22.05 i kväll är vi klara för EM

Känn doften av grillade sardiner och spenatbröd - Zlatan och Ljungberg fixar EM-festen redan i dag

FOTBOLL

CHORZÓW

Ta ett djupt andetag, blunda och tänk dej att klockan just passerat 22 i kväll!

Visst känner du doften av grillade sardiner, av spenatbröd och du kan höra ett friskt och grönt Vinho Verde-vin porla i glaset. Doften av Portugal...

I dag är det 276 dagar kvar tills EM:s avspark 12 juni nästa år på Estádio Dragão i Porto, Portugallien

Men redan i kväll, runt 22.05, blir Sverige EM-klart.

Jodå, jag räknar kallt med svensk vinst i kväll, 2-0! Ljungberg och Zlatan gör målen.

Foto: Sören Andersson
Nytt jubel i kväll? Anders Svensson och Mattias Jonson jublar över Marcus Allbäcks 2-0-mål mot Polen.

Just Arsenal-Freddie var dagens mest uppmärksammade person, när de polska journalisterna fick träffa de svenska spelarna.

Nu kom snacket att handla lika mycket om Arsenal och Premier League som om landslaget och Ljungbergs båda kvalmatcher här på Stadion Slaski; den ikväll och den han avgjorde 1999.

Fredrik stortrivdes, och faktiskt verkade han mer avslappnad med det engelska språket, än när han ska veckla ut sina funderingar på svenska.

Som en skådespelare kan han gömma sig bakom sin roll, kantänka. Martin Harasimovic från Przeglad Sportowy hade hälsningar från Mariusz Lewandowski, den 24-årige högerbreddaren som lär komma Ljungberg närmast:

- Han tyckte det var en ära att få spela mot dej.

Ljungberg var inte svaret skyldig:

- Hälsa honom då att han ska vara snäll mot mej!

Senast Sverige kvalade in till ett EM - 1-0 mot Luxemburg i september 1999 - gick Ljungberg skadad och fick nöja sig med att fira per telefon.

Går det vägen i kväll så får han heller inte fira med grabbarna på charterplanet hemåt, utan då tar han i stället in på hotell i Krakow för att torsdag morgon flyga till London; en sträng Arsène Wenger-order.

Om Fredrik Ljungberg är dagens nyckelspelare framåt, så är Andreas Isaksson nyckelspelaren bakåt i sitt livs viktigaste landskamp.

Isaksson har en nyckelroll

Håller Isaksson nollan så finns chansen till en EM-biljett redan i dag även om Sverige inte gör ett enda mål. Om Lettland och Ungern också spelar oavgjort, nämligen.

Visserligen har Polen ömsat skinn sen 3-0-smällen för tre månader sedan, men det hörs ändå på polska kolleger, att de är måttligt imponerade av nye förbundskaptenen Pawel Janas och hans dribblande med laget.

Men såna frisparkar som Wisla Krakows Miroslaw Szymkowiak slog mot Lettland - en direktskruvad i krysset och en i mål via pannan på Tomasz Klos - levererar inte vem som helst.

Vi är många med goda vibrationer härifrån Chorzów, där Polens nationalstadion märkligt nog ligger.

Stadion Slaski heter det, vilket däremot inte är särskilt märkligt eftersom denna del av Polen heter just Slask; en gång i tiden, på ett annat språk, hette det Schlesien.

Slaskistadion byggdes 1956 och har varit officiell nationalarena sen 1993. Planen mäter 105x67 meter, lika lång som Råsunda men en meter smalare.

Publikrekordet lyder på 100000 från ett VM-kval 1957, då Polen 2-1-besegrade Tjeckoslovakien.

Nu har den gamla ruggugglan fått sig en makeup, enligt Uefa-regler helt försedd med sittplatser, gröna stolar som medvetet tappar färgen uppåt.

Idag tar arenan bara 43000 men är ändå den överlägset största i Polen. Tvåan Stadion Ludowy i Sosnowiec tar 28000, medan det i huvudstaden Warszawa inte finns någon som tar mer än Legias 15278, Stadion Wojska Polskiego.

"POLSKA-SZWECJA" står det med stora bokstäver på det höga stadiontornet, och själv ser jag här min fjärde polsk-svenska match.

Vi var 32000 när Fredrik Ljungberg avgjorde (1-0) 1999.

Vi var 22000 när Peter Larsson (straff) och Johnny Ekström (långlöpningen) tog oss till Italien-VM 1989 (2-0).

Vi var 55000 första gången, 20/9 1967, då Djurgården mötte Gornik Zabrze i Europacupen (0-3).

Knivsta-Sandberg gnällde på den österrikiske domaren, 22-årige Claes Cronqvist glidtacklade som en demon, men Djurgården var helt chanslöst mot den vidunderlige Wlodzimierz Lubanski.

En av få mindre goda vibrationer från det stadion, där det också körs speedway och där fyra VM-finaler avgjorts utan att någon svensk hamnat på pallen.

Polacken Jerzy Szczakiel tog första VM-titeln 1973 och är fortfarande den ende polske världsmästaren. Engelsmannen Peter Collins vann 1976, nya zeeländaren Ivan Mauger 1979 och 1986 var det dansken Hans Nielsens tur.

Men, men... - senast det begav sig med vänsterbenssläpare på Slaskistadion var det svenskt i topp. I årets första VM-deltävling i maj: 1) Tony Rickardsson, 2) Nikki Pedersen, 3) Lukas Dryml.

Så nog är Stadion Slaski en svensk turarena.

27:e raka ikväll för grabbarna med guldbyxorna, Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck!

Sportbladet granskar Sveriges öde efter Polenmatchen

Om Sverige förlorar i kväll:

Om Sverige spelar oavgjort i kväll:

Om Sverige vinner i kväll:

Längst ned på sidan: Sportbladet granskar Sveriges öde efter Polenmatchen.

Lasse Sandlin