- De har betytt oerhört mycket

Spelarna hyllar Söderberg efter beskedet om hans avgång...

FOTBOLL

NORRKÖPING

Hyllningstalen duggade tätt på Smedbys Idrottsplats i Norrköping dagen då Tommy Söderbergs beslut att lämna landslaget blev offentligt.

Likt militärer i krig slöt spelarna upp och prisade sin avgående kapten för bra jobb.

I går avslöjade Tommy Söderberg i Sportbladet att han avgår som förbundskapten för landslaget efter EM-slutspelet nästa år. Vi frågade spelarna vad deras tankar om avgången är. Frågorna: 1) Hur reagerade du på Tommy Söderbergs beslut att avgå efter EM i Portugal 2004?

2) Vem vill du se som Tommys efterträdare?

Foto: BILDBYRÅN
spelarnas favorit Efter att Tommy Söderbergs avslöjade i Sportbladet i går att han hoppar av som svensk förbundskapten efter EM-slutspelet i Portugal nästa sommar radade spelarna upp sig för att berömma sin boss.

Det var en landslagssamling som skulle handla om Grekland och kommande EM-kvalmatcher.

Men det överskuggades av Tommy Söderbergs beslut att lämna landslaget. Ett beslut som av de flesta tolkades som att även Lasse Lagerbäck lämnar sin post.

Bland spelarna lät den vanligaste kommentaren så här, i detta fall formulerad av vice lagkapten Olof Mellberg:

- Tommy och Lasse passar väldigt, väldigt bra som förbundskaptener. Resultaten vi presterat under deras tid är historiska. De har skapat positiv stämning i gruppen, och har förmågan att få ut det maximala av varje spelare under de korta tider vi samlas.

Har mycket att lära

Säger Mellberg och lägger till:

- Den som tar över har mycket att lära av Lars och Tommy!

Magnus Hedman tar i ännu mer:

- När vi kommer till samling är det ett jäkla go direkt, en kamratskap jag inte upplevt någon annanstans. Till exempel i Japan. Att ha så kul under en VM-turnering med den press som är var nog anledningen till vår framgång. Tommy och Lasse har betytt oerhört mycket.

Att förbundskaptenerna har spelarnas förtroende råder ingen tvekan om. Och även om avvikande åsikter existerar var ingen oklok nog att låta tungan slinta då EM-biljetter till Portugal står på spel.

Bevara spelsystemet

Vad säger spelarna då om framtiden? Följande punkter verkar de flesta överens om, en lista förbundsordförande Lars-Åke Lagrell kanske ska studera närmare:

Den nya förbundskaptenen ska ha en bakgrund inom svensk fotboll.

Han ska hålla fast vid nuvarande spelsystem.

Prioritera stämningen i gruppen, låta spelarna ha samma frihet som under Söderberg/Lagerbäck.

Delat ledarskap är inget problem men absolut inget krav.

- Jag tror inte på en tränare som vill byta hela spelsystemet, då hamnar vi i en växling som gör att det kan ta väldigt lång tid att komma tillbaka, säger Magnus Hedman och fortsätter:

- Jag tror heller inte på en utländsk tränare. Jag tror mycket på den svenska modellen, "vi-känslan", "en-för-alla, alla-för-en". Det kan låta som klyschor men det betyder mycket för oss. Man får en inre trygghet och som liten fotbollsnation kan vi slå ur underläge.

Det kanske bästa alternativet vore, enligt Magnus Hedman, nuvarande U21-kaptenen Torbjörn Nilsson:

- Han skulle inte röra om för mycket, samtidigt blir det ett nytt ansikte. Men det finns många bra tränare i Sverige. Jonas Thern, Anders Linderoth och Tom Prahl är fler, säger Hedman.

Anders Svensson, mittfältare

Olof Mellberg, försvarare

Magnus Hedman, målvakt

Zlatan Ibrahimovic, anfallare

Marcus Allbäck, anfallare

Andreas Isaksson, målvakt

Johan Mjällby, lagkapten

Robert Laul