Söderberg bara njöt

”Nu har man total harmoni”

FOTBOLL

CHORZOW

En kapten gjorde det avgörande målet.

Två kaptener bara njöt.

- Den här mannen är ganska unik, det är den stora förklaringen, säger Lars Lagerbäck.

Han pekar på Tommy Söderberg.

Foto: MAGNUS WENNMAN
oslagbar Här är förbundskaptenen som inte vet hur det är att förlora i ett VM- eller EM-kval. Av de 25 kvalmatcher som Tommy Söderberg har basat över Blågult har ingen slutat med förlust.

De gjorde det i Luxemburg för fyra år sedan, de gjorde det i Turkiet för två år sedan. I går, i Chorzow, klarade Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg av sitt tredje raka kvalspel.

De har fortfarande inte förlorat en enda match.

Och de har fortfarande inte tagit åt sig en enda liten bit av äran.

- Först av allt vill jag gratulera våra spelare, de är ett fantastiskt gäng, inte bara som spelare utan även som människor, säger Lagerbäck.

- Det gäller alla ledare, men även spelarna. Det är svensk idrottsrörelse det handlar om. Det sätttet att arbeta, alla jobbar för varandra, säger Söderberg.

Hyllar laget

I går fattade de ett tufft beslut, när de petade Zlatan Ibrahimovic och satsade på Mattias Jonson.

Det gav utdelning.

- Att göra en sådan här match, skapa så mycket chanser här nere mot förhållandevis bra motstånd - det är bara att bocka för killarna. Jag tycker att de är sagolika. De kontrollerade helt, försvarsspelet var perfekt. Jag har aldrig sett Anders Svensson så bra i spelet utan boll. Jonson gör en bra insats, Jakobsson går in och är klockren, säger Lars Lagerbäck.

Han står bredvid Tommy Söderberg och försöker förklara hemligheten bakom ett idrottsunder i liten skala.

Hur kan lilla Sverige för tredje gången i rad gå igenom ett kval utan att förlora? Hur kan lilla Sverige lyckas med det som alla de stormakter misslyckats med?

- Det krävs bra spelare och bra karaktärer. De gillar att spela i landslaget. Sedan har vi kontinuitet, en tydlig idé om hur vi vill spela.

Det skapar harmoni.

Hur känns det att ha lyckats igen?

- Man har en total harmoni, en lyckokänsla. Så känns det för mig, jag är totalt avslappnad. Totalt nöjd. Det är underbart roligt att få titta fram mot Potugal nu.

Laddar mot England

Det mesta av planeringen är redan klar. Rekognosceringen är gjord, och i vår kommer Sverige att spela mot Kroatien, England (h) och Portugal (b), förutsatt att lagen inte lottas mot varandra i EM.

Sverige är med där.

Igen.

Två förbundskaptener som fått mer skit än ett polskt reningsverk har nått resultat som ingen kan argumentera mot.

Två män i träningsoverall är vinnare till slut.

När de har har hyllat, i tur och ordning, spelarna, avbytarna, alla andra ledare och den svenska idrottsrörelsen finns det en given fråga kvar att ställa:

Kan ni inte berömma er själva lite?

- Den här mannen är ganska unik, det är den stora förklaringen, säger Lars

Lagerbäck och pekar på Tommy Söderberg.

- Det och hårt jobb.

Söderberg skruvar på sig.

Sverige är i EM, han har fört dem dit.

- Jag blir så varm och glad, det betyder så otroligt mycket för svensk fotboll. För klubblagen, distrikten, alla de projekt som är på gång, säger han.

Simon Bank