”Bryr ni er om vi går till EM?”

Zlatan bad om ursäkt - och läxade upp Sportbladet

1 av 2 | Foto: ANDERS CARLSSON
upprörd Zlatan Ibrahimovic var mycket upprörd över Sportbladets bevakning av straffsituationen mot San Marino.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Det hade kunnat bli en alldeles vanligt tråkig, händelsefattig pressträff med fotbollslandslagets ledning, dagen efter match, i konferensrum Dalén 1 på hotel Scandic Crown i Göteborg.

Den här gången blev det något helt annat. Zlatan Ibrahimovic, 21, tog till orda. Och verkade till stor del tala direkt från hjärtat.

Först bad han Kim Källström, 21, om ursäkt - och sedan läxade han upp oss inom media.

Speciellt oss på Sportbladet.

- Jag gjorde ett misstag som tog straffen. Men ni inom media går för långt. Det var sex sidor bara om straffen. Det verkar som om ni inte bryr er om vi tar oss till EM eller inte.

Klockan visade några minuter efter sju på söndagkvällen.

Sex, sju skrivande journalister är på plats plus Svt, TV 4 och Radiosporten.

Längst fram vid ett par höga barbord står Kim Källström till vänster, Zlatan Ibrahimovic till höger och i mitten, faderligt mellan de båda unga spelarna, finns förbundskaptenen Tommy Söderberg, 55.

Landslagets presschef Jonas Nystedt inleder med ett fråga spelarduon hur deras respektive söndag varit.

Sedan släpps ordet fritt. Sportbladet frågar först.

Zlatan, har du och Kim pratat något mer om den andra straffen som blev lite omdiskuterad?

Det dröjer några sekunder innan Zlatan Ibrahimovic börjar svara. Sedan talar han i nära fem minuter utan avbrott eller synligt manus. Ibland gör han några sekunders uppehåll. Då är tystnaden total i rummet.

Alla lyssnar på Zlatan.

- Jag har bett Kim om ursäkt, jag gjorde ett misstag som tog straffen. Vi har diskuterat det inom laget och jag har bett om ursäkt. Sedan är det inget mer med det. Vi har gått vidare.

- Samtidigt tycker jag att ni går för långt. I dag är det sex sidor bara om straffen. Vad skriver ni om matchen? Ingenting. Hur mycket bryr ni er om vi tar oss till EM?

- Det var samma sak förra samlingen: Tommys kontrakt går ut efter EM. Ni börjar diskutera vem som ska bli tränare efter EM. Samma sak med experten Wernerson. Han börjar också diskutera vem som blir ny tränare. Vad är han för expert då?

- Som sagt det verkar som ni inte alls bryr er om vi tar oss till EM. Det visar bara hur kunniga ni är. Ni är inte professionella i det ni gör.

"Ni kastar skit på mig"

- Dagen efter vi samlats här i Göteborg så är det en kontaktannons med mig i Aftonbladet. Vad har det med fotboll att göra? Vad är det för respekt ni visar mig då? Ingen. Och jag ger er chansen och låter er intervjua mig och jag är på gott humör. Ni kastar bara skit i ansiktet på mig. Det enda jag ska svara på är egentligen fotbollsfrågor, men jag svarar på allt annat också. Ändå får jag skit.

- Det börjar gå för långt. Ni ska visa mig respekt. Vi får ändra på det på något sätt. Det visar bara hur okunniga ni är. Det är ni som väljer. Gör ni misstag får ni inte intervjua mig. Ni får intervjua alla andra, det är inget problem. Gör ni misstag mot mig så kommer ni inte tillbaks till mig. Punkt slut.

- Ni har kommit in i en helt annan linje. Det handlar ju inte om fotboll längre. "Zlatan behöver en tjej"... Ni har inget med mitt privatliv att göra. Det ska vara slut med det.

"Jag kände ångest"

- Jag gjorde ett misstag i går och kände ångest över det. Det stod 4-0 och Kim skulle tagit straffen. Men att vi vinner med 5-0 och tog tre poäng står det ingenting om. Vi är ett lag i landslaget. Vi är 18 stycken, men antingen är det mig eller Ljungberg. Vi är ett helt lag. Det står bara om två spelare. Jag tycker inte det är rättvist. Vi är ett lag som kämpar tillsammans. Vi ska ta oss till EM och sedan läser jag i Aftonbladet att Zlatan borde skämmas. Skämmas för vad då? Att jag gjort mål?

- Jag har sagt att varje gång jag är i landslaget är jag stolt. Varje gång jag sätter på mig tröjan är jag stolt. Men jag skäms för det ni skriver, för det är jag som går ut på stan varje dag. Det är inte ni. Lite respekt i det hela får det vara. Det är vad jag har att säga till er.

Efter några långa sekunder utan fortsättning från Zlatan bryter Jonas Nystedt tystnaden.

- Okej. Är det någon mer fråga?

Kim Källström förklarar läget en stund senare.

- Zlatan stod för det han gjorde och bad om ursäkt. Alla är överens om att han gjorde fel. För min del är det glömt. Det är något vi kan skratta åt nu. Det finns inget mer att diskutera.

Ajaxproffset ger några intervjuer till tv och radio och de flesta har lämnat konferenssalen när Zlatan rakryggat och utan bitterhet öga mot öga svarar på frågor från Sportbladet.

I bakgrunden vandrar Tommy Söderberg omkring och städar upp bland kaffemuggar och tomflaskor.

Är det inte typiskt Zlatan Ibrahimovic, på ett positivt sätt, att vilja ta hand om en straff? Det är sådan du är?

- Men ni får det att låta som det är ett fel. Det är det som är problemet. Folk ser det på fel sätt.

Så vad var felet du gjorde egentligen?

- Kim var förste straffskytt, han ville slå straffen och han var het. Han var nummer ett. Jag gjorde fel som tog den då. Men nu har vi diskuterat det inom laget. Nu går vi vidare. Polen på onsdag. Det är bara att tänka på det, inget bakåt.

Utomlands, ska man inte visa att "jag är het, jag vill slå straffen"?

- Nej, det tror jag inte. Det är ett lag man spelar i och hela laget ska ta sig till EM. Enda sättet att göra det på är genom att laget hjälper varandra. Det blev mål mot San Marino. Det var det viktigaste.

- Men hade vi tagit den här diskussionen med Koeman (Ajax tränare) så hade han sagt "Det blev mål. Punkt slut. Hade han missat kunde vi diskuterat".

Du har hög ambitionsnivå. I VM ville du vinna guld. I holländska ligan tycker du själv att du ska göra minst 15 mål per säsong. Är det den ambitionen som gör att du är extra het?

- Nja, det vet jag inte. Men säg så här: om vi hade spelat VM-finalen och jag hade gjort samma sak, fast med en avgörande straff i 89:e minuten och vi hade vunnit VM-guld. Hur hade det sett ut i tidningarna dagen efter då?

- Hade det stått sex sidor om hur Zlatan stal straffen då?

Michael Wagner