Tio tränarnamn - nio ska bort...

...& tre går att stryka redan nu

FOTBOLL

NORRKÖPING

Vi hade samlats på Smedby IP någon kilometer sydost om Norrköpings centrum för att se landslaget träna inför kvällens match mot Grekland.

Vi fick se ett distinkt passningsspel i smårisigt väder i "en miljö som var oändlig" för att använda Tommy Söderbergs beskrivning av idyllen.

Men det vi pratade om var inte träningen, utan vem som skulle kunna bli Söderbergs efterträdare.

Sportbladets tisdagsnyhet var denna dag hetare än Zlatans ömmande ljumske och allt annat i spelarväg.

Fast var det egentligen någon nyhet? Det tyckte inte självaste huvudpersonen som använde ordet "nyhetstorka".

Fast man kan ju undra, när man senare hör fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell i radion säga:

- Lite överraskad kanske jag blev...

Allt nog, svensk fotboll ska under det kommande året - fast helst förstås inte förrän nästa sommar - få en ny förbundskapten.

Ska vara en svensk

Massor av namn cirkulerar redan, och det är väl möjligt att jag till och med utökar den kandidatlistan i dag.

Att det ska vara en svensk förbundskapten verkar alla vara överens om.

- En svensk har allt lite försprång, som Lagrell uttrycker det.

Vilket alltså skulle innebära att såna som U21-landslagets Torbjörn Nilsson, en ensam Lasse Lagerbäck, HIF:s fotbollslärare Rolle Nilsson och allsvenska tränare typ Jonas Thern, Zoran Lukic, Anders Linderoth, Bosse Johansson och Tom Prahl skulle ligga bäst till.

Alla grundligt insatta i ämnet "dagens svenska fotboll".

Detsamma gäller säkert Tommy Söderbergs gamle polare och före detta granne Hasse Backe.

Men det gäller också ett antal andra meriterade tränare med svenskt fotbollsintresse även om de inte direkt är svenska medborgare: Förenade Arabemiratens förbundskapten Roy Hodgson med förflutet i Halmstads BK, Örebro SK och Malmö FF, AIK:s senaste mästartränare Stuart Baxter, och den Åge Hareide som 1999 gjorde Helsingborg till mästare och som nu leder Rosenborg.

Viktigt att behålla skärpan i kvalet

Än har förbundsstyrelsen gott om tid på sig, och någon riktig brådska blir det inte annat än om Sverige skulle missa både att gå direkt till Portugal-EM och att gå till play off; i så fall är det slut redan 11 oktober, efter kvalmatchen mot Lettland.

Det viktiga nu är i stället att beskedet inte innebär en slappare inställning till EM-kvalet.

Det ska det ju inte heller betyda, eftersom Tommy Söderberg inte redan förflyttat sina egna tankar till något annat väntande engagemang. Till skillnad, menar jag, när Sven-Göran Eriksson jobbade kvar i Lazio med tankarna i London...

Sven-Göran Eriksson? Lönlöst att ens fråga.

Stryk också Anders Linderoth som knappast kan försätta sig i en jävsituation med sonen Tobias.

Stryk även Torbjörn Nilsson - nu liksom 1997 säkert överst på styrelsens önskelista - eftersom Torbjörn jobbar bäst i mindre utsatta roller. Som klubbtränare, som U21-kapten...

För 19-rankade Sverige gäller det i dag Grekland, ett av Europas mest formstarka landslag, som avancerat på Fifas världsranking från 48:e plats vid årsskiftet till 34:e sen man gått i topp sin EM-kvalgrupp efter 2-0 (Angelos Charisteas båda målen) mot Nordirland, 1-0 (Stylianos Giannakopoulos) mot Spanien och 1-0 (Angelos Charisteas) mot Ukraina.

Både Charisteas och Giannakopoulos finns med på Idrottsparken. Liksom den i våras skadade Themistoklis Nikolaidis, som i sommar gått från AEK Athen till Atlético Madrid.

De 10 hetaste kandidaterna

Lasse Sandlin