Risken för underskattning är praktiskt taget noll

FOTBOLL

Göteborg. Strax efter 22 nästa onsdag kan EM-biljetten vara klar.

På Slaski-stadion i Chorzów, samma plats där Johnny Ekström en oktoberkväll 1989 skenade iväg över halva plan och fixade biljetten till 1990 års VM i Italien.

En svensk turarena, alltså... - det var också här som Fredrik Ljungberg sprang långt en marskväll 1999, då han med matchens enda mål förde oss en bit på väg till EM 2000.

Visst kan man tala om en ödesvecka, men det enda ödet ligger förborgat därnere i södra Polen på onsdag.

Tio dagars landslagssamling är en lång tid för att spela en låtsasmatch, som man inte kan annat än vinna, och en match där man definitivt kan fixa EM-biljetten, men där det faktiskt inte behöver betyda speciellt mycket om man skulle tappa några poäng.

I den stilla kvällen på kolonitäppan studerar jag mina nattljus, Oenothera biennis, dessa fantastiska gula blommor som punktligt varje kväll mellan 20 och 21 öppnar sig för att vissna ned kommande dag.

Ikväll räknar jag till 18. Som en ordinär Söderberg-Lagerbäck-trupp - även om kaptenerna just denna gång ökat antalet till 22 och äntligen kallat in även Fredrik Sundfors under fanorna.

En kväll i de utslagna nattljusens närhet ger utrymme för några reflektioner kring den kommande "ödesveckan".

Risken för underskattning...

Sedan Sveriges 6-0 i San Marino i början på juni har lilleputtriket avancerat på världsrankingen - då var man 163, nu är man 158 - och man har passerat länder som de asiatiska Taiwan, Pakistan, Laos och de båda centralamerikanska Antigua och Barbuda och Dominikanska Republiken.

Sverige bävar...

Nej, skämt åsido är risken för underskattning praktiskt taget noll, och även om det i laget skulle finnas några mindre skärpta typer som faktiskt bara tänkt ställa ut skorna, så lär inte ens det hjälpa San Marino.

Sen kan Tommy Söderberg hur många gånger han vill predika att sanmarineserna "bär på en dröm...".

Sämre landslag har Sverige aldrig mött, vilket bland annat bevisas av att 6-0-segern är Sveriges genom tiderna största bortaseger i en tävlingsmatch. Så dåliga är våra lördagsmotståndare att det knappast är någon idé att använda matchen som test för Polen-laget.

Alltså: sätt upp ett lag som rätt och slätt kör över dom!

Den svenska anfallskrisen...

Den finns inte längre.

Trots att det var den vi skrev om för bara två veckor sedan, efter sena återbud till Greklands-matchen från både Zlatan Ibrahimovic (ömmande ljumske) och Mattias Jonson (lårkakor) och då dessutom Marcus Allbäck tvingades gå av efter sitt livs första bristning i låret.

Men 14 dagar senare existerar den alltså inte längre, anfallskrisen.

Förra onsdagen gjorde Zlatan mål då Ajax slog österrikiska Grazer AK, i söndags gjorde Fredrik Ljungberg segermålet då Arsenal slog Manchester City, i helgen nickade Mattias Jonson in Bröndbys enda mål mot Nordsjälland i danska ligan, Marcus Allbäck påstås vara helt återställd men måste testas av den egensinnige Aston Villa-bossen David O'Leary, innan han får inställa sig i Göteborg på torsdag kväll, och även om Niklas Skoog inte gjorde något av Malmös mål mot Öster, så leder han allsvenska skytteligan på präktiga 18 mål.

Mitt forwardspar mot San Marino: Zlatan - Mattias Jonson.

Mot Polen? Får dagsformen avgöra.

Är Fredrik Ljungberg en diva?

Ingen Fredrik Ljungberg på tisdagsträningen. Ledigt av "personliga skäl", sas det.

Inget särskilt i det, tycker jag. Framgångsrika arbetsledare tar personlig hänsyn.

Ljungberg har inte gjort särskilt många mål i landslaget. Bara tre på 38 matcher, påpekar hans belackare.

Vi som håller på Ljungberg påpekar istället, att han gjort två av sina tre mål mot Polen och San Marino.

Finns det plats för Kim Källström?

Just nu är Djurgårdens Golden Boy inte riktigt i form.

Inte för att Sportbladets betygsättning alltid är 100-procentig, men kolla ändå Kims betyg i den senaste månadens matcher med Djurgården: 6/8 Partizan Belgrad ++; 9/8 Enköping ++; 23/8 Landskrona +++; 1/9 AIK ++.

Trots endast en match med överbetyg tycker jag ändå han ska spela. Från start.

I den position vi nu saknar Johan Mjällby, i den position där Tobias Linderoth blev så bortgjord mot Grekland.

Det hade naturligtvis nu varit ett perfekt läge att sätta in Kim just där, men eftersom paret Söderberg-Lagerbäck i detta fall är stockkonservativa - "vi ser Kim enbart som ett offensivt alternativ..." - så kommer det inte att bli så.

Tyvärr.

Hur går det då?

Nytt målrekord mot San Marino - och med hjälp av dubbelt rätta resultat i Riga på lördag (Lettland-Polen) och på onsdag (Lettland- Ungern), så blir redan på onsdag Portugal-biljetten klar på den svenska lyckoarenan Stadion Slaski.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM