Bara i Landet Lagom blir det tjafs om en sån straff

FOTBOLL

GÖTEBORG

Det är nog bara i Landet Lagom det kan uppstå en debatt om det riktiga i att en ej utsedd straffläggare snor bollen från en i förväg utsedd och gör mål.

På den straff han själv skapat...

Med åtta minuter kvar att spela...

I ledning 4–0 mot Europas sämsta fotbollsnation...

Nog för att Zlatan bröt mot de i den berömda pärmen inskrivna instruktionerna, men OM man nu skulle bry sig, så går det i så fall faktiskt att se detta positivt.

Aldrig någonsin har en målskytt i ett svenskt landslag i någon bollsport stått så ensam som Zlatan Ibrahimovic, sen han slagit in sin 5–0-straff.

Spelarnas demonstration var tydlig, kanske till och med förståelig, och deras kroppsspråk berättade vad dom ansåg om tilltaget, eftersom alla ju visste, att Kim Källström var utsedd att ta även en andra straff,

Men jag tycker faktiskt, att den också var rent löjlig, och med lite distans till matchen hör jag hur Kim försöker tona ner incidenten:

– Zlatan var sugen. Varför ska jag opponera mej? Vill han, så är det OK för mej...

Bra.

Paul Valéry, den sydfranske författaren och filosofen som ligger begravd på en kulle med utsikt över hamnen i Séte, skriver nånstans att tvenne faror ständigt hotar världen: ordning och kaos.

Lite kaos skadar inte

Själv heller aldrig aktuell som ordningsman i skolan har jag många gånger undrat, om det inte varit lite för mycket ordning och för lite kaos i svensk fotboll.

Och ”lite kaos” som detta med 4–0, åtta minuter kvar och en billig straffspark skadar inte. Oavsett vad svensk ”Vän av ordning” säger.

Förbundskaptenerna kommer nu – om de inte redan gjort det – att ta ett enskilt samtal med sin Ajax-stjärna, och säga ”Ajabaja” och ”Fy” och – som en gång salig polisman Emil Jansson i Hofors alltid sa till oss snorungar som skjutsade varann på cykel – ”Gör inte om det där!”.

Men glöm inte att det var Zlatan som var hetast i matchen! Se ambitionen istället för kaptenernas rubbade cirklar!

Zlatans andra halvlek var hans bästa hittills i landslaget, medan han i den första däremot sköt på tok för mycket på för långt håll. Över och utanför, av sex skott ett enda på mål.

Nej, långskott är inte Zlatans grej.

För få skott

Det märkliga med matchens skytte var att på det området så duktiga herrar som Anders Svensson och Kim Källström egentligen aldrig kom till skott.

Kim hade ett enda försök, med högern (!), som täcktes, Anders hade en målvaktsträff och ett skott över.

DET var denna eftermiddag mer illavarslande än Zlatans snodda straff.

Efter Polens 2–0 mot Lettland räcker det nu med att vinna mot Polen på onsdag för att EM-biljetten ska vara helt klar.

Det kan till och med räcka med oavgjort, OM Lettland och Ungern samtidigt också spelar oavgjort.

Samtidigt förresten... Den matchen på Rigas Skontostadion börjar en kvart tidigare, så jag antar, att svenskarna kommer att utnyttjar möjligheten att spela på resultatet sista kvarten.

I sydligaste Polen blir det en helt annan match för ett något annorlunda svenskt lag än det som nu spelade.

In med Linderoth

Samma bakre försvar men – trots ett snyggt mål av Andreas Jakobsson – föredrar jag allt Tobias Linderoth som defensiv mittfältare före ytterligare en mittback.

Fredrik Ljungberg in på ena kanten, och jag vill ha honom i stället för Micke Nilsson vars formkurva är dalande. Inte istället för Kim Källström som nu gjort två mycket bra landskamper i rad.

Höger eller vänster är en smakfråga, och det behöver inte vara helt fel att använda Kim till höger, så att han får utrymme för sin vänsterslägga.

Längst fram? Självklart Zlatan!

Vem som blir Zlatans kompis får träningarna utvisa. Om han nu har någon kompis kvar...