Titta, nu är ni bäst i världen

Experterna eniga: Siffrorna ljuger inte, vi är så här bra...

1 av 4
FOTBOLL

Förlåt, Tommy Söderberg.

Men låt oss vara resultatfixerade en stund.

Då visar det sig att svenska fotbollslandslaget är bäst i världen.

- Det allenarådande är att göra resultat. Siffrorna ljuger aldrig, vi är så här bra, säger Thomas Wernerson, SVT:s fotbollsexpert.

De 25 raka kvalmatcherna utan förlust har ni hört talas om.

Sportbladets unika granskning visar att med detta magnifika kvalfacit är Sverige bäst bland världens alla stora fotbollsnationer.

Räknar vi också in EM 2000 och VM 2002, alltså alla tävlingsmatcher efter VM 1998, så hamnar Sverige faktiskt ända upp på en fjärdeplats.

- Det överraskar mig. Jag visste inte att vi skulle hamna så högt med mästerskapen inräknade, säger Wernerson.

Resultatet viktigast

Är vi så bra?

- Ja, tabellplaceringen ljuger aldrig. Jag hävdar att det alltid är bästa laget som vinner, oavsett om bollinnehavet är 20 mot 80 eller det andra laget har tio stolpskott, säger Ola Andersson, expert i SVT och Canal plus.

Kollegan Thomas Wernerson håller med:

- Siffrorna ljuger aldrig. Det allenarådande är att göra resultat, framför allt i landslaget. Utveckla spelare och spelsystem får klubblagen hålla på med.

Varför är vi så bra?

- Därför att vi kunnat anpassa spelet efter de spelare vi har. Lasse och Tommy har varit förbannat bra på att utnyttja sina spelare. Vi i media vill gärna ta ut de elva bästa spelarna, men det gör inte Lasse och Tommy - de tar ut det bästa laget, säger Wernerson.

- Därför att vi har spelare som har en överenskommelse om hur de ska spela i den här gruppen som förbundskaptensparet skapat. De har ett spel de tror på och en miljö de trivs i, säger Andersson.

Fått ta skit

SVT:s expertkommentator Glenn Strömberg är inne på samma linje.

- Det viktigaste för Sverige är att göra det vi är bra på. Vi ska fortsätta med vår organisation, att stötta varandra och vara vaksamma på planen. Det är de bitarna vi måste hålla på, säger Glenn Strömberg.

Har förbundskaptenerna fått oförtjänt mycket kritik?

- Ja, jag fattar inte varför de har fått kritik. Visst kan man sträva efter ett kreativare spel. Men då ska det inte gå ut över de saker som laget traditionellt är bra på. Man ska gratulera Lars och Tommy för deras otroliga och fantastiska resultat, säger Strömberg.

Ska de försöka göra något för att bli mer populära?

- Nej, varför det? Det är omgivningen som ska ändra uppfattning om förbundskaptenerna i stället, säger Glenn Strömberg.

Ola Andersson håller med:

- Förbundskaptenerna skiter i vad andra tycker, och det gör de rätt i.

Önskar inget mer

Kan vi önska mer?

- Klart vi kan. Vi kan önska att vi blir världsmästare, och att vi spelar attraktivare, men det får aldrig bli på bekostnad av en EM- eller VM-plats, säger Wernerson.

Andersson tycker inte man kan önska mer av detta landslag.

- Nej, vi är en liten fotbollsnation. Vi ska spela så här, annars förlorar vi. Det här är världsklass av svenska landslaget. Men det är klart man hade önskat att vi blir ett bra turneringslag också, som de stora nationerna som med nöd och näppe tar sig till ett mästerskap och sedan blir det något helt annat.

Hela världens kvaltabell - då är Sverige i topp

 Sverige är bäst i världen på att kvala - i alla fall om man ser till de tre senaste mästerskapskvalen. Här är tabellen som visar att inget annat landslag når upp i Blågults höga nivå med 2,6 poäng per match.

Samtliga tävlingsmatcher - då är Sverige fyra

 Om vi även räknar in resultaten från slutspelen under perioden; EM 2000 och VM 2002 så placerar sig Sverige fyra. Alla tävlingsmatcher (ej obskyra Confederations cup) är alltså då inräknade.

Johan Flinck