Banne mig, vår fotboll har fått en nationaldag 12 juni

FOTBOLL

I dag är det exakt ett år sedan Anders Svensson slog en frispark mot Argentina.

I dag är det exakt ett år kvar till EM i Portugal.

I dag är det exakt det här som ska sägas:

Grattis, landslaget.

Grattis, Anders Svensson.

Grattis, hela stora svenska folket.

Jag tror banne mig att vår fotboll just fått en nationaldag.

Den 12 juni.

Ta fram era kalendrar, filofaxer och almanackor, ta en röd penna och måla den dagen röd som ett par polska landslagsshorts. Bättre datum finns inte, fråga Anders Svensson. Den 12 juni 2002 slog han den där frisparken mot Argentina i VM. Den 12 juni 2004 inleds EM i Portugal. Den 12 juni 2003 känns det säkert som Ijeh i kyrkan att Sverige kommer att finnas med där.

För Sverige slog Polen med 3-0.

Inte bara det.

Sverige FÖRTJÄNADE att slå Polen med 3-0.

Lysande utan boll, bättre med

Det finns matcher som presenterar sig med både för- och efternamn så fort man träffar på dem. I går var det så. Sverige visade direkt vad de ville med matchen, med tuffa men balanserade utgångspositioner. Backlinjen tryckte upp högt, litade på ett kompakt och hårt arbetande mittfält som dödade ytor och passningsvägar. Eftersom gräset var blött och blixtsnabbt berövades polackerna dessutom möjligheten att lyfta bollar bakom backlinjen - då stack de bara iväg till Andreas Isaksson.

Utan boll var Sverige lysande.

Med boll var de bättre.

Jag har aldrig (jag lovar, aldrig) sett svenska backar vara så konsekventa i att söka konstruktiva passningslösningar i trängda lägen. Framför dem höll Fredrik Ljungberg Fredrik-Ljungberg-klass, och ännu längre fram slet en odistinkt Jonson och en distinkt Allbäck varje sekund.

Och så fick två nya chansen.

Anders Svensson, Mikael Nilsson.

- Jag vill visa att jag kan spela bra fotboll, det var längesedan jag gjorde en riktigt bra landskamp. Det var väl i VM, sa Anders.

- Vi i allsvenskan ligger steget efter. Det är viktigt att ta chansen när man får den, så de vet att man är ett alternativ, sa Mikael.

Som de visade, som de tog chansen när de fick den.

Buspojken var tillbaka

Anders Svensson är Anders Svensson, och det är omöjligt att inte älska honom för det om man inte är förbundskapten. Han är en blandning av unik briljans och lika unik bekymmerslöshet, ett roulettebord med 36 vinstrutor och en som gör dig ruinerad.

I går fick Anders chansen före Kim Källström (jag lider verkligen med Kim), och efter en lyckad brytning och två fina passningar alldeles i inledningen hände det något med honom.

Den riktige Anders Svensson kom tillbaka.

Buspojken.

Trollkarlen.

Han har ju inte haft det så roligt i år, och ingen annan svensk spelare pratar lika mycket om Glädjen som Anders Svensson gör. Utan Glädjen är han inget.

I går strålade han av glädje så man fick ha solglasögon, ett tag strålade han så mycket att Fredrik Ljungberg fick be honom lugna ner sig för att inte i ren glädjechock slå bort för många passningar.

- Jag fick tillbaka glädjen, och nu får jag inte spela mer", sa han efteråt, när matchen var slut och semestern börjat.

Alla skrattade.

Det är ju därför alla älskar Anders Svensson, för att han får oss att skratta. Det ledsammaste som finns är att se en underhållare förlora sitt leende - det roligaste som finns är att se det komma tillbaka igen.

I går skrattade Anders Svensson igen, och vi med honom.

Vi är halvvägs till Portugal

På ena sidan hade han Ljungberg, och ett samarbete som fungerade bättre än någonsin. På andra sidan hade han en alldeles sensationellt bra Mikael Nilsson.

I första halvlek var han superb; han vann boll, han sprang, han fördelade exakt och hårt, han avslutade. Mikael är en lite sammanbiten typ, lågmäld, men efteråt frågade jag honom om han inte just gjort sitt livs bästa match.

- Det är svårt att jämföra det här med allsvenskan, sa han och bet ihop. Men eftersom det är ett snäpp högre allting så" ja, det är nog det. Det är nog den bästa match jag gjort.

Matchen var Sverige-Polen, den slutade 3-0.

I dag är det den 12 juni 2003.

Och vi är halvvägs till Portugal.

Simon Bank