Ja, ja, ja kaptener

Nu om någonsin måste de hyllas

FOTBOLL

CHORZÓW

Världshistorien skrivs inte alltid med stora bokstäver. Så inte heller svensk idrottshistoria.

2-0 mot Polen, 25:e raka utan förlust, klart EM, men de båda arkitekterna bakom fem års svensk historia visar inte mycket utåt, trots att de naturligtvis måste känna både lycka och glädje och en inre harmoni.

Lasse Lagerbäck blinkar med högerögat från presskonferensens upphöjda scen.

Tommy Söderberg talar om "delaktighet" och "att detta handlar om den svenska idrottsrörelsen".

Foto: SCANPIX
Lars Lagerbäck, en försiktig - men framgångsrik - general.

På så vis känner jag igen mej från förra gången detta hände på exakt samma ställe.

Jag minns förbundskapten Olle Nordin den oktoberkvällen 1989, när han började presskonferensen i Slaskistadions inre med att be polackerna om att få säga några ord på svenska.

Och så hyllar Olle Nordin "laget bakom laget", det som då bara bestod av sex man - en assistent, en läkare, en massör, en materialare, en presschef och en sekreterarer.

"Laget bakom laget" är numera mer än fördubblat, men historien går igen och nu står en lycklig Tommy Söderberg i en dörr i Slaskistadion och berättar för oss inte bara om hur spelarna är med på noterna och klarar dialogen, utan hur kocken Mats Broström överraskat laget med varm korv inne i omklädningsrumemt efter segern och att man dessutom beställt hamburgare från McDonalds på vägen ut till flygplatsen, eftersom det annars bara skulle blivit mackor i planet hem.

Har fått mycket skit

2-0 hade jag tippat, och det är väl närmast Marcus Allbäck jag bör tacka för att det tipset gick in så exakt. Tre missade totala frilägen - men vem orkar klaga en dag som denna.

Mycket skit har Söderberg och Lagerbäck fått under de här fem åren, även i denna spalt, men nu om någonsin måste dom hyllas.

Utan reservation.

Att det blir en drömstart på matchen med mål redan efter dryga två minuter är ju inget man kan klandra dessa båda för.

Att det sedan dessutom blir ett andra mål i slutet på första halvlek är, för att citera Kim Källström, inte den sorts tur man har utan den man förtjänar.

Andreas Isaksson anger tonen direkt genom att under de första elva minuterna

1) göra en väl avvägd utrusning utanför straffområdet och ta bollen på bröstet, innan han dunkar iväg den,

2) rädda en kanon från Jacek Krynówek som först snurrat upp Teddy Lucic och

3) resolut boxa bort en frispark från omtalade Miroslaw Szymkowiak.

Svettigaste räddningen gör vår nye stormålvakt när han i slutminuterna tippar en riktig mörsare från inhopparen Kamil Kosowski till hörna.

Hedman nummer 2 nu

Men det är såna skott Andreas Isaksson älskar att rädda och visar bara att Magnus Hedman får finna sig i att vara nummer två i det här laget.

Erik Edman gjorde åter en stormatch. Brytningen när Marek Saganowski hade fritt fram mot mål var det världsklass på, eller Hysén-klass som vi sen 1988 säger i Sverige, men framförallt har Edmans inträde i laget visat vad en begåvad vänsterfot kan göra på vänsterkanten.

Här är inte plats att gå igenom hela laget men laguttagningen visade sig, med den drömstarten, vara helt rätt.

Det fina är ju då att med spelare som de nu bänkade Kim och Zlatan och kanske nån till kommer det här laget att kunna bli ännu bättre till EM.

På läktarn träffar jag Staffan Tapper, malmöiten som ständigt blir påmind om sin missade straff mot Polen i VM 1974.

Såg du matchen i Kanal 5, så såg du förmodligen också, att Staffan nu fått sin revansch på målvakten Jan Tomaszewski.

- Han tog inte straffen nu, och han tog den inte heller, när vi träffades i Lodz nån gång 1996-97 för en första repris av VM-straffen.

Staffan har för länge sedan accepterat att så fort en svensk gör en avgörande miss - typ hockey-Salo, typ skid-Brink - så ringer tidningar, radio och tv för en kommentar:

- Ingen fara längre. Hade jag inte missat straffen i Stuttgart, så hade jag inte stått här med en biljett betald av Kanal 5. Vem hade skickat hit mej för ett reportage om jag gjort mål och matchen slutat 1-1?

Nu väntar ärevarvet mot Lettland 11 oktober och sen ser vi fram emot EM-lottningen i Pavilhão Atlântico i Lissabon söndag 30 november.

Fakta: Förbundskaptenerna

EM-kvalet 98/99

Kennet Andersson jublar efter 2-0-segern mot Polen.

VM-kvalet 00/01

Andreas Jakobsson och Mattias Jonsson mot San Marion.

EM-kvalet 02/03

Lasse Sandlin