Plusligan

FOTBOLL

Sverige–Polen 3–0 (2–0)

Första halvlek:

1–0 Anders Svensson (Fredrik Ljungberg) (15), 2–0 Marcus Allbäck (Anders Svensson) (43).

Andra halvlek:

3–0 Anders Svensson (71)

Varningar, Sverige: Jakobsson (25), Ljungberg (65).

Polen: Dawidowski (23), Baszcynski (29), Zdebel (73).

Domare: Gilles Veissiere, Frankrike.

Publik: 35 220 (Råsunda).

Bollinnehav i procent: 51–49

Hörnor: 5–6

Målchanser: 5–1

Skott på mål: 4–2

Frisparkar: 19–22

Offside: 1–0

Matchen

Sverige var tvingade att vinna ödesmatchen mot Polen för att ta kommandot i gruppen och ha Portugal 2004 i egna fötter. Sverige vann – och som de gjorde det! 35 220 åskådare på Råsunda bjöds på strålande anfallsfotboll, prickfri defensiv och individuella prestationer av högsta klass från Anders Svensson, Marcus Allbäck, Fredrik Ljungberg, Mikael Nilsson och Teddy Lucic. Sveriges bästa landskamp i EM-kvalet långt slutade 3-0 men siffrorna kunde varit ännu större – Sverige var överlägset. Effektiviteten imponerar; av totalt fyra skott på mål gick tre in. Polen skapade knappt en målchans och är nu borta från grupp-segerdiskussionen. Sverige däremot, är på god väg mot sitt andra raka EM-slutspel.

Klacken

Anders Svensson var ifrågasatt före matchen. I en av hans första bollkontakter frispelade han Mattias Jonson med en – klack! Och det var bara början på?

... Svenssons show

1-0 gjorde Anders själv på en knallhård halvvolley. Vid 2-0 stod han för framspelningen till Marcus Allbäck. 3-0 sköt han på frispark.

Segersviten:

Sverige har nu spelat 23 tävlingsmatcher utan förlust. Det imponerar.

Motståndet:

Vad har hänt med Polen? Från succén i VM-kvalet till fiaskot i VM. Nu utan självförtroende, utan anfallsintentioner och utan organisation. Hur länge blir förbundskapten Pawel Janas kvar?

Robert Laul

SVERIGE

Defensiv

Sverige håller nollan och Polen skapar egentligen bara en målchans. Bäst i backlinjen: Teddy Lucic. Johan Mjällby höll kontakten mellan mittfält och försvar på ett föredömligt sätt även om han är lite långsam.

Offensiv

Effektiviteten imponerar; fyra skott på mål - tre mål. Visst borde Sverige komma till fler avslut men den här gången behövdes det inte.

Tränare

Svensson i stället för Källström, Nilsson som ersättare åt Andersson, Jakobsson fick vara kvar i backlinjen, satsningen på Jonson på topp, Ljungbergs fria roll. 9-0 på två matcher.

POLEN

Defensiv

Mittbackarna hängde inte med när Sverige bytte positioner och löpte djupled. Oredan var lika stor på kanterna där Sverige kom till flera inlägg. Mittfältet tappade boll när laget var sårbart – det straffade sig.

Offensiv

Bollskickliga – men det gick sällan framåt. En skapad målchans och några halvlägen var allt polackerna mäktade med.

Tränare

Den defensiva 4-5-1-uppställningen var inte lyckad mot Sverige. Förbundskapten Pawel Janas tillträdde i december. Är har rätt man att vända den nedåtgående trenden?

LIGAN

3,4 blev snittbetyget för landslaget efter gårdagens match mot Polen. Ett högt betyg men det var de värda. Det bjöds på Lars-Tommy-taktik från dess allra ljusaste sida och det värmde i ruskvädret. 3–0 mot Polen – nu känns inte Portugal 2004 särskilt långt borta ...

MÅLVAKT

1 Andreas Isaksson

Ålder: 21år.

Klubb: Djurgårdens IF.

A-landskamper: 10.

Landslagsmål: 0.

Ett par skott från långt håll, ett par halvchanser som kunde blivit något – mer än så hade inte Isaksson att göra. Minus: Osäker i spelet med fötterna

BACKLINJE

2 Teddy Lucic

Ålder: 30 år.

Klubb: Leverkusen.

A-landskamper: 52.

Landslagsmål: 0.

Fläckfri i det defensiva arbetet, vårdad i sina uppspel. Offensiv men släppte ingen förbi sig. En av hans bästa landskamper någonsin.

3 Olof Mellberg

Ålder: 25.

Klubb: Aston Villa.

A-landskamper: 35.

Landslagsmål: 0.

Respektingivande i sitt sätt att styra försvaret, tvingade polackerna att skjuta från distans istället för att utmana. Lysande djupledsboll till Jonson.

4 Andreas Jakobsson

Ålder: 30.

Klubb: Bröndby.

A-landskamper: 25.

Landslagsmål: 0.

Lugn och kall, som alltid. Tog stundtals lite djup bakom backlinjen, men Polen utnyttjade det aldrig. Uppsnurrad och tunnlad av Basczynski i slutet.

5 Erik Edman

Ålder: 24.

Klubb: Heerenveen.

A-landskamper: 11.

Landslagsmål: x.

Fenomenal i första halvlek, imponerade i en normalt svag svenskgren – att hitta konstruktiva spellösningar i trängda lägen. Försiktig efter paus.

MITTFÄLTARE

6 Johan Mjällby

Ålder: 32.

Klubb: Celtic.

A-landskamper: 44.

Landslagsmål: 4.

Så ser en kapten ut. Medan hans mittfältskamrater sprang som bekymmerslösa illrar var det Mjällby som agerade städgumma i området bakom dem.

7 Mikael Nilsson

Ålder: 24.

Klubb: Halmstad.

A-landskamper: 7.

Landslagsmål: 2.

Hans första halvtimma är bland det bästa en ”debutant” presterat i landslaget. Respektlös. Andreas får jobba för att ta tillbaka sin plats.

8 Anders Svensson

Ålder: 26.

Klubb: Southampton.

A-landskamper: 38.

Landslagsmål: 8.

Välkommen tillbaka, Anders. Blandar, som vanligt, sina lysande passningar med ett drag av naivitet – men i går kväll märktes briljansen mest.

9 Fredrik Ljungberg

Ålder: 26.

Klubb: Arsenal.

A-landskamper: 38.

Landslagsmål: 3.

Agerar som en ledare i sitt sätt att spela, främst i första halvlek då han gör nästan allt rätt, både i försvar och anfall. Delaktig i både 1–0 och 2–0.

ANFALLARE

10 Marcus Allbäck

Ålder: 29.

Klubb: Aston Villa.

A-landskamper: 32.

Landslagsmål: 16.

Uppe på ett halvt mål i snitt nu på sina 32 landskamper, vilket är fenomenalt. Fint avslut i går också. Ingen supermatch. Target och striker i ett.

11. Mattias Jonson

Ålder: 29.

Klubb: Bröndby.

A-landskamper: 32.

Landslagsmål: 5.

Fick inte särskilt mycket med sig, bollar studsade snett, passningar gick fel – men arbetsinsatsen var enorm.

AVBYTARE

18. Magnus Svensson (72)

14. Michael Svensson (88)

Spelade för kort för att betygsättas

12. Magnus Hedman (mv)

13. Andreas Andersson

15. Andreas Johansson

16. Kim Källström

17. Stefan Selakovic

Plusjury: Lasse Sandlin, Simon Bank, Robert laul, Jennifer Wegerup, Johan Flinck & Johanna Garå