Svenssons fria roll på mitten är egentligen hårt, inrutat jobb

FOTBOLL

GÖTEBORG

Han är fri.

Med en bestämd uppgift.

– Vi har balans i laget precis som Manchester United eller Real Madrid, säger Anders Svensson, 27.

Foto: ANDERS DEROS
FRI – MEN BUNDEN Anders Svenssons fria roll på mittfältet i landslaget är egentligen inte så fri. Southamptonproffset har klara riktlinjer han måste följa.

Länge letade Blågult efter rätt positioner för sina kreativa spelare.

Ett dilemma var hur Fredrik Ljungberg skulle placeras.

Han hittade sin position i Arsenal och har sedan också fått hålla till på vänsterkanten i landslaget.

Centralt på mittfältet finns det som kallas en fri, offensiv roll och en mer tillbakadragen, defensiv position.

Anders i nyckelroll

Placeringar som i dagsläget verkar vikta för Anders Svensson och Tobias Linderoth.

Med Southamptonproffset i en nyckelroll.

Beskriv det här spelsättet.

– Titta på de stora lagen som Manchester United, Arsenal, Real Madrid, franska landslaget. Dom har ofta en uppdelad balans som gör att spelarna får spela efter sina kvalitéer. Det som varje spelare är bra på. I landslaget har vi delat upp det med en balansroll som täcker upp för tre offensiva spelare, säger Anders Svensson.

Vilken är din roll?

– Om jag får spela centralt ska jag först och främst skapa en yta för uppspel på forwards. Viktigt är att jag kommer upp tillräckligt högt i banan så att jag inte stänger yta för vår defensive mittfältare.

Ritar en skiss

Southamptonproffset lånar papper och penna av Sporbladet och ritar snabbt upp en skiss.

– Sedan ska jag vara ett understöd i andraläget för forwards. Spelar vi upp bollen på en mötande forward så är han ofta felvänd och har en försvarare i ryggen. Då ska jag vara ett passningsalternativ på nära hand eller kanske gå i djupled.

Men att han skulle vara den i landslaget med den mest ”fria” rollen håller han inte riktigt med om.

– Egentligen har vi tre sådana roller på mittfältet. Jag har kanske varit mer till min fördel i den centrala positionen. Jag hittar bättre löpvägar och ytor där.

Fotbollslandslaget har i de två senaste landskamperna visat upp lyckade snabba omställningar.

Som vid 2–0-målet hemma mot Polen i juni (målpass Anders Svensson) och vid 1–0-målet i vänskapsmatchen mot Grekland (målskytt Anders Svensson).

– Jag är en av omställningsspelarna. Vi tre i de offensiva mittfältsrollerna ska snabbt göra sig spelbara när vi vinner bollen, förklarar han.

– Det gäller för mig att se åt vilket håll våra forwards är på väg och vad yttermittfältaren har för rörelse. Om till exempel Fredrik Ljungberg rör sig inåt så skapas det en yta på kanten som jag kan söka mig till.

”Lära av Ljungberg”

Dina svagheter?

– Defensivt. Jag försöker förbättra mig genom att komma snabbare och tidigare in i pressen på motståndarna. Jag är inte tillräckligt aggressiv. Just på den här biten har jag en del att lära av Ljungberg. Han är oerhört bra på att komma in snabbt i pressen. Han är kvick och svår att ta sig förbi, säger Anders Svensson.

Sportbladet granskar: Så dominerar Anders Svensson mitten

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM