra landslag, säger Engqvist. Vi har ett par anläggningar som uppfyller våra kriterier.

Som är?

- Vi vill inte bo mitt inne i en stad, men inte heller ödsligt. Rummen får inte vara för små. Vi vill kunna ha egen matsal på hotellet, tillgång till mötesrum, gym. Det får gärna finnas en pool.

Landslagsledningen har fått hjälp av både tidigare och nuvarande aktiva spelare i Portugal, som Benficas Anders Andersson och Stefan Schwarz, som fortfarande har ett hus i exklusiva Lissabonförorten Cascais.

Lockande lyxhotell

I Cascais/Estoril finns också ett av Uefas och EM-organisationens fem rekommenderade hotell i Lissabon: superlyxiga Quinta da Marinha Hotel, som uppfyller alla Blågults krav med golf- och tennisbana, pooler och gym, 30 minuters bussresa från huvudstadens centrum.

- Vi koncentrerade oss på att hitta ett par lämpliga alternativ där vi kan ha vår bas, säger Engqvist.

Nöjda med vad ni såg?

- Ja, vi har bra förutsättningar. De som kommer senare får det svårare.

Alla fakta inför EM-festen

Alla fakta om EM-festen – längre ned på sidan.

Michael Wagner