Knall, knall, knall…

Sportbladets Peter Wennman: Tänk en EM-grupp med England, Skottland och Wales...

FOTBOLL

Då och då uppenbarar sig en av fotbollens givna lagar med knivskarp tydlighet:

Hårt arbete, svett, moral och passion kan tvinga den mest tekniske och stilfulle motståndare på knä.

Tänk om Skottland spelar bort Holland från EM-slutspelet... ja, det är inte omöjligt nu.

Och tänk om lilla Wales knäcker Ryssland!

Skottarna först:

Häromveckan efterlyste jag den gamla "braveheart-inställningen" när Glasgow Rangers blev utklassat av Manchester United i Champions League. Men att den inte fanns berodde förstås på att det knappt spelar några skottar alls i Rangers a-uppställning numera.

Det blir nåt helt annat när den skotska landslagströjan dras på.

Vilken stolthet, vilken kampvilja!

Det är väl knappast så att nån av skottarna skulle platsa i Hollands stjärngalleri till landslag, ändå blev det 1-0 på gamla Hampden Park i går.

Det handlar alltså om kval till EM-slutspelet, play off "man-mot-man", ett dubbelmöte av karaktären sudden death eller tie break. En dålig match och det kan vara kört, en jättechans för ett svagare lag att besegra en favorit.

Enorm holländsk press

Den fantastiska fotbollsnationen Holland är nere i brygga.

I första halvlek attackerade Skottland som om de hade en krigsmålad Mel Gibson som lagkapten, och laget förtjänade det mål som Evertons unge James McFadden sköt från vänster i straffområdet i den 20:e minuten. Skottet touchade en holländsk försvarare och var därför aningen turbetonat, men förspelet var vackert med både Fletcher, Ferguson och Dickov inblandade.

Det visade sig räcka, vilket nästan var ett mindre mirakel med tanke på det övertag som Holland hade i andra halvlek.

Holländarna hade överhuvud taget otur, det var ribbträffar och skotska räddningar på mållinjen, det var farliga nickar från Stam och de Boer och van Nistelrooy, och Celtic-målvakten Rab Douglas fick ligga i som en iller.

Men det var alltså en sån dag då Kämpen skulle knäcka Eleganten.

Avgår vid förlust

Nu är det alltså fördel Skottland inför returen i Amsterdam på onsdag. Vi får väl ändå påstå att holländarna normalt ska kunna vända på det hela, men nerverna kommer att vibrera som fiolsträngar på Dick Advocaats orangeskrudade lirare.

Advocaat, som tidigare varit fyra år i Glasgow Rangers, står nu under holländskt fotbollsåtal.

- Förlusten var smärtsam, och ännu värre kommer det att kännas när vi får läsa de holländska tidningarna, sa han i går kväll.

Advocaat har sagt att han ska avgå omedelbart om Holland missar EM-slutspelet i Portugal. Plötsligt känns den utvecklingen tänkbar.

Det primitiva vinner

På lite längre sikt väcker det också fotbollsfilosofiska tankar: lönar det sig inte längre att spela en så vacker och tekniskt briljant fotboll som holländarna gjort i trettio år nu? Varför kan inte världsklassspelare som van Nistelrooy, Kluivert, Cocu, Davids, Overmars, Stam, de Boer, van Bronckhorts, van der Meyde och de andra komma till tals med den mer primitiva, svettsprutande stilen?

Stryk mot Irland häromåret, stryk mot England i hemmalandskamp, stryk mot Skottland nu.

Hur kommer debatten att gå om Holland, som missade att kvala in till VM 2000, inte får vara med i Portugal?

Det vore rekord i underprestation. Laget är trots allt rankat som femte bästa fotbollsnation i världen.

- Jag tror vi klarar att slå ut dem, vi behöver bara göra ett mål i Amsterdam så måste Holland göra tre. Vi gjorde mål mot Tyskland borta nyligen, så vi är inte ofarliga, sa skottarnas tyske manager Bertie Vogts i går.

Han var förstås omåttligt stolt över sina lejonhjärtan till spelare. Och om Vogts klarar den här pärsen når han en kultstatus i Svennis-klass, vilket han väl för övrigt redan har gjort i Skottland.

Stam missar returen

Ett minus för honom är att defensive mittfältaren Christian Daily (West Ham) gjorde en dundertabbe på Hampden Park. I sin 50:e landskamp, och med en helt perfekt insats bakom sig, slog han bort bollen efter att ha fått en frispark emot sig. Gult kort, avstängd på onsdag.

En tröst kan vara att Holland också får klara sig utan försvarsklippan Jaap Stam.

Gula kort haglade också över föreställningen Ryssland-Wales (0-0).

Den ryske målvakten Sergej Ovchinnikov attackerade Darren Barnard på väg ut till pausvilan och är avstängd till nästa match.

Och när Ryan Giggs fälldes brutalt av Vadim Evseev utbröt rena tumultet. Robbie Savage, Gary Speed och den ryske stjärnan Alexander Mostovoi varnades, och den senare missar också returen i Cardiff på onsdag.

Wales klarar det

Det är lite fördel för det Wales som blev krossat spelmässigt, men som klarade oavgjort med samma moral och kampvilja som Skottland.

Jag har en känsla av att Wales grejar det här, och får man sen tillbaka en skadefri Craig Bellamy till EM-slutspelet kan Mark Hughes pojkar bli en sensation. Wales kan göra "en Danmark" i EM i sommar.

För övrigt vet jag inte om det är teoretiskt möjligt i lottningen, men vad sägs om en EM-grupp bestående av Sverige, England, Skottland och Wales?

Nåt finlir skulle det väl inte bli. Men en jädra massa kämpa.

Peter Wennman