Englands dröm lever än – nu väntar det avgörande helvetet i Turkiet 11 oktober

FOTBOLL

Årets stora fotbollsmatch i Europa spelas lördagen 11 oktober.

Turkiet mot England.

"Välkomna till helvetet", har turkarna tagit emot engelsmän med till ett antal laddade matcher på senare år.

Det är där i Turkiet som det kommer att avgöras om Sven-Göran Erikssons England går direkt till EM i Portugal och tvingar Turkiet till kval eller tvärtom.

Det är där Svennis kan förbli Sven med det engelska folket i ytterligare ett drygt halvår. Eller så kan han tvingas leva vidare på lånad tid fram till att England vunnit ett nervigt kval.

Svens tid var på väg att rinna ut i Middlesbrough i går kväll.

Efter en usel engelsk första halvlek stod det 0-1. Slovakien ledde välförtjänt eftersom man fått tillåtelse att fira lilla julafton mot ett riktigt dåligt försvarsspelande engelskt landslag.

Slovakiens ledningsmål var en frispark som missade alla huvuden som Vladimir Janocko siktade på men som studsade in bakom trögt reagerande David James.

Kanske log David Seaman en aning var han nu satt och såg på matchen. Alla målvakter släpper in skitmål någon gång men gör man det i en landskamp av betydelse glöms misstagen aldrig.

Svennis en loser i paus

I paus var Sven en loser som kunde trösta sig med att Makedoniens överraskande 2-1-ledning borta mot Turkiet.

En kvart senare var Sven en superloser. Fortfarande 0-1 på Riverside stadium men i Turkiet hade Karadeniz och Sukur vänt till 3-2.

Knivarna slipades på de skoningslösa brittiska tidningsredaktionerna. Men Sven gjorde sitt jobb och hade återigen det rätta flytet i viktiga sammanhang.

Han plockade ut tonårsstjärnan Wayne Rooney som var totalt misslyckad. Steven Gerrard fick en fri roll som motor i mitten av mittfältet och steg fram som planens suverän. Med Gerrards djupledsspel fick Michael Owen de rätta bollarna att sticka loss på.

Kvitteringen kom på en tveksamt dömd straff. Även om Owen fick en liten knuff hade han redan tappat kontrollen över bollen. Misstaget kompenserades av att tyske domaren Wolfgang Stark strax efter missade när Gareth Southgate revs ner mitt framför mål. Plus att en assisterande domare helt felaktigt viftade bort ett korrekt mål av Frank Lampard ytterligare några minuter senare.

Då såg matchen ut att bli ännu en vars eftermäle skulle bli tråkiga diskussioner om domarmissar.

Att det inte blev så berodde på Liverpoolparet Gerrard och Owen.

Gerrard chippade fram och Owen nickade perfekt in 2-1.

Sven är Sven ett tag till.

Ovanlig kombination

Owen och Rooney startade på topp. Två små snabba i stället för den klassiska engelska kombinationen av en stor murbräcka och en liten kvick bredvid.

Ett tag såg Englands kantspelare totalt förvirrade ut eftersom de insåg det meningslösa i att skicka iväg sin sen barnsben invanda lyra mot knattarna i straffområdet.

I andra halvlek lyftes bara ett enda engelskt inlägg in för att nickas mot mål. Gerrards perfekta passning till Owen. Resten av bollarna från kanterna slogs in mot fötterna.

England spelade väldigt fin fotboll i andra halvlek men om Sven-Göran Eriksson ska förändra Englands traditionella syn på hur fotboll ska spelas räcker det nog inte att kvalificera sig till EM.

Det krävs EM-guld också.