Känn doften av Portugal - jag törs lova att vi tar oss dit

FOTBOLL

Känner du doften av Portugal?

Av grillade färska sardiner? Av spenatbröd, klippfisk och nötpudding?

Av ett ungt vinho verde från Minho eller ett lagrat portvin från Douro?

Av fotbolls-EM 12 juni - 4 juli nästa år?

Vi är nästan där nu, och jag törs lova, att vi tar oss dit.

Lottning i Lissabon, söndag 30 november.

Under Tommy Söderbergs och Lasse Lagerbäcks ledning har landslaget spelat 30 tävlingsmatcher. Facit: 19 segrar, åtta oavgjorda och tre förluster.

Pavilhão Atlântico heter den Lissabon-arena där lottningen genomförs, och efter stundtals bländande 3-0 mot Polen är det lika bra att plugga in namnet, så att det sitter där.

Med hemmamatcher mot både San Marino och Lettland kvar på programmet kan jag omöjligt se hur Sverige nu ska kunna missa. Vi har till och med råd att förlora borta mot Polen.

Det här var tandemparet Söderberg-Lagerbäcks 23:e kvalmatch sedan de tillträdde 1998. Ännu har de inte förlorat en enda.

Eftersom Spanien i dagarna både förlorat (0-1 Grekland) och spelat oavgjort (0-0 Nordirland), så gick Sverige upp i topp i den speciella serietabell som bara gäller kvalmatcher 1998-2003.

Som du kan se här nedan: är Sverige etta före Tjeckien och Frankrike; Spanien bara fyra.

En poäng är att Söderberg-Lagerbäcks senaste vänskapsmatcher mot dessa tre inte heller förlorats: 3-3 mot Tjeckien i höstas, 0-0 mot Frankrike på Råsunda 1998 och 1-1 mot Spanien på Nya UIlevi 2000.

Som på Brolins tid

Första halvleken, på ett Råsunda så fullsatt att mina 50 nedresta polare från Hofors fått biljetter med "skymd sikt", var en av de bästa jag sett ett svenskt landslag göra på länge i en tävlingsmatch.

Det var en fart framåt som vi inte haft sedan Tomas Brolins tid.

Den intensitet i löpningen som i Budapest personifierades av Andreas Andersson och som då framförallt betydde något defensivt, hade nu förflyttats till offensiven.

Det var full fart direkt på Mikael Nilsson och Teddy Lucic till höger och Erik Edman till vänster, och längst fram letade Marcus Allbäck och Mattias Jonson hela tiden ytor samtidigt som de båda undantagsspelarna Anders Svensson och Fredrik Ljungberg lekte fotboll och genom att sitt sätt att tänka fotboll ständigt hittade varandra.

Det var en kväll att minnas länge.

Så här stort har Sverige aldrig tidigare slagit Polen i tävling, och så här stort har Polen inte förlorat sen man åkte på Portugal-proppen, 4-0, i VM.

Nu ser man ju fotboll på olika sätt, och det var därför inte särskilt förvånande att medan de flesta av oss talade lyriskt om spelet framåt, valde förbundskapten Lasse Lagerbäck istället att prisa - försvaret...

- Vi var klockrena i sista tredjedelen, som han uttryckte det.

Naturligtvis har Lagerbäck rätt.

Det är där, i den omutliga fembackslinjen, som grunden läggs för att det som ska göras framåt verkligen kan göras.

Lucic - imponerande

För dagen imponerades jag mest av Teddy Lucics framfart. Teddy gör sällan mer än vad som behövs, men denna gång var han dels omöjlig att passera även om han låg utslagen och dels dribblade han och petade iväg kortpassningar på ett sätt jag aldrig tidigare sett.

Jag skrev "fembackslinjen" eftersom det är som en femte back han spelar, Johan Mjällby, i sin position framför de andra. Han dirigerar men tar också eget ansvar, till exempel när Erik Edman behöver uppbackning för att en viss Fredrik Ljungberg dragit på utflykt till högerkanten i sina nya vita skor.

3-0-seger är stort

Johan Mjällby tål att kritiseras men mera hedras ändå. Som han själv uttryckte det dagen före match:

- Jag kan inte göra något åt mitt rörelseschema, jag kommer alltid att vara stel. Jag brukar vara där i tid ändå och ta bollen...

Visst, Johan!

3-0 mot Polen är mycket stort även om vi också under Söderberg-Lagerbäcks dryga fem år vunnit kvalmatcher lika stort: 3-0 mot Azerbajdzjan.

Ja, till och med större: 6-0 mot Moldavien och San Marino.

Men vi har aldrig vunnit så klart mot en etablerad fotbollsnation.

Härmed bevisat med de fyra ländernas nuvarande Fifa-ranking: San Marino nr 163, Moldavien nr 115, Azerbajdzjan nr 113 - mot Polens nr 29 och dessutom i VM-slutspel så sent som förra året.

Se upp där nere i Braga, Guimarâes, Porto, Aveiro, Coimbra, Leiria, Faro-Loulé och Lissabon - här kommer vi!

Sandlin listar de 5 bästa landskamperna med Lars & Tommy

...och här är blågults alla 23 matcher utan förlust:

Lasse Sandlin