Segeryran försvann

Landslaget ställde in presskonferens

FOTBOLL

Utrikesminister Anna Lindhs död lade sordin på fotbollslandslagets glädje efter segern över Polen i onsdags kväll som gjorde att Sverige är klart för EM i Portugal nästa år.

En presskonferens som skulle ha hållits i Råsunda fotbollsstadion på torsdagen ställdes. Den kommer att hållas under fredagen i stället.

Landslaget landade på Arlanda klockan 02.45 natten mot torsdagen med ett chartrat plan som startade från Katowice i Polen. Då var Anna Lindh ännu i livet.

- Vi hade hört nere i Polen vad som hade hänt, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

- Först trodde vi inte det var så allvarligt, men det förtog ju stämningen lite grann. Och på bussen på väg till planet hem sade domarbasen Bosse Karlsson till mig att text-tv hade ändrat tillståndet från "kritiskt" till "mycket kritiskt". Så i det läget hoppades man bara att hon skulle klara det.

Styrelsemöte

På torsdagsmorgonen tog Svenska fotbollförbundets styrelse genom Lars-Åke Lagrell och generalsekreteraren Sune Hellströmer beslutet att ställa in torsdagens matcher på förbundsnivå. Efter det beslutade landslagsledningen att skjuta på den presskonferens som var planerad till eftermiddagen med förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck. Den är planerad till fredagen i stället.

- Det kändes meningslöst att hålla en presskonferens om EM en sådan här dag. När förbundsstyrelsen tar beslut om att ställa in fotbollsaktiviteter bestämde vi att inte ha någon presskonferens, vi känner att vi ville delta i landets sorg, säger Fotbollförbundets informationschef Jonas Nystedt.

Besked om dådet mot Anna Lindh nådde landslagsledningen och en del av spelarna redan före onsdagskvällens match i Chorzow.

- Vi hade vila på eftermiddagen och samling med vårt matchmål, en lätt måltid, klockan 17.40, säger Nystedt.

- Då hade några av spelarna fått reda på vad som hade hänt i olika tv-kanaler på hotellrummen. Vi i ledargruppen informerades, men vi ville inte gå ut och informera hela spelartruppen före matchen.

"Svårare för RF"

Riksidrottsförbundet (RF) gick på torsdagen ut med en rekommendation till idrottsrörelsen att Anna Lindhs minne ska hedras vid evenemang, företrädesvis med en tyst minut. Däremot rekommenderar RF inte att ställa in matcher och dylikt.

Ändå valde Fotbollförbundet att ställa in torsdagens matcher. Och man rekommenderade serier under förbundsnivå att också ställa in.

- För RF är det svårare att besluta om att alla ska ställa in, säger Lars-Åke Lagrell. De överlämnar sådana beslut till respektive förbund. Vi har valt att ställa in i dag, och från fredag till söndag rekommenderar vi att man ska hålla en tyst minut.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM