Ett leende som lovar EM-succé

Zlatan om att vara tillbaka, Allbäck och skadan

FOTBOLL

NORRKÖPING

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget.

Och bryr sig inte om kritiken om att han och Marcus Allbäck inte fungerar som anfallspar.

- Man får ha tålamod bara. Ge oss tid så blir det bra.

Foto: ANDERS CARLSSON
sken som solen Det syntes på Zlatan Ibrahimovic att han tyckte det var roligt att vara tillbaka i svenska landslaget igen. Det välbekanta leendet syntes många gånger i Norrköping.

Han var avstängd mot Ungern borta, skadad och inte med mot San Marino och Polen. Zlatan Ibrahimovic har missat Sveriges tre senaste EM-kvalmatcher, men nu är han tillbaka i landslaget. Och han gillar det.

- Ja, det var ett tag sen. Det känns kul, det är alltid positivt att komma med i landslaget, säger Zlatan.

Även om han saknat det blågula spelet blir det dock inte några 90 minuter mot Grekland i morgon.

- Jag vet inte om jag bara ska spela en halvlek, jag måste diskutera det med Lars och Tommy, men det blir inte 90, det kan jag säga, max 60.

Det är den trilskande ljumsken som fortsätter att bromsa Zlatan.

- Jag har varit med hela försäsongen, men inte spelat 90 minuter på några månader så jag får vara försiktig, jag ska inte överbelasta ljumsken. Jag ska fortsätta att trappa upp steg för steg.

Du har haft den här skadan länge, varför blir den inte bra?

- Jag vet inte, den flyttar sig hela tiden, smärtan. Man måste göra hela området starkt. Det är det jag har gjort mycket nu, jag har gjort styrkeövningar just för ljumskarna.

I går spelade du i ligapremiären, hur kändes det?

- Jag spelade 63 minuter och konditionsmässigt känns det bra, men löpningarna är inte hundraprocentiga. Men det gäller att ha tålamod.

Ville inte byta

En egenskap som inte är Zlatans främsta.

- Nej (skratt), jag tyckte inte att tränaren skulle bytt ut mig i går. När man väl är igång så vill man bara fortsätta. Men jag vet att jag måste ta det lite lugnt.

Till EM-kvalmatcherna räknar dock Zlatan med att vara "fit for fight". Kritiken om att han och Marcus Allbäck inte fungerar ihop som anfallspar tar han med ro.

- Jag menar, när man kommer till landslaget, du får en, två dagar på dig att träna ihop och sen ska man spela en viktig match. Så snabbt kan inte ett bra anfallspar fungera ihop.

Återigen pratar Zlatan om vikten av tålamod.

- Man måste ha tålamod med oss, vi måste få träna ihop det. När vi väl börjar spela med varandra och ger det tid kommer det att funka bra.

Så du känner ingen oro över att Mattias Jonson spelat så bra med Allbäck?

- Ingen är given i landslaget. Men man kan inte säga så snabbt att "Zlatan och Allbäck fungerar inte ihop".

En vuxnare Zlatan

Den Zlatan som nu sitter och pratar om tålamod, om att ge saker tid, känns på många sätt som en vuxnare och lugnare Zlatan. Den ibland motsträvige, småbuttre killen har mognat. Han håller med om att hans stjärnstatus inte är helt i paritet med prestationerna, att han fortfarande har mycket att bevisa i landslaget.

- Ja, det hoppas jag! Varje gång man spelar vill man visa vad man kan, att man utvecklats.

Vad säger du om de kommande kvalmatcherna?

-Jag ser fram emot dem. Det ska vara nio poäng. Det ser mycket positivt ut tycker jag. Vi har allt i egna händer.

Zlatan blir ivrig, börjar prata om hur mycket det betydde att få spela i VM i fjol.

- Efter VM kändes det att jag fått lite mer självförtroende när jag kom tillbaka. Jag kände mig mycket bättre, det kändes som om man släppts lös, jag kände mig fri!

"Man var lite kaxig"

Stort skratt.

- Man var lite småkaxig när man kom tillbaka, man hade varit med i VM och holländarna missade det.

Det kändes bra i omklädnings-rummet?

- Ja, det var inga glada leenden där inte...

Däremot ler Zlatan vid minnet, börjar sedan berätta om sin sommar.

- Den har varit lugn, jag har varit hemma i Sverige mycket med familjen. Så var jag i Grekland hos en kompis. Och så var jag i Ungern förstås. (och körde Formel 3000 med Sportbladet).

Ändå känns det skönt att ligan börjat igen, tycker Zlatan. Och ännu mer längtar han efter att på nytt få dansa med de stora, europeiska elefanterna.

- Att det gick så bra i Champions League var fantastiskt, det är en sån känsla att spela de där matcherna mot storlagen.

- Nu hoppas jag bara att vi kan kvala in. Enligt tränaren är vi bättre nu, men det återstår att se. Vi måste spela in laget mer. Nu tror jag också att de andra lagen inte underskattar oss lika mycket.

Du trivs bra i Ajax?

- Ja, det är viktigt att man utvecklas hela tiden och det känner jag att jag gör under Koemans kommando.

Snacket glider in på Malmö FF:s Niklas Skoog, ytterligare en anfallskonkurrent till Zlatan.

Berömmer Skoog

- Vi har aldrig spelat ihop, Men vi har träffats i Malmö, ofta. Han är värd att vara med här. Jag har "Ticket" så jag följer de allsvenska matcherna, jag har sett alla hans mål.

Skoog i all ära - på träningen i går kväll var det en annan persons namn barnen och ungdomarna i publiken ropade. Kritikerna får säga vad de vill; folket älskar en artist. När den blågula klungan joggade ut på Idrottsparkens gräs i sensommarskymningen hördes det från läktarna "Zlatan, Zlatan, Zlatan".

Med och utan Zlatan

Jennifer Wegerup